Guiden

NM0261301

Svartsjö – Rokokoslott med fängslande historia

Slåtteröl på Svartsjö slott en oljemålning av Pehr Hilleström från 1780-talet; som har tillhört drottning Lovisa Ulrika och tidigare hängt på slottet. Tavlan återfinns numera på Nordiska museet.

Ett lust- och jaktslott
Nuvarande Svartsjö slott på Färingsö byggdes vid mitten av 1700-talet som lustslott åt kung Fredrik I och hans hustru Ulrika Eleonora. Arkitekt för byggnationen var Carl Hårleman (1700-1753) och slottet som blev ett franskt lustslott i svensk tappning bestod då enbart av mittpartiet. Många av landets herrgårdar här hämtat sin inspiration från detta vackra slott. Senare på 1770-talet förlängdes byggnaden och fick ett torn. Sedan Gustav III fått dispositionsrätten till Drottningholms slott, fick hans mor Drottning Ulrika Eleonora istället flytta till Svartsjö där hon levde till sin död 1782 .

Från lustslott till fängelse
Efter hennes död stod slottet tomt och förföll mer och mer, men 1891 invigdes en tvångsarbetsanstalt med drygt 330 celler och en fem meter hög stenmur. Där sattes män som drev omkring och inte kunde försörja sig, vilket vid denna tid var olagligt. Fångarna var tvungna att jobba i ett närbeläget stenbrott. Under 1910-talet började man också placera straffångar på Svartsjö och från 1920 även alkoholister.

Åter i sin forna glans
Efter 75 år lades fånganstalten ner 1966 och efter ytterligare några år revs även fängelsemurarna och inredningen. Efter ytterligare en period i törnrosasömn och förfall restaurerades slottet och delar av parken av Statens fastighetsverk (1995 – 2002) med målet att återställa slottets 1700-talskaraktär. Där Hårleman på ett förunderligt vackert sätt, en gång lät det svenska möta det franska. Svartsjö slott är en del av vårt gemensamma kulturarv som förvaltas av Statens fastighetsverk. En eloge till dem som utfört arbetet med att återställa slottet. /Ann

Etiketter:

2 kommentarer till “Svartsjö – Rokokoslott med fängslande historia”

 1. Pär Owen skriver:

  Hej!
  Jättefin guide ni har gjort till grannkommunen, där Cissi och jag gärna utflyktar.
  Vad gäller Svartsjö: I somras gick vi en kortare vandringsslinga runt Svartsjö slotts ägor. Kanske inte en femma som vandring, men i mångfacetterade omgivningar. Först förbi ruinerna från den nedbrunna Vasaborgen – en äldre historia som inte nämns ovan. Sedan på utsidan av den fina slottsparken med betande djur. Och till slut runt en fågelsjö med spänger och utsiktstorn. Dessutom välskyltat med information om områdets rika historia. Väl värt en solig sommareftermiddag!

  • Johan skriver:

   Tack för din kommentar Pär.Visst har du rätt. Det finns mer att berätta om Svartsjö. Fin plats att göra en utflykt till är det verkligen.

Kommentera