Mat, natur & kultur på Ekerö

Alla inlägg om "fåglar"


Natur

Stann- och strykfåglar

Skapat 9 januari, 2016 av Johan

Våra fågelmatningar gästas alltid av diverse vinterfåglar så här års. Vi besöker ordföranden i Mälaröarnas Ornitologiska förenings matning. Detta är ett utmärkt tillfälle för nybörjaren att få en genomgång av vad som kan ses på en fågelmatning en dag i februari.
Ledare: Urpo Könnömäki, tel. 070-2365664

Etiketter:
Natur

Fåglar: Artrally

Skapat 9 januari, 2016 av Johan

För sextonde året i rad arrangerar Mälaröarnas Ornitologiska Förening (MOF) det populära artrallyt i kommunen. Artrallyt blir förutom en spännande tävling en bra genomräkning av Ekerös vinterfåglar. Lagen/personerna anmäler sin medverkan till Urpo Könnömäki, tel. 070-2365664 senast lördag 9 januari. Start sker söndag kl. 07.00 vid kommunhusets parkering eller valfritt ställe. Tidpunkt för målgång och gemensam genomgång bestäms vid starten.

Etiketter:
Natur

Gökotta med sillfrukost

Skapat 29 mars, 2015 av Johan

Friluftsfrämjandet inbjuder till gökotta med sillfrukost. Inleds med en vandring kring Bromma gård för att lyssna och titta på fåglar. Hörs göken? Efter turen dukas sillbordet upp och det blir tillfälle till dopp i Mälaren.
Anmälan: senast 6 maj 070 7569170. Pris: medlem 100 kr, inklusive frukost, övriga 130 kr. Ansvarig ledare: Egon Edwinson,  egon.edwinson@friluftsframjandet.se

Etiketter: ,
Natur

Fågelskådning: Svartsjöviken och slottsparken

Skapat 29 mars, 2015 av Johan

Friluftsfrämjandet i inbjuder samarbete med Mälaröarnas Ornitologiska Förening till en dag med fågelskådning och vandring. Svartsjö-området har rika möjligheter att njuta av ett rikt fågelliv, sällsynta växter som nunneört, tibast och ramslök, vackra lundar och en intressant kulturhistoria.
Anmälan: ingen anmälan
Pris: fritt för medlemmar, övriga 30 kr
Ansvarig ledare: Egon Edwinson, egon.edwinson@friluftsframjandet.se

Etiketter: , ,
Natur

Gökotta vid Älby hage

Skapat 7 februari, 2015 av Johan

Naturskyddsföreningen inbjuder till Gökotta i Älby hage. Här finns stor chans att höra göken denna tidiga morgon. Samåkning från kommunhuset vid Tappström kl 07.30 alternativt från ICA Nyckelby kl 07.45.

Etiketter:
Natur

Fågelskådning vid Lovö kyrka

Skapat 7 februari, 2015 av Johan

Naturskyddsföreningen leder denna vårtidiga fågelskådning vid Lovö kyrka. Från kyrkbacken utlovas sånglärka, skogsduva, ormvråk,, tofsvipa och stare. Samåkning från kommunhuset vid Tappström kl 08.30. Ledare: Kenneth Bengtsson och Urpo Könnömäki.

Etiketter: ,
Natur

Fågelskådning: Stann-och strykfåglar

Skapat 18 januari, 2015 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening anordnar fågelexkursion till två av deras fågelmatningar som alltid gästas av diverse vinterfåglar så här års. Detta är ett utmärkt tillfälle för nybörjaren att få en genomgång av vad som kan ses på en fågelmatning en dag i februari.
Ledare: Urpo Könnömäki, tel. 0702-365664

Etiketter:
Natur

Fågelutflykt till Bonadammen, Löten och Munsö

Skapat 13 april, 2014 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening anordnar en fågelutflykt denna morgon. Bland annat besöker man Bonadammen som har blivit en fin fågellokal med häckande sångsvan och förhoppningsvis får vi se svarthake- och smådopping som har häckat där vissa år. Vi fortsätter till Löten som har mycket att erbjuda i fågelväg bland annat backsvalor som troligtvis är den största kolonin i Sverige. Havsörnen ses ofta spana runt sandtagen som har blivit ett attraktivt område för många fågelarter med sitt otillgängliga läge. Vi kollar också Laxsjöområdet, kanske kan vi hitta några rariteter runt den konstgjorda sjön. Ledare:Urpo Könnömäki 0702 365664

 

Etiketter: ,
Natur

Vårfåglar på Lovön

Skapat 13 april, 2014 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening anordnar fågelutflykt till Lovön. Här finns mycket att erbjuda en vårmorgon i maj. Svenne Schultzberg har gedigen erfarenhet av fågelskådning på Lovö och han kommer att guida till de finaste områdena. Vi startar exkursionen vid mastområdet. Ledare: Svenne Schultzberg 0706 471062.

Etiketter: , ,
Natur

Fåglar vid Lovö Kyrka

Skapat 8 februari, 2014 av Johan

Naturskyddsföreningen inbjuder till fågelutflykt vid Lovö Kyrka. Från kyrkbacken räknar man med att kunna skåda sångsvan, sånglärka, skogsduva, ormvråk och mycket annat. Skådarvärdar är Kenneth Bengtsson och Urpo Könnömäki. Ta med kikare. Samåkning från kommunhuset Tappström kl 08:15.

Etiketter: ,
Natur

Stann- och strykfåglar

Skapat 12 januari, 2014 av Johan

Våra fågelmatningar gästas alltid av diverse vinterfåglar så här års. I år besöker Mälaröarnas ornitologiska förening två olika matningar. Detta är ett utmärkt tillfälle för nybörjaren att få en genomgång av vad som kan ses på en fågelmatning en dag i februari.
Ledare: Urpo Könnömäki, tel. 0702-365664
Tid o plats: Samling kl. 09:00 hos Urpo Könnömäki på Nyponvägen 7, Älby Hage
Därefter vidare ca kl. 10:30 till Iris Hjelm, Kaggeholmsvägen 24

Etiketter: ,
Natur

Fågelvandring på Eldgarnsö

Skapat 26 oktober, 2013 av Johan

Följ med Mälaröarnas ornitologiska förening på en fågelvandring runt markerna i naturreservatet och titta på de stora mistelbestånden som så här års dignar av mistelbär, som i sin tur drar till sig mängder av trastar. Varje år övervintrar dubbeltrastar, som även kallas ”misteltrast”. De livnär sig hela vintern på bären som innehåller mycket energi. Dessutom stöter man på meståg med många olika fågelarter i släptåg.
 Ansvarig: Gigi Sahlstrand, tel. 0708–900 770

Etiketter: , ,
Natur

Fågelskådning på Adelsö

Skapat 26 oktober, 2013 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening inbjuder till fågelskådning på Adelsö som har visat sig vara en ö som har rikt fågelliv året om. Där finns många varierande biotoper som är föga kända bland fågelskådare. En hel del rovfåglar jagar i området, t.ex. ser man ofta havsörnar. Turen går runt på Adelsö ringväg med skådning på lämpliga ställen. Om vädret är bra blir det även en tur utsiktstornet som ligger på norra Adelsö.  Ansvarig: Linus Brobacke, tel. 073-9800066 Signe Hagerman,tel. 073-4716735.  
Tid: Söndag 09.20 – Färjan går från Adelsö varje hel- och halvtimme. Från Munsösidan 09.05. (Obs! vintertid gäller idag)

Etiketter: ,
Natur

Fågelskådning på Lovön

Skapat 17 oktober, 2013 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening inbjuder till denna fågelexkursion på Lovö som är utmärkt för dig som inte har skådat så mycket och vill lära dig några nya fågelarter.
 Lovön har många fina platser där bland annat rastande gäss, rovfåglar och tättingar kan studeras. Ledare är Svenne Schultzberg som guidar oss runt på Lovön och hjälper alla med artbestämning.  tel. 070-6471062

Etiketter: , ,
Natur

Prova på fågelskådning

Skapat 2 september, 2013 av Johan

Gigi Sahlstrand anordnar ett utmärkt tillfälle för dig som vill prova på fågelskådning. Ta gärna med kikare – men det finns även att låna. Kostnad är 50 kronor. Mer info www.gigisahlstrand.se.

Etiketter: ,
Natur

Riksmästerskap i fågelskådning

Skapat 13 augusti, 2013 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska föreningen inbjuder till att delta i riksmästerskapet i fågelskådning. Räkna hur många arter du ser eller hör från din tomt. Har du ingen egen tomt att delta med – hör av dig så får du deltaga på någon medlems tomt.
Ledare:
Gigi Sahlstrand 0708 900 770
Tid och plats:
Under hela dygnet pågår RM men var med så mycket du orkar/hinner, på egna tomten eller en medlems tomt.

Etiketter:
Natur

Artrace Mälaröarna: Hitta fågelarter

Skapat 13 augusti, 2013 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening anordnar ett så kallat artrace som har blivit en tradition på sensommaren. Man delas upp i lag och försöker sedan hitta så många fågelarter som möjligt under några timmars skådning. Tävlingen avslutas med artgenomgång och fika i/vid lämplig lokal.
Start och mål: Tidigast kl. 05:00 på valfri plats. Mål kl. 14:00 vid överenskommen plats.
Anmälan: Urpo Könnömäki 0702 365664
Etiketter:
Kultur, Natur

Fotoutställning: Nyfiken på fåglar

Skapat 2 mars, 2013 av Johan

Fågelfotografier av Göran Forsberg från Svartsjö.

Etiketter: ,
Natur

Föreläsning: Nyfiken på fåglar?

Skapat 16 februari, 2013 av Johan

Gigi Sahlstrand som bor på Färingsö och är en välkänd fågelskådare berättar ur sin bok ”Börja skåda fågel”. Vuxenskolan och Ekerö folkbibliotek samarrangerar.

Etiketter: ,
Natur

Stann- och strykfåglar vid våra fågelbord

Skapat 6 januari, 2013 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening arrangerar en trygg exkursion till två olika fågelmatningar. De gästas alltid av diverse vinterfåglar så här års. Detta är ett utmärkt tillfälle för nybörjaren att få en genomgång av vad som kan ses på en fågelmatning en dag i februari.
Ledare: Urpo Könnömäki, tel. 0702-365664
Tid o plats: Samling kl. 09:00 hos Urpo Könnömäki på
Nyponvägen 7, Älby Hage
Därefter vidare ca kl. 10:30 till Iris Hjelm, Kaggeholmsvägen 24
Etiketter:
Natur

Vinterfågelrally

Skapat 6 januari, 2013 av Johan

För trettonde året i rad arrangerar Mälaröarnas ornitologiska förening det populära artrallyt i kommunen. Artrallyt blir förutom en spännande tävling även en bra genomräkning av Ekerös vinterfåglar. Lagen/personerna anmäler sin medverkan till Urpo Könnömäki, tel. 0702-365664 senast 11 januari. Start sker kl. 07.00 vid kommunhusets parkering. Tidpunkt för målgång och gemensam genomgång bestäms vid starten

Etiketter:
Natur

Vandring och fågelskådning på Eldgarnsö

Skapat 1 oktober, 2012 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening anordnar en fågelvandring runt markerna inom naturreservatet på Eldgarnsö. Här tittar vi på de stora mistelbestånden som så här års dignar av mistelbär, som i sin tur drar till sig mängder av trastar. Varje år övervintrar dubbeltrastar, som även kallas ”misteltrast”. De livnär sig hela vintern på bären som innehåller mycket energi. Dessutom stöter man på meståg med många olika fågelarter i släptåg. Ansvarig: Gigi Sahlstrand, tel. 0708–900 770. Icke medlemmar betalar 20 kr till exkursionsledaren.

 

Etiketter: ,
Natur

Fågelskådning på Lovön

Skapat 1 oktober, 2012 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening inbjuder till skådning på Lovön. Här finns många fina platser där bland annat rastande gäss, rovfåglar och tättingar kan studeras. Svenne guidar oss runt på Lovön och hjälper alla med artbestämning. Denna exkursion är utmärkt för dig som inte har skådat så mycket och vill lära dig några nya fågelarter. Ledare: Svenne Schultzberg, tel. 070-6471062. Icke medlemmar betalar 20 kr till exkursionsledaren.

 

Etiketter:
Natur

Fågelskådning vid Svartsjöviken

Skapat 1 oktober, 2012 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening skådar vid Svartsjöviken och Svartsjö Dämme denna morgon. Under hösten kan viken med omnejd vara en mycket attraktiv lokal för många flyttfåglar som provianterar inför flytten. Man kan eventuellt även se havsörn som patrullerar i omgivningarna. Norrlandsgästen – varfågeln – har förmodligen hittat tillbaks till sina vinterkvarter runt Svartsjöviken, som har en god tillgång på vattensorkar och möss. Ledare: Urpo Könnömäki, tel. 0702-365664. Icke medlemmar betalar 20 kr till exkursionsledaren.

 

Etiketter:
Natur

Fågelvandring vid Svartsjö slott

Skapat 1 september, 2012 av Johan

Naturskyddsföreningen inbjuder till fågelvandring. Svartsjö slott är en av Stockholmstraktens mest attraktiva fågellokaler. Under vår och höst kommer regelbundet långväga gäster – fåglar såväl som skådare, för att njuta av skådespelet. Höstfågelsträcket bör vara som intensivast just nu och rastande änder, vadare och rovfåglar kan bekvämt beskådas från torn och dämme. Kikare, gärna tubkikare, och en smaklig matsäck rekommenderas av den skådaransvarige Urpo Könnömäki.

Etiketter:
Natur

Riksmästerskap i fågelskådning på den egna tomten

Skapat 26 augusti, 2012 av Johan

Ornitologiska föreningen på Ekerö inbjuder till Riksmästerskap i tomtskådning. Räkna hur många arter du ser eller hör från din tomt. Har du ingen egen tomt att deltaga med – hör av dig till föreningen så får du deltaga på någon medlems tomt. Ledare: Gigi Sahlstrand 0708 900 770. Tid och plats: Under hela dygnet lördagen 8 september pågår RM men var med så mycket du orkar/hinner, egna tomten eller en medlems tomt.
Etiketter:
Natur

Näktergalen har kommit

Skapat 13 maj, 2012 av Johan

I veckan som gick anlände näktergalen till Ekerö. Det är en oansenlig fågel med fantastiska röstresurser. Den hörs nu natten lång – och ibland även på dagen. Den sitter främst i träden i lite fuktigare områden. Liksom många andra småfåglar så går denna fågel mot hösten över från att äta insekter till att äta bär. Så här låter den: näktergalens sång.

Näktergalen är oansenlig fågel med fantastiska röstresurser.

 

Etiketter:
Natur

Flyttfåglar på kyrkbacken

Skapat 30 januari, 2012 av Johan

Det här arrangemanget är en tradition inom Naturskyddsföreningen på Mälaröarna. Fåglarna vid Lovö kyrka skådas denna dag, det är bland annat tofsvipor, sånglärkor, skogsduvor, starar, ormvråkar och sångsvanar som vi hälsar välkomna tillbaka från värmen. Bosse Nylén och Kenneth Bengtsson organiserar mottagningskommittén. Miljösamåkning kl. 08.45 från kommunhuset Tappström .

Etiketter:
Natur

Fåglar på Ekerö – senast veckan

Skapat 19 december, 2011 av Johan

Genom artportalen.se kan du få reda på vilka fåglar som har observerats inom Ekerö den senaste veckan. Artportalen är en oberoende samlingsplats för fynd av arter. Rapportör blir den som så önskar och bestämmer själv vad som skall rapporteras.
Fynden är fria att utnyttja för alla, allmänhet, forskare, organisationer och myndigheter även om skyddsvärda observationer förbehålls rapportören och ackrediterade personer inom respektive ideell förening samt ArtDatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet. Rapportsystemet för fåglar utvecklas och förvaltas av ArtDatabanken med finansiering från Naturvårdsverket på uppdrag av Sveriges Ornitologiska förening, i nära samarbete med Club300. Alla fynd publiceras först och kvalitetsgranskas i efterhand av ansvariga inom respektive ideell förening./johan

Etiketter:
Natur

Vinterfåglar i Urpos trädgård

Skapat 19 december, 2011 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening inbjuder till en aktivitet i Urpo Könnömäkis trädgård. Urpo har en omtalad fågelmatning som gästas av diverse vinterfåglar så här års. Stenknäck, steglits, entita med flera kan bekvämt beskådas på fågelbordet. Detta är ett utmärkt tillfälle för nybörjaren att få en genomgång av vad som kan ses på en fågelmatning en dag i februari.

 

Etiketter:
Natur

Ekerös vinterfåglar – artrally

Skapat 9 november, 2011 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening inbjuder till så kallat artrally för elfte året i rad.  Artrallyt blir förutom en spännande tävling en bra genomräkning av Ekerös vinterfåglar. Lagen/personerna anmäler sin medverkan till Urpo Könnömäki telefon 560 206 91 eller 0702-365664 senast lördag 14 januari. Start sker kl. 07.00 vid kommunhusets parkering. Tidpunkt för målgång och gemensam genomgång bestäms vid starten.

Etiketter:
Natur

Fågelvandring på Eldgarnsö

Skapat 9 november, 2011 av Johan

 

Mälaröarnas ornitologiska förening anordnar en fågelvandring tillsammans i naturreservatet på Eldgarnsö. Vi sidan av fåglar tittar vi på de stora mistelbestånden som så här års dignar av mistelbär, som i sin tur drar till sig mängder av trastar. Varje år övervintrar dubbeltrastar, som även kallas ”misteltrast”. De livnär sig hela vintern på bären som innehåller mycket energi. Dessutom stöter man på meståg med många olika fågelarter i släptåg och flockar av korsnäbbar. Ansvarig: Gigi Sahlstrand, tel 0708-900 770

 

Etiketter: