Bloggen

Kultur

Emil på Ekerö

Skapat 25 maj, 2013 av Johan

Den första boken om Emil gavs ut redan för femtio år sedan och än i dag är Emil i Lönneberga aktuell med alla sina hyss. Detta har firats med parader runt om i hela landet och även med stort kalas på Skansen.
Emils liv utspelades i Småland under slutet av 1800- och början av 1900-talet, och en del av filminspelningarna har faktiskt gjorts på Ekerö. När Emil går på styltor och far in genom fru Petrells verandafönster rätt ner i en skål med blåbärssoppa, eller när han sätter fart på borgmästarens fyrverkeri och orsakade stor oro att kometen nått Småland. Båda dessa händelser har spelats in på olika platser inom Malmenområdet invid Drottningholm.

Fru Petrells hus där Emil for som en komet genom fönstret

Borgmästarens hus där Emil startade fyrverkeriet

Kometen som folket i Lönneberga och Vimmerby oroade sig för var säkert Halleys komet som passerade jorden 1910. Under samma tidsperiod var det också en stor jordbävning i Amerika (San Francisco 1906). Pigan Lina undrar om hon inte skulle föredra att drabbas av jordbävningskatastrofen framför att behöva ha att göra med Emil. Men egentligen var han väl en snäll liten pojke. /Ann

 


Kultur

Evert Lundquist (1904–94) – från Duvnäs till Drottningholm

Skapat 11 maj, 2013 av Johan

EVERT LUNDQUIST (1904-1994), Flowers on the Cliff

Evert Lundqvist är en av den svenska modernismens förgrundsgestalter. En målare och grafiker som föddes och växte upp i Stockholm under 1900-talets början. Han började tidigt ägna sig åt måleri och påbörjade sina studier på Carl Wilhelmsons målarskola 1924 och antogs året därpå till Kungliga Konsthögskolan. Studierna avbröts dock av återkommande depressiva perioder som främst dök upp under de mörka höstarna.

Evert Lundquist debuterade 1934
Han debuterade 1934 på Konstnärshuset och träffade några år senare konstnärinnan och sin blivande hustru Ebba Reutercrona.  Hans stora publika genombrott var med den retrospektiva utställningen på Konstakademien 1944 och då han etablerades som konstnär. När Evert 1950 slog igenom som nyexpressionist hade han varit aktiv konstnär i nästan trettio år.
Tvillingarna Hybner (Hymme) och Emanuel (Manne) föddes 1947. En tragedi drabbade familjen hårt 1965, då Hymme spårlöst försvann. Han återfanns aldrig och dödförklarades senare.

Evert och Ebba vid bröllopet 1943

Evert var lärare i måleri vid Konsthögskolan och på hösten 1960 tillträdde han dessutom en av professurerna i målning vid Konsthögskolan. Ett uppdrag som varade i 10 år. I slutet av 1950-talet och början av 1960-talet hade han också stora framgångar internationellt och ställde ut på biennalen i Sao Paulo 1957, Guggenheim International Award i New York och på Tate i London. Under 2010 hade Moderna Museet i Stockholm en retrospektiv utställning med Evert Lundquist, där man även påtalade Lundquists betydelse för andra konstnärer.

Från Duvnäs till Drottningholm
I närheten av Kina slott ligger den ateljé som Evert använde från 1953 till 1990. För 60 år sedan flyttade han sin konstnärliga verksamhet ut till Drottningholm från Saltsjö-Duvnäs, där han tidigare var verksam i den s.k. Duvnäsguppen. Den före detta energistationen från 1907 inreddes då med ateljé, loft, litet pentry och torrdass. Han arbetade och bodde ensam där i flera år innan familjen bosatte sig i maskinistbostället intill.

Evert Lundquists ateljé är bevarad med sin kompletta inredning


Ett ungt museum

Idag är den vitputsade ateljébygggnaden i enlighet med konstnärens önskan ett bevarat museum Evert Lundqvist ateljémuseum som öppnades 1993 och drivs av en stiftelse. Här finns en del verk av Evert men även oljemålningar av hustrun Ebba Reutercrona (1911-1998).

Söndag 12 maj 2013 inbjuds till en temadag med visningar i ateljén. Klicka här för mer info. /ann

 

 

Etiketter:
Mat

Restauranger i ny regi

Skapat 4 maj, 2013 av Johan

Två av Ekerös restauranger drivs nu i ny regi. Det är Nykrog som nu i första hand erbjuder middag torsdag till söndag men under helgen kan man även få en fika dagtid.
Även Väringgården vid Träkvista drivs nu i ny regi. Ekeröguiden har inte ännu haft chansen att pröva vad den ägaren Charlotte med personal har att erbjuda. Vi återkommer med en rapport.
Har du besök någon av dessa nyligen vore det värdefullt att få en kommentar.