Mat, natur & kultur på Ekerö

Alla inlägg om "Trädgård"


Kultur

Plantbytarkväll

Skapat 8 mars, 2014 av Johan

Västerorts Trädgårdssällskap anordnar i samarbete med Ekerö Bibliotek en plantbytarkväll. Plantera växterna i köpejord och förse dem med namnetikett. De som inte har egna växter att byta med väntar till sist och kan då köpa växter för 10 kr/st.
Kaffe/te, smörgås och kaka 40 kr.

Etiketter:
Kultur, Slott

Föredrag: Drottningholms slottspark – att vårda och bevara en del av ett världsarv

Skapat 12 januari, 2014 av Johan

Slottsträdgårdsmästare på Drottningholms slottsförvaltning Paulina Landin berättar i ord och med många bilder om Drottningholms slottsparks långa och innehållsrika trädgårdshistoria. Vi får även följa med i en slottsträdgårdsmästares vardag och ta del av hur slottsparken levandegörs med olika trädgårdsutställningar. Förköp av biljetter, klicka på denna länk.
(Vi brukar normalt inte ta med evenemang som ligger utanför Ekerö men här gör vi ett undantag.)

Etiketter: , ,
Kultur

Frö- och knölbytarkväll

Skapat 9 augusti, 2013 av Johan

Ta med egenplockade fröer samt lökar och knölar som du kan dela med dig av. Alla fröpåsar/kuvert, lökar och knölar ska ha namnetikett.
Avgift:
40 kr för kaffe smörgås och kaka
Arrangör:
Västerorts trädgårdssällskap i samarbete med Ekerö bibliotek

Etiketter: ,
Kultur

Trädgårdsbesök i Ekerö sommarstad

Skapat 9 augusti, 2013 av Johan

Vandra i Marianne Svärd Häggviks trädgård. Delta i utlottning av böcker och småplantor.
Avgift:
40 kr (kaffe smörgås och kaka ingår)
Arrangör:
Västerorts trädgårdssällskap

Etiketter: ,
Kultur, Natur

Kurs på Rosenhill: Ympning och beskärning av fruktträd

Skapat 16 mars, 2013 av Johan

Rosenhill inbjuder till kurs i ympning och beskärning av fruktträd. Att ympa är båda roligt och lätt att göra!  Under kursen kommer följande att diskuteras:
★ ympnings metoder
★ hur man samla och förvara ympkvistar
★ praktiska moment där vi testar att ympa fruktträd (ni få ympa på unga och äldre träd)
★ beskärnings tekniker på unga träd – ”uppbyggnads beskärning” och även praktiska övningar på träd
★  diskutera olika sorters verktyg och prata om säkerhet när man beskära träd
Kostnaden för kursen är 795 kr inkl moms.  De har 10 platser i varje kurs. Anmälan är bindande. Mer information på www.hillbillies.nu.  Epost: hillbillies@telia.com eller ring Jessica på 070-872 69 79

Etiketter:
Kultur

Lunchföredrag för alla med vårlängtan

Skapat 2 mars, 2013 av Johan

Lyssna på trädgårdsjournalisten och författaren Eva Rönnblom som berättar om sådd och förkultivering. Lotter delas ut med chans att vinna någon av Evas böcker: Trädgårdstider, en handbok för trädgården, Medelhavsväxter i kruka eller kanske en liten korkeksplanta eller små vallmofrön ’Black Dragon’. Tanken är att man samtidigt kan avnjuta en sallad.

Etiketter: ,
Kultur, Natur

Ekebyhovs slott: Äppelbeskärning

Skapat 2 mars, 2013 av Johan

Representanter från Sveriges Pomologiska sällskap kommer till Ekebyhovs äppelgenbank för att beskära de yngre äppelträden. Allmänheten är välkommen att lära sig hur man bäst beskär frukträd under vårvintern.

Etiketter:
Kultur, Natur

Föreläsning: Lustfyllda trädgårdsprojekt

Skapat 16 februari, 2013 av Johan

Marianne Svärd Häggvik, trädgårdsentusiast och Ekeröbo visar och berättar ut sin nyutkomna bok ”Stora boken om trädgårdsprojekt”. Vuxenskolan och Ekerö folkbibliotek i samarrangemang.

Etiketter: ,
Natur

Fröbytardag

Skapat 4 oktober, 2012 av Johan

Ta med frön och knölar du inte behöver och byt mot något spännande från någon annans trädgård.
Samarr: Västerorts trädgårdssällskap

Etiketter:
Kultur

Vilda pelargoner på Ekerö

Skapat 9 april, 2012 av Johan

En vild pelargonart (Pelargonium oblongatum) som upptäcktes 1814 i Sydafrika

En vild pelargonart (Pelargonium oblongatum) som upptäcktes 1814 i Sydafrika

Plantskolan ERA Garden på Ekerö har specialiserat sig på vilda pelargoner. Odlingen bedrivs i liten skala med professionella metoder, men med begränsat utrymme och därmed ett varierande sortiment och utbud under odlingsåret. Sticklingarna besprutas inte med bekämpningsmedel och behandlas inte heller med kemikalier som hämmar deras tillväxt.
Systrar som samarbetar med rovdjur
Systrarna Eva och Renée Tingström som äger och driver plantskolan, berättar att de endast använder biologisk bekämpning i sina odlingar. Vilket betyder att de istället för kemiska medel, använder rovdjur som äter upp skadedjuren. Deras målsättning är att erbjuda ett brett växtsortiment med hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser.
Plantinköp på plats eller på nätet
På plantskolan finns det sticklingar och ibland även en del större plantor till försäljning, men där trängs långt över 1. 000 olika sorters pelargoner på en liten yta, så det finns inte mycket plats över till själva försäljningen. Det finns förstås alltid möjlighet att handla genom webbutiken.
Fullsortiment efter söndagen den 26 februari 2012
Önskar man besöka växthuset så är det bemannat de flesta vardagarna mellan kl. 10.00 och 16.00, men under april 2012 avviker detta. Då kan man istället handla på pelargonutställningen i Bergianska trädgården där ERA:s fina pelargoner finns utställda. Slå helst en signal på tel. 070-238 77 20 eller skicka ett mail info@eragarden.se för info om sortiment eller bemanning i odlingarna.

Hitta
Växthuset ligger på Fredrikstrandsvägen, cirka 800 meter från Ekerö Centrum på vägen mot Ekebyhovsbacken. Det är det första växthuset som syns när man svängt av från Bryggavägen. Parkera inte precis ovanför backen till växthuset, utan fortsätt istället förbi växthuset och kör ner mellan växthusen och parkera där.
Nu börjar man längta efter pelargoner på fönsterbrädan så några små sticklingar skulle inte vara fel. /Ann

 

Etiketter:
Kultur, Mat

Berättelsevandring vid Kina Slott: Aromatiska blad

Skapat 5 april, 2012 av Johan

Inspirationskväll med Juntra Viberg som ger oss kunskap om odling och användandet av grönsaker från Sverige och Thailand. (läs mer om Juntra här: länk) Ingår i serien Berättelsevandringar som är kostnadsfria trädgårdssamtal och visningar med olika som tema anordnas i trädgårdsrummen vid Kina slott. Samling kl.18.00 framför Kina slott. 25 tillgängliga platser som kan bokas från och med 10 april per e-post: berattelsevandringar@royalcourt.se

Etiketter: , ,
Kultur

Berättelsevandring vid Kina Slott: Saintpaulia

Skapat 5 april, 2012 av Johan

Följ Lennart Andersson i hans berättelse om odlandet och skötsel av en av våra populäraste krukväxter. Ingår i serien Berättelsevandringar som är kostnadsfria trädgårdssamtal och visningar med olika som tema anordnas i trädgårdsrummen vid Kina slott. Samling kl.18.00 framför Kina slott. 25 tillgängliga platser som kan bokas från och med 10 april per e-post: berattelsevandringar@royalcourt.se

Etiketter: , ,
Okategoriserade

Berättelsevandring vid Kina Slott: Pelargoner

Skapat 5 april, 2012 av Johan

Lyssna på Eva Tingström som berättar om skötsel och odling av en av våra trädgårdsfavoriter pelargonen. Ingår i serien Berättelsevandringar som är kostnadsfria trädgårdssamtal och visningar med olika som tema anordnas i trädgårdsrummen vid Kina slott. Samling kl.18.00 framför Kina slott. 25 tillgängliga platser som kan bokas från och med 10 april per e-post: berattelsevandringar@royalcourt.se

Etiketter: , ,
Kultur

Berättelsevandring vid Kina Slott: Specialvisning av trädgårdsutställningen

Skapat 5 april, 2012 av Johan

Denna kväll berättar Paulina Landin och Sara Norrman från Drottningholms slottsförvaltning om utställningen, från idé till blomstrande trädgårdsrum. Ingår i serien Berättelsevandringar som är kostnadsfria trädgårdssamtal och visningar med olika som tema anordnas i trädgårdsrummen vid Kina slott. Samling kl.18.00 framför Kina slott. 25 tillgängliga platser som kan bokas från och med 10 april per e-post: berattelsevandringar@royalcourt.se

Etiketter: , ,
Kultur

Berättelsevandring vid Kina Slott: Tulpaner, tulpaner….

Skapat 5 april, 2012 av Johan

Trädgårdsmästare och tulpanodlare på Ekerö, Håkan Alverbäck, berättar om tulpanens historia och odlande idag. (Läs mer om Alverbäcks klimatkompenserade tulpaner: länk ). Ingår i serien Berättelsevandringar som är kostnadsfria trädgårdssamtal och visningar med olika som tema anordnas i trädgårdsrummen vid Kina slott. Samling kl.18.00 framför Kina slott. 25 tillgängliga platser som kan bokas från och med 10 april per e-post: berattelsevandringar@royalcourt.se

Etiketter: , ,
Kultur

Berättelsevandring vid Kina slott: Penséer och violer

Skapat 5 april, 2012 av Johan

Följ med Rolf Gustavsson som har lång erfarenhet av trädgårdsodling. Lyssna på hans spännande berättelse om odling av penséer samtidigt som ni kan få svar på era trädgårdsfrågor. Ingår i serien Berättelsevandringar som är kostnadsfria trädgårdssamtal och visningar med olika som tema anordnas i trädgårdsrummen vid Kina slott. Samling kl.18.00 framför Kina slott. OBS: 25 tillgängliga platser som kan bokas från och med 10 april per e-post: berattelsevandringar@royalcourt.se

Etiketter: , ,
Kultur, Mat

Trädgårdsmarknad vid Kina Slott – Till Nytta och Nöje

Skapat 5 april, 2012 av Johan

Vid Kina slott blir det marknad med försäljning av blommor och grönt av lokala trädgårdsodlare och småskaliga matproducenter.

Etiketter: , ,
Kultur

Utställning: Trädgård och trädgårdsmästare på Drottningholm och Ekerö

Skapat 5 april, 2012 av Johan

Utställningen – Trädgård och trädgårdsmästare på Drottningholm och Ekerö, till nytta och nöje under 350 år – pågår 28 april 2 september 2012 och är öppen dagligen 10.0017.00 med fri entré är den största i Drottningholms slottsparks historia.  En trädgårdsutställning som sträcker sig över 1 800 kvadratmeter, med början vid Kina slott och uppbyggd av sex separata trädgårdsrum i parken. Det är ett samarbete mellan Drottningholms slottsförvaltning, Statens fastighetsverk och Ekerö kommun. Upplev 350 års trädgårdshistoria i Drottningholms slottspark.

Programmet innefattar blomsterarrangemang, temavisningar, föredrag, trädgårdsmarknad, och barnens trädgårdsrum.
VÅRPRAKT 28 april–6 juni
Blomsterarrangemang och scenerier i vårens alla färger med bland annat tulpaner, penséer och andra vårblommor utformat av Drottningholms trädgårdsmästare och blomsterkreatör Gunnar Kaj. På trapporna till Kina slott presenteras en blomstertrappa med 130 olika sorters penséer. För att fira Drottningholm som världsarv planterar skolbarn från Ekerö och Stockholm stad världsarvssymbolen med blommor.
SOMMARPRAKT
15 juni–2 september
Blomsterarrangemang och scenerier med bland annat pelargoner, fuchsior och annat växtmaterial utformat av Drottningholms trädgårdsmästare och blomsterkreatör Gunnar Kaj. På gårdsplanen till Kina slott presenteras en blomstertrappa med 100 olika sorters pelargoner och ett 40-tal fuchsior.
TRÄDGÅRDSMARKNAD ”TILL NYTTA OCH NÖJE”
12 maj kl. 10.00–16.00
Vid Kina slott blir det marknad med försäljning av blommor och grönt av lokala trädgårdsodlare och småskaliga matproducenter.
BARNENS TRÄDGÅRDSRUM 28 april–2 september
Under hela utställningsperioden kommer det att finnas ett trädgårdsrum för de yngsta där kan använda sin kreativa sida och bland annat gå på tipspromenad.

Etiketter: , ,
Kultur

Trädgårdsföredrag: en djupdykning i Drottningholms trädgårdshistoria

Skapat 3 mars, 2012 av Johan

Lovö hembygdsförening och Västerorts trädgårdssällskap välkomnar trädgårdsmästare André Strömqvist, känd från Allt om Trädgård. Han berättarom renässansens och barockens trädgårdsideal med en djupdykning i Drottningholms trädgårdshistoria. Kaffe/te, smörgås och toscakaka 50 kr.

Etiketter: ,
Kultur

Kamelia Royale – en blomsterinstallation av Tage Andersen

Skapat 24 februari, 2012 av Johan

Den berömda danske blomsterkungen Tage Andersen kommer till Drottningholms Slottsteater där han skapar en utställning med många vackra installationer och stilleben i Déjunersalongen. Utställningen som tillägnas Kamelian kallar han Kamelia Royale. Kamelian (Camellia japonica) är en buske i familjen teväxter. Den kommer ursprungligen från bergstrakter i Japan, Korea och Kina. Så här säger Tage Andersen själv om Kamelian:
”Det är fascinationen för denna fantastiska, perfekta blomma som blommar under den mörkaste och tristaste tiden på året, som jag här önskar dela med mig av till andra kameliaälskare.”
Inträde 100 kr. Teaterboden och Drottningholms Slottscafé har öppet samma tider.

Etiketter: ,
Kultur, Natur

Öppna trädgårdar 2012

Skapat 18 januari, 2012 av Johan

För sjätte året i rad arrangerar Studiefrämjandet Öppna Trädgårdar på Ekerö. Passa på att besök privata trädgårdar på Ekerö och i Västerort när trädgårdsintresserade privatpersoner öppnar sina trädgårdar för alla oss som önskar inspiration till den egna täppan. Ladda ner karta med mer information från www.studieframjandet.se/ekero

Etiketter:
Kultur, Mat

Rosenhill

Skapat 18 maj, 2011 av Jesper

Självplock och gårdsbutik med frukt, bär och grönsaker. Musteri för den som vill lämna in egna äpplen. Skördefest i slutet av augusti. Café i härlig anda.

 

Etiketter: , , , ,