Bloggen

Natur

Svamprikt på Mälaröarna

Skapat 16 september, 2012 av Johan

För alla oss med intresse för svamp har våra fina Mälaröar mycket att erbjuda. En varierad natur som också ger en stor artrikedom. Men inte nog med det, inom Ekerö bor också Bo Nylén, en av Sveriges främsta folkbildare när det gäller att sprida svampkunskap. Nu har Bosses fina bok ”Svampar i skog och mark” kommit ut i ny upplaga. Den kom ut redan 1979 och har sålt i över 200 000 exemplar sedan dess.

Bosse och förlaget har gjort om boken från grunden och bland annat lagt till åttio nya arter. Den har också fått ett mer generöst format och de riktigt goda matsvamparna har fått större plats med fler bilder. Texterna får större utrymme med kulturhistoriska inslag, naturbetraktelser och tillagningstips. Klicka här om du vill ha tips om Bosses kantarellställen.

Rävstensstigen

Själva var vi ute i Norrby skog på Lovön i helgen. En väldigt fin och artrik skog med några lättgångna stigar om man inte vill ströva fritt i skogen. Exempelvis är Rävstensstigen en fin liten utflykt till den omtalade rävlyan under den jättelika rävstenen.

Rävstenen

Många fina matsvampar hittade vi: kantarell, rödgul trumpetsvamp, blek taggsvamp, svart trumpetsvamp, trattkantarell, mandelriska, fina strävsoppar och mycket mera.

Bra matsvampar från Norrbyskogen

Vi rekommenderar varmt ett besök i Norrby skog. Här kan du läsa mer /johan

Etiketter: ,