Mat, natur & kultur på Ekerö

Alla inlägg om "vandringsled"


Kultur, Natur

Vandring på Adelsöleden 


Skapat 5 juli, 2013 av Johan

Friluftsfrämjandet inbjuder till vandring på Adelsö.Man går den 14 alt. 17 km långa leden, med bland annat besök på Kunstaberget med dess utsiktstorn och en storslagen utsikt över Mälarlandskapet från tornet. Passerar också hemmahamnen för en av Mälarens yrkesfiskare. Leden är lättgången och väl märkt.
 Pris: Fritt för medlem, övriga 30 kr. Anmälan och information: Leif Hammarlund 070-560 86 95

Etiketter: ,
Natur

Vandring längs Adelsöleden

Skapat 12 augusti, 2012 av Johan

Frilluftsfrämjandet anordnar en vandring längs Adelsöleden. Man kan gå den 14 alternativt den 17 km långa leden, med bland annat besök på Kunstaberget med dess utsiktstorn och en storslagen utsikt över Mälarlandskapet från tornet. Under vandringen passeras också hemmahamnen för en av Mälarens yrkesfiskare. Leden är lättgången och väl märkt.
ANMÄLAN: Leif Hammarlund 070-560 86 95
TIDER: Kl. 9.00 – åter ca 15.00.
SAMLING: På Träkvista torg för vidare samåkning i bilar.
KOSTNAD: Fritt för medlem, övriga 30 kr kontant.
TAG MED: Matsäck, grova skor rekommenderas.
LEDARE: Leif Hammarlund.

Etiketter: ,
Kultur, Natur

Ekerö-Munsöleden

Skapat 8 januari, 2012 av Johan

Ekerö – Munsöleden är en av vandringslederna i Ekerö kommun. Den sträcker sig mellan Träkvista på Ekerön till Sjöängen på Munsön, en sträcka på ca 3,8 mil. Leden hålls öppen av Friluftsfrämjandet fram till Menhammar och Munsö IF som har ansvar för resten.
Förutsättningarna för leden ändras ibland på grund av skogsavverkningar med mera. Friluftsfrämjandets hemsida är bra plats för att hålla sig uppdaterad. Startpunkten för leden är vid Träkvista torg. En rundslinga på 5 kilometer har skapats från utsiktspunkten vid stora vägen till vägen mot Sandudden. Går du leden och upptäcker att märkning saknas, eller hittar andra svårigheter hör av dig till Friluftsfrämjandet: Dag Wigle 08-560 312 85. 073-064 22 43 eller dag.wigle@friluftsframjandet.se. Vill du ha lite vandringsinspiration föreslår vi att du tittar in följande bloggar: traneving 1, traneving 2.

Här kan du ladda ned kartan:
vandringekero_okt08_framobak_farg.pdf

 

Etiketter:
Förstasidan, Kultur

Fornstigen på Lovön

Skapat 8 januari, 2012 av Johan

Fornstigen som är 18 km lång och märkt med blå kvadratiska snedställda plåtbrickor sammanbinder de intressantaste fornminnesplatserna och minnesmärkena på Lovön. Intiativet till fornstigen kommer från kyrkoherde Bengt Thure Molander i början på 70-talet. Syftet var att göra fornlämningarna mera kända och tillgängliga för de många människor som söker sig till Lovö för rekreation och friluftsliv. I mitten på 70-talet anlade Lovö hembygdsförening vandringsleden Fornstigen efter tillstånd från Riksantikvarieämbetet och Domänverket. Under våren år 2000 utfördes grundliga underhållsarbeten utmed hela sträckan.
”Promenera på Lovön” är en liten skrift som innehåller fornstigens sträckning med kartor och beskrivning av gammal och ny kultur. Den finns att köpa i Pressbyrån vid Drottningholm, i Drottningholms slottsbod, i Kina slott, på Drottningholms golfklubb, i Äppelvikens bokhandel eller genom Hembygdsföreningen för 80 kronor.
Vanligast är att vandrare – och cyklister – färdas moturs på Fornstigen med mål vid Kina slott.

Etiketter: ,
Kultur, Natur

Adelsö Vandringsled

Skapat 13 november, 2011 av Johan

Runt norra Adelsö löper en 12 km vacker vandringsled anlagd av Adelsö Föreningsråd. Leden passerar forntida gravfält och om man väljer ett längre alternativ, 14 km, även en av öns båda fornborgar. Den passerar också öns högsta punkt, 54 m.ö.h., med ett utsiktstorn, från vilken man har milsvid utsikt över Mälaren. Dessutom går leden förbi Adelsö-Sättra Naturreservat med gammal, orörd skog som vid Västerhavet ligger vackert sluttande mot Mälaren.

Ledmarkering

Vandringsleden är utmärkt med blå färgmarkeringar på träd, stenar etc. På vissa partier kan leden vara provisoriskt omdragen. Dessa partier är då märkta med blå band.

Framkomlighet

Leden underhålls och röjs helt på ideell basis. Därför kan framkomligheten variera från tid till annan. Enbart de delar av leden som ligger på skogsvägar är lämplig att nyttja om man har funktionshinder eller tänker gå leden med barnvagn eller liknande. Kommentera gärna här på Ekeröguiden hur leden funkare.

Kartor
Kartor finns att köpa hos Borins Handelsbod, Hovgården Adelsö, samt Ekerö Kommunalkontor. Dessutom går kartan att ladda hem nedan:

/johan

 

Etiketter: