Bloggen

Kultur

Vilda pelargoner på Ekerö

Skapat 9 april, 2012 av Johan

En vild pelargonart (Pelargonium oblongatum) som upptäcktes 1814 i Sydafrika

En vild pelargonart (Pelargonium oblongatum) som upptäcktes 1814 i Sydafrika

Plantskolan ERA Garden på Ekerö har specialiserat sig på vilda pelargoner. Odlingen bedrivs i liten skala med professionella metoder, men med begränsat utrymme och därmed ett varierande sortiment och utbud under odlingsåret. Sticklingarna besprutas inte med bekämpningsmedel och behandlas inte heller med kemikalier som hämmar deras tillväxt.
Systrar som samarbetar med rovdjur
Systrarna Eva och Renée Tingström som äger och driver plantskolan, berättar att de endast använder biologisk bekämpning i sina odlingar. Vilket betyder att de istället för kemiska medel, använder rovdjur som äter upp skadedjuren. Deras målsättning är att erbjuda ett brett växtsortiment med hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser.
Plantinköp på plats eller på nätet
På plantskolan finns det sticklingar och ibland även en del större plantor till försäljning, men där trängs långt över 1. 000 olika sorters pelargoner på en liten yta, så det finns inte mycket plats över till själva försäljningen. Det finns förstås alltid möjlighet att handla genom webbutiken.
Fullsortiment efter söndagen den 26 februari 2012
Önskar man besöka växthuset så är det bemannat de flesta vardagarna mellan kl. 10.00 och 16.00, men under april 2012 avviker detta. Då kan man istället handla på pelargonutställningen i Bergianska trädgården där ERA:s fina pelargoner finns utställda. Slå helst en signal på tel. 070-238 77 20 eller skicka ett mail info@eragarden.se för info om sortiment eller bemanning i odlingarna.

Hitta
Växthuset ligger på Fredrikstrandsvägen, cirka 800 meter från Ekerö Centrum på vägen mot Ekebyhovsbacken. Det är det första växthuset som syns när man svängt av från Bryggavägen. Parkera inte precis ovanför backen till växthuset, utan fortsätt istället förbi växthuset och kör ner mellan växthusen och parkera där.
Nu börjar man längta efter pelargoner på fönsterbrädan så några små sticklingar skulle inte vara fel. /Ann

 

Etiketter:

Kommentera