Mat, natur & kultur på Ekerö

Alla inlägg om "flora"


Natur

De vilda blommornas dag på Adelsö

Skapat 7 februari, 2015 av Johan

Naturskyddsföreningen och botanisten Sture Nordmark leder denna utflykt bland örter och blomster på Adelsö. Samåkning från kommunhuset vid Tappström.

Etiketter: , ,
Natur

Ätliga växter

Skapat 7 februari, 2015 av Johan

Naturskyddsföreningen anordnar denna intressanta försommarutflykt till Svartsjö slott. Botanisten Sture Nordmark guidar bland mer eller mindre ätliga växter i Floras rike. Samåkning från kommunhuset vid Tappström kl 09.30.

Etiketter: ,
Natur

Äntligen vår: Nu står blåsippan uti Ekerös backar

Skapat 1 april, 2013 av Johan

Blåsippor 1 april 2013, Malmvik (foto:ekeröguiden)

Äntligen börjar vi känna doft av våren. Och nu har vårens första budbärare äntligen börjat titta upp – om än väldigt försiktigt: Blåsipporna. Idag när vi tog en tur i backarna vid Malmvik gick det att hitta de första exemplaren – men visst är de fortfarande ganska försiktiga och det dröjer nog några dagar innan marken färgas blå i dessa skyddade backar.
Malmvik – som är knappt sex hektar stort – omfattas sedan år 2006 av ett naturvårdsavtal mellan Skogstyrelsen (Staten) och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond. Avtalet gäller i 50 år och har till syfte att bevara och utveckla de höga naturvärde som är knutna till den tall- och ädellövsdominerade skogen. Områdets yttergränser har markerats med en målad vit ring på träden samt ett målat N ovanför ringen. Och det är så här års man verkligen ska besöka området tack vare alla blåsippor.
När vi läste botanik på Universitetet för väldigt länge sedan hette blåsippa Anemone hepatica, men sedan ändrade man dess namn till Hepatica nobilis för att sedan byta tillbaka igen, för att sedan byta tillbaka igen. Är ni med i svängarna? Nu heter blåsippan i alla fall Hepatica nobilis enligt svensk kulturväxtdatabas (SKUD). Dessbättre är blåsippan själv helt ovetande om botanisternas ambivalens över dess vetenskapliga namn. Men om du behöver synliga bevis på att våren verkligen är på gång så rekommenderar vi ett besök i Malmviks sydsluttningar. /johan

Etiketter: ,
Natur

Blomsterutflykt till Eldgarnsö

Skapat 1 februari, 2013 av Johan

Naturskyddsföreningen inbjuder till vårvandring på Eldgarnsö. Så här års, när våren är som vackrast, kan vi njuta av granna och rara blommor i ekbackar och hassellundar samt lyssna till trastar, näktergal och många andra sångfåglar. Vi vandrar lugnt längs en strandnära stig, som slingar sig fram genom ömsom tät ömsom öppen lövskog nära vidsträckta åker- och betesmarker. Kikare, flora och matsäck ger en extra krydda åt vandringen, som är lämplig för alla, inte minst för familjer med barn. Kunniga och inspirerande ledare är Anne-Marie Björn och Pelle Johnsson, vars entusiasm smittar av sig. Ej bilburna kan få klimatsmart transport kl. 09.30 från kommunhuset Tappström.

Etiketter: , ,
Natur

Vilda blommors dag

Skapat 30 januari, 2012 av Johan

Naturskyddsföreningen inbjuder till en blomsterdag i Väsby Hage. Här får vi under sakkunnig ledning av botanikern Sture Nordmark en vandring i det blomsterrika reservatet, till höger just före Sjöängens färjeläge på Munsö. Ta gärna med flora, lupp och en smaklig matsäck. Miljösamåkning från kommunhuset Tappström kl. 09.30  (via  ICA Nyckelby).

Etiketter: