Mat, natur & kultur på Ekerö

Alla inlägg om "föredrag"


Kultur

Föreläsning: Opera på Ekerö

Skapat 9 januari, 2016 av Johan

Camilla Lundberg berättar om vårens operor och de starka, sköra, störda och sköna kvinnor som står i fokus för livesändning av operaföreställningarna på Ekerö Bio. Klicka här för mer information.

 

Etiketter: ,
Kultur

Föredrag: Glaspärlor från Vikingatiden

Skapat 22 februari, 2015 av Johan

Glaskonstnär och arkeolog Moa Råhlander berättar om vikingatida pärlor i synnerhet från Birka och hur kvinnodräkten var uppbyggd och hur pärlorna bars. Arr: Fornminnessällskapet på Mälaröarna.

Etiketter: ,
Kultur

Författarbesök: Augustprisvinnare

Skapat 7 februari, 2015 av Johan

Augustprisvinnaren och författaren Kristina Sandberg kommer till biblioteket och berättar om sin senaste bok ”Liv till varje pris” ett romanepos om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik. Samarr: SV Mälaröarna

Etiketter: ,
Kultur

Föredrag: Slussenutgrävningen

Skapat 7 februari, 2015 av Johan

Arkeolog Johan Blidmo från Arkeologikonsult kommer att berätta om utgrävningar vid Södermalmstorg, Stockholm. Sedan slutet av oktober år 2013 till april 2014 har arkeologer från Arkeologikonsult grävt igenom kulturlager och bebyggelselämningar granne med Stadsmuseet i Stockholm. Dessa lämningar är från 1630-talet och bakåt i tid till allt äldre perioder av Södermalms historia. Lämningarna är mycket välbevarade och man har hittat bebyggelse som är tidigare än år 1300. Samarr: Fornminnessällskapet på Mälaröarna och bakåt i tid.

Etiketter: , ,
Natur

Föredrag: Våra svenska orkidéer

Skapat 19 oktober, 2014 av Johan

Naturskyddsföreningen har bjudit in Sven Hansson som är en av Sveriges främsta orkidéexperter. Han har under många studerat orkidéer både i Sverige och Sydeuropa. Hans bilder är en upplevelse.

Etiketter:
Kultur

Bildspelsvandring: Träkvista till Skärvik

Skapat 10 oktober, 2014 av Johan

Jan Byström, författaren av boken Träkvista –  Skärvik, En ”promenad” med nedslag i historien och nuet berättar och visar bilder i Biblioteket Ekerö centrum. Samarbete med Ekerö bibliotek och Ekerö-Munsö hembygdsförening

Etiketter:
Kultur

Föredrag: Vikingatidens härskare

Skapat 8 mars, 2014 av Johan

Arkeologen Anna Lihammer tar avstamp i de gamla myterna om vikingatiden för att sedan berätta om den komplexa, spännande och mångskiftande värld som den tidens människor levde i. Hon presenterar härskarnas gods, gravar och religion. Samarr: Fornminnessällskapet på Mälaröarna

Etiketter:
Kultur, Slott

Föredrag med Christopher O’Regan: Nyfiken på livet vid Gustav III:s hov

Skapat 12 januari, 2014 av Johan

1700-talskännaren Christopher O’Regan tar i berättande form med oss till det gustavianska hovet, fyllt av intriger, etikett och ceremonier, men också av nöjen, kärlek och upptåg. Med stöd av samtida källor och ögonvittnesskildringar får vi en bild av Gustav III:s vardag och den rådande tidsandan. I samband med föredraget finns möjlighet att köpa boken »En bädd av dun – om livet vid Gustav III:s hov« och få en personlig signering av författaren!
 Förköp av biljetter, klicka på denna länk.

 

Etiketter: ,
Kultur, Slott

Föredrag: Drottningholms slottspark – att vårda och bevara en del av ett världsarv

Skapat 12 januari, 2014 av Johan

Slottsträdgårdsmästare på Drottningholms slottsförvaltning Paulina Landin berättar i ord och med många bilder om Drottningholms slottsparks långa och innehållsrika trädgårdshistoria. Vi får även följa med i en slottsträdgårdsmästares vardag och ta del av hur slottsparken levandegörs med olika trädgårdsutställningar. Förköp av biljetter, klicka på denna länk.
(Vi brukar normalt inte ta med evenemang som ligger utanför Ekerö men här gör vi ett undantag.)

Etiketter: , ,
Kultur

Föredrag på Ekebyhov slott

Skapat 12 januari, 2014 av Johan

Historikern Göran Rydeberg håller ett föredrag med titeln: ”Ekebyhov för 300 år sedan – ett framtidsproejkt i ett ruinerat Europa” -

Etiketter: ,
Kultur

Från Eken till Ekerö

Skapat 12 januari, 2014 av Johan

Författaren Alf Sandberg berättar tillsammans med sina föräldrar, Ekeröborna Eddy och Monica Sandberg om deras uppväxt i en storstad, spirande kärlek, yrkesval, bostadsbrist och längtan att sätta eget bo.

Etiketter: ,
Kultur

Författarafton: Wallenberg av Gunnar Wetterberg

Skapat 1 november, 2013 av Johan

Författaren och historikern Gunnar Wetterberg berättar om sin nya bok ”Wallenberg: ett familjeimperium” – historien om en av Sveriges inflytelserikaste släkter. Samarr: Studieförbundet Vuxenskolan Mälaröarna

Etiketter:
Kultur

Berättarcafé om Närlunda

Skapat 26 oktober, 2013 av Johan

Berättarcafé i Biblioteket i Ekerö Centrum. Kom och lyssna och berätta din egen historia om Närlunda med utgångspunkt från den nya boken ”Närlunda” sammanställd av Monica Fogelqvist

Etiketter: ,
Kultur

Berättarträff om sandtagsperioden i Sandudden

Skapat 26 oktober, 2013 av Johan

Ekerö-Munsö hembygdsförening inbjuder till en berättarträff om sandtagsperioden i Sandudden under 1900-talet i samarrangemang med föreningen för Mälarvyn. En chans för er som missade den välbesökta träffen våren 2013. Jan Malmstedt medverkar med bildspel och deltagarna med minnen och berättelser. Denna gång i Mälarvyns föreningslokal.
 Anmälan till Jan-Erik Ekenhill tel 560 323 69 senast 1 november.

 

Etiketter:
Natur

Mossor och flugor på Ekebyhovs slott

Skapat 20 oktober, 2013 av Johan

Idag besökte Ekeröguiden Ekebyhovs slott som denna söndag hade Mälaröarnas Naturskyddsförening som värdar. Föreningens egen botanist Sture Nordmark hade gjort en liten fin utställning med skogens vanligaste mossor och lavar. Här fanns husmossa, kammossa, palmmossa, vitmossa, renlav, fönsterlav med flera.

Sture Nordmark från Naturskyddsföreningen hjälper en besökare in i mossornas värld

Ann-Marie Björn höll ett väldigt pedagogiskt och inspirerande föredrag om insekter av olika slag – många fina bilder på flugor som är Ann-Maries favoriter bland insekterna. Det finns 100 000 flugarter i världen och 6 000 bara i Sverige. Ann-Marie hade också som ambition att intressera de allra yngsta med sitt föredrag. Ett bra initiativ i en förening med oroväckande hög medelålder.

Fullsatt när Ann-Marie Björn höll sitt fina föredrag om våra allra minsta vänner

 

/ johan

Etiketter: , , , , ,
Mat, Natur

Naturskyddsföreningen på Ekebyhovs slott

Skapat 17 oktober, 2013 av Johan

Denna dag är Mälaröarnas Naturskyddsförening värd för kaféverksamheten på Ekebyhovs slott. Kl 14 visar Anne-Marie Björn sina fina bilder av småkryp som fjärilar, flugor, steklar, spindlar eller okända kvalster. Ett program för både vuxna och barn. Hela dagen visar Sture Nordmark sin utställning av mossor och lavar.

Etiketter: , ,
Kultur, Natur

Vårvandring

Skapat 4 maj, 2013 av Johan

Vårvandring från Älby via Marielund, Ekerö kyrka, Asknäs och Sandudden till Träkvista. Många pauser där Hembygdsföreningens Lars Gundberg och Friluftsfrämjandets Ivar Danefjäll berättar om kulturhistoria och natur. Hållpunkter: Katolska kyrkans stiftsgård Marielund med sin intressanta historia, Ekerö kyrka och kyrkogården med gravplats för många kända Ekeröprofiler, Asknäs gård och Sanduddens geologi. Samling kl 18.00 vid Konsum, Träkvista för samåkning. Förhandsanmälan: Ivar Danefjäll, tel 08-560 317 17 alt. 070-56 050 56. Arrangeras i samarbete med Friluftsfrämjandet.

Etiketter: , ,
Kultur

Föreläsning: Stenbrottet i Stenhamra

Skapat 2 mars, 2013 av Johan

Gunilla Boive berättar om Stenhuggarbyns kulturförening och Yvonne Fredriksson om Stenbrottets historia.

Etiketter:
Kultur

Lunchföredrag för alla med vårlängtan

Skapat 2 mars, 2013 av Johan

Lyssna på trädgårdsjournalisten och författaren Eva Rönnblom som berättar om sådd och förkultivering. Lotter delas ut med chans att vinna någon av Evas böcker: Trädgårdstider, en handbok för trädgården, Medelhavsväxter i kruka eller kanske en liten korkeksplanta eller små vallmofrön ’Black Dragon’. Tanken är att man samtidigt kan avnjuta en sallad.

Etiketter: ,
Kultur, Natur

Föreläsning: Lustfyllda trädgårdsprojekt

Skapat 16 februari, 2013 av Johan

Marianne Svärd Häggvik, trädgårdsentusiast och Ekeröbo visar och berättar ut sin nyutkomna bok ”Stora boken om trädgårdsprojekt”. Vuxenskolan och Ekerö folkbibliotek i samarrangemang.

Etiketter: ,
Kultur

Föreläsning: De heliga platsernas arkelogi

Skapat 16 februari, 2013 av Johan

Torun Zachrisson, docent vid Stockholms Universitet tar oss med på tur till järnåldern och berättar om heliga platser. Samarrangemang mellan Vuxenskolan, Fornminnessällskapet på Mälaröarna och Ekerö folkbibliotek.

Etiketter: ,
Natur

Föreläsning: Nyfiken på fåglar?

Skapat 16 februari, 2013 av Johan

Gigi Sahlstrand som bor på Färingsö och är en välkänd fågelskådare berättar ur sin bok ”Börja skåda fågel”. Vuxenskolan och Ekerö folkbibliotek samarrangerar.

Etiketter: ,
Kultur

Birkaflickan – att återskapa ett ansikte

Skapat 9 november, 2012 av Johan

Konstnären Oscar Nilsson berättar om arbetet med återskapa ansiktet Birkaflickan, Birger Jarl och andra historiska personer.

Etiketter:
Kultur

Berättarkväll: Lill-tarzan å jag

Skapat 27 oktober, 2012 av Johan

Skådespelaren och Ekeröbon Johan Hedenberg berättar om sin uppväxt i Vällingby på 60-talet och den samtida krackelerande folkhemsidyllen.

Etiketter:
Kultur

Författarbesök på Ekebyhovs slott

Skapat 21 oktober, 2012 av Johan

Bo Norgren, deckarförfattare från Ekerö som kallas Sveriges Ed McBain berättar om hans senaste två romaner ”Dödens våg” och Hög nivå” samt lite om kommande projekt. Med hans erfarenhet som kriminalkommissarie vid Rikskrim och chef för den IT-forensiska gruppen har han gett ut fler böcker med spännande, underhållande och trovärdig svensk aktion.

 

 

 

 

Etiketter:
Natur

Våra älskade kräftor – föredrag

Skapat 21 oktober, 2012 av Johan

Naturskyddsföreningen inbjuder till ett föredrag om detta folkkära väsen. Magnus Fürst -framstående limnolog och aktiv naturvårdare även ovan vattenytan -  kommer att berätta om kräftan. Fokus kommer givetvis att sättas på kräftans ekologi och nuvarande livssituation, men kulinariska tips blandade med myter och annan intressant kuriosa står även på agendan. Välkomna till en skiva med kräftans vänkrets!

 

 

 

Etiketter:
Kultur

Ekebyhovs slott: Tema Cornelis

Skapat 21 augusti, 2012 av Johan

Georg och Sarah Riedel framför nyupptäckta visor av Cornelis Vreeswijk. Nätverket ”Rädda Cornelis” berätta om ambitionerna att rädda hans barndomshem på Ekerö. Rädda Barnen på Ekerö är kaféansvariga.

Etiketter: ,
Kultur

Hällristningar. Finns de på Mälaröarna? Föredrag av arkeolog Roger Wikell

Skapat 16 april, 2012 av Johan

Introduktionsföreläsning den 19 april kl 19.00 i Lärcentrum Ekerö bibliotek, inför en vandring att leta hällristningar i Ekerö kommun. Vandringen äger rum den 22 april kl 12.00. Samling vid kommunhuset. Medtag gärna kaffekorg

Etiketter: ,
Kultur

Forntida vårfirande, guidetur på Helgö

Skapat 5 april, 2012 av Johan

Linda Wåhlander tar oss med på en guidetur på Helgöboplatsen med funderingar kring det forntida vårfirandet och vårblotet. Mer info: 070-2562338, linda@forntida.se.

Etiketter: , ,
Kultur

Trädgårdsföredrag: en djupdykning i Drottningholms trädgårdshistoria

Skapat 3 mars, 2012 av Johan

Lovö hembygdsförening och Västerorts trädgårdssällskap välkomnar trädgårdsmästare André Strömqvist, känd från Allt om Trädgård. Han berättarom renässansens och barockens trädgårdsideal med en djupdykning i Drottningholms trädgårdshistoria. Kaffe/te, smörgås och toscakaka 50 kr.

Etiketter: ,
Kultur

Rhododendron som hobby

Skapat 25 februari, 2012 av Johan

Svante Höge berättar om ett år i en rhododendronträdgård med fina bilder. Småplantor kommer att säljas och tips ges om inköpsställen. Västerorts trädgårdssällskap i samarbete med Lovö hembygdsförening. Kaffe och smörgås. 30 kr.

Etiketter:
Kultur

Ekebyhovs slott: ”Nya slussen – Mälarens stränder”, föredrag

Skapat 12 februari, 2012 av Johan

Mälaröcentern är kaféansvariga denna lördag. Föredrag med titeln ”Nya Slussen – Mälarens stränder” Vad rör det oss i Ekerö.

Etiketter:
Kultur

Försvunnen Värld – ett föredrag

Skapat 11 februari, 2012 av Johan

Vetenskapsjournalisten och författaren Maja Hagerman berättar om den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Sverige. Historien om säljägare och samlare i en gles skärgård och fortsätter med landhöjningen med människor som i det uppstigande landet skapar ett samhälle. Arrangör är Ekerö Bibliotek, Fornminnessällskapet Mälaröarna, Studieförbundet Vuxenskolan.

Etiketter:
Natur

Våra vildsvin – är de farliga

Skapat 30 januari, 2012 av Johan

Är vildsvinet vår nya landsplåga? Är den farlig för oss som vandrar i skogen? Naturskyddsföreningen har bjudit in viltforskaren Gunnar Jansson från Grimsö forskningsstation i Bergslagen som är en verklig kännare. Han kommer att berätta om vildsvinens historia och ekologi. Vi får också reda på hur man skyddar sina odlingar i trädgård och jordbruk. 

Etiketter:
Kultur

Ekebyhovs slott: Historik & myter om slottet

Skapat 12 januari, 2012 av Johan

EIK Tjejer fotboll 2000 är kaféansvariga. Göran Rydeberg berättar under temat ”Historik & myter om Ekeby slott”.

Etiketter:
Kultur

Föredrag om fornborgar

Skapat 1 januari, 2012 av Johan

Lovö hembygdsföreningen har inbjudit Michael Olausson från länstyrelsen i Stockholm att hålla ett föredrag om fornborgar.

Etiketter:
Kultur

Jens Lapidus, Bibliotektet Ekerö centrum, 8 november

Skapat 9 oktober, 2011 av Johan

Tisdagen den 8 november kl 19.00 kommer Jens Lapidus till biblioteket i Ekerö centrum. Jens Lapidus är mest känd för boken ”Snabba cash” och nu berättar han om sin nya bok ”Livet deluxe”. Fri entré.

Etiketter:
Natur

Våra vilda bär

Skapat 27 augusti, 2011 av Johan

Naturskyddsföreningen inbjuder till bildvisning av våra vilda bär, hjortron, åkerbär, tranbär, havtorn, blåbär, lingon och alla andra. Platsen är Ekebyhovs slott. Här presenteras deras förekomst, smak, näringsvärde samt hur de bäst kan hanteras.

Etiketter:
Förstasidan, Natur

Medelhavets orkidéer

Skapat 27 augusti, 2011 av Johan

Bosse Nylén håller ett klassikt föredrag med ljusbilder om medlelhavets orkidéer. Platsen är Ekebyhovs Slott och det hela sker i Naturskyddsföreningens regi. Mina personliga favoriter bland orkidéerna flugblomstren får särskild uppmärksamhet. /johan

Etiketter: