Bloggen

Alla inlägg om "mat"


Kultur, Mat, Natur

Höstpromenad med fika på Ekerö

Skapat 12 oktober, 2013 av Johan

 

Höst på Ekerö

Nu är hösten som vackrast på Ekerö. Det finns gott om möjligheter till fina och stärkande vandringar i naturen. Och det finns även många möjligheter till att ta en kopp kaffe eller att få något att äta. Här listar vi några av våra favoritställen som fortfarande har öppet och vi har klippt in lite aktuell information från deras hemsidor. Men vi rekommenderar ändå att du kollar deras egna hemsidor innan du ger dig ut i naturen på våra fina Mälaröar.

Asknäs gård
”En skön paus på söndagspromenaden kan vara att komma till lugnet på Asknäs. Njut av tystnaden och glittret på fjärden. Från och med söndagen den 13 oktober vid 16-tiden tänder vi brasan, sätter på lite skön musik och avnjuter Asknäs värmande höstgryta. Barnen är mer än välkomna!  – på övervåningen finns film och spel. De har även möjlighet att få vara med att laga till en smaskig efterätt.”

Äppelfabriken
”I vårt Café serverar vi lättare luncher, vår egen öl, cider och självklart bakverk från vår  kakverkstad. Vi gör det på riktigt med de bästa råvarorna och med mycket kärlek. Kardemummabullarna till exempel görs dagen innan, kalljäser över natten och gräddas alldeles innan vi öppnar. Tidskrävande och omständligt – men värt det! Kaffet kommer nymalet från Johan och Nyströms och du brygger det själv vid bordet. Godare och färskare kan det inte bli. Ekologiskt och rättvisemärkt.
Du njuter i något av alla trädgårdsrummen, i pergolan eller i lusthuset. Växthuset skänker tak över huvudet och vid sämre väder sitter du i timmerhuset. Är det kallt tänder vi en mysig brasa.”

Svartsjö slott
”Hösten är i full gång och slottsparken fullständigt glöder av alla vackra höstlöv! Passa på att njuta av de sista höstdagarna, och vad passar då bättre än ett besök i tårtcaféet följt av en promenad i slottsparken? Öppettider för caféet kl. 12.00-17.00 både lördag och söndag.
Nu på söndag den 13 oktober är det äntligen dags för det kära återseendet av Svartsjö Slotts klassiskt brittiska Afternoon tea. Det bjuds på godbitar av alla dess slag, bl.a. snittar, scones och alla möjliga sötsaker och tillbehör! Välj mellan sittningen kl. 12.30 och kl. 15.00. Pris: 280:-/pers. För att boka ring 08- 12 13 11 00.”

Kina slott
”Här i det gamla 1700-talsköket serverar vi nygräddade våfflor med kaffe och annat gott som hör en mysig fikastund till. Tillåter vädret har vi en underbar uteservering där du kan njuta av utsikten över den vackra parken ….. Vill du hellre sitta inomhus, finns det platser både framför den öppna spisen och en trappa ner i källarvalvet. Serveringen startades 1957 av Kina Slotts vaktmästarfamilj och idag är det vi i andra generationen som fortsätter att grädda våfflor – men givetvis efter samma goda recept.”

Ekebyhovs slott
”Det unika träslottet Ekebyhov från 1700-talet bjuder helgbesökaren vackra promenader i gammalt kulturlandskap där bokskog, äppelträd och jätterhododendron ger upplevelser en särskild karaktär. Doften av nybryggt kaffe, hembakad äppelpaj och annat gott lockar in besökaren till en avkopplande stund i kaféet. Kakelugnar och vackra tapeter ramar in konstupplevelser och underhållning som alla gäster bjuds på.”

Det här var några exempel på rastställen under höstpromenaden. Lägg gärna till egna tips. /johan

Etiketter: , , ,
Mat

Grundkurs i syltning av frukt och bär


Skapat 16 juli, 2013 av Johan

Sveriges Pomologiska sällskap anordnar kurs i syltning av frukt och bär i samarbete med Äppelfabriken på Färingsö.
Avgift:
200 kr för SPS medlemmar.
 450 kr för icke medlemmar. Fika ingår.
Anmälan: Till Katharina på Äppelfabriken 070-496 13 22,
 senast 1 september. Max 10 deltagare.

Etiketter: , ,
Mat

Kungsberga Grill & Pizza

Skapat 4 oktober, 2011 av Jesper

Kungsberga Grill & Pizza kommer väl aldrig att få en stjärna i Michelinguiden men den är ett säkert kort om man är riktigt hungrig. Här kan man även äta lunch för 75 kronor mellan kl 11 – 14.

Etiketter: , , ,
Förstasidan, Mat

Brostugan

Skapat 29 augusti, 2011 av Jesper

Brostugan ligger på den lilla ön Kärsön som är den första ön som besökare till Ekerö kommer till efter att ha passerat Nockebybron. Brostugan byggdes redan 1776 och har en rik historia. Restaurangen har en robust matsedel med rimliga priser och fullständiga rättigheter. Här finns även konferensmöjligheter.

 

Etiketter: ,
Mat

Rastaholm

Skapat 28 augusti, 2011 av Jesper

Välkomna ut i naturen och värmen på Rastaholm som ligger vackert beläget på Ekerö vid södra Björkfjärden i Mälaren! Holmen ägs av Stockholms Segelsällskap men Värdshuset drivs idag av Familjen Nilsson & Lau.
På hemtrevliga Rastaholms Värdshus vistas du i en miljö med anor från 1930-talet, rustik och charmig inredning med inslag av segling och hav, samt en storslagen utsikt över Mälaren. Inspireras under en konferens, anordna dina drömmars bröllop eller fest med Din personliga touch, finn lugnet genom att besöka värdshusets Sköna Söndagar med Brunch under vinter/höstsäsong, njut av levande musik på sommaren med en fantastisk solnedgång, fira en högtid här så som julbord, alla hjärtans dag, påskbord, morsdag, farsdag, födelsedag eller varför inte förlänga din Mälarvistelse genom att övernatta i vårt vandrarhem.
Har ni inte möjlighet att besöka Rastaholm så erbjuder man även catering.
Värdshusets smyckning inspireras av årstiderna och naturens skiftningar i både omgivning och meny.
Klubbhuset på Rastaholm invigdes 1932 efter att SSS fått ön som gåva av grosshandlare Birger Gustafsson och Direktör Ingvar Rosenlund.
SSS har anordnat många olika seglingar genom åren, bl.a. höstseglingar, regattor och SM-seglingar alltid med högt deltagarantal.

Familjen Nilsson & Lau hälsar Er hjärtligt välkomna!

 

 

 

 

Etiketter: ,
Mat

Restaurang Jungfrusund

Skapat 29 maj, 2011 av Jesper

Restaurang Jungfrusund öppnade i juni 2007 och har utvecklats till en sjökrog i härlig miljö. Här bjuds på lunch hela året och à la carte på kvällarna (ons-lör) under vår, sommar och höst. På helgerna serveras en mycket omtyckt brunch. Dessutom inbjuder man regelbundet till olika typer av specialarrangemang. Restaurang Jungfrusund har även konferensmöjligheter där ca 30 personer får plats en halv- eller heldag. Självklart finns trådlöst nät, projektor samt blädderblock m.m. Då vädret tillåter kan man även njuta av en egen altan utanför mot vattnet.
Under 2008 anslöt sig Ulrika Samaletdin till restaurangen och hon är idag delägare samt VD. På hemsidan står något som jag gillar ”vår stora drift att utveckla marinan är att vi vill bo och verka på vår fantastiska ö, Ekerö.” Ett bra motiv för att driva en affärsverksamhet tycker jag./johan

Etiketter: , ,