Guiden

Kina slott en exotisk plats för vila och nöjen

Kina slott version två avbildat 1788 av Louis Jean Desprez som var arkitekt och målare

En tillflyktsort nu och då
Kina slott är ett litet lustslott slott som ligger i Drottningholmsparken. Det byggdes av kung Adolf Fredrik som en gåva till hans hustru. Slottet var en privat tillflyktsort dit kungafamiljen kunde bege sig för att bo och vila upp sig eller bara för att roa sig fritt utanför det stela hovlivet. Kina Slott är numera ett av Europas främsta exempel på rokokoinredning med så kallade kineserier. Själva slottsbyggnaden är en blandning av fransk, svensk och engelsk rokoko, men inredningen är starkt kinainspirerad. Drottningholm och Kina slott finns även på UNESCO:s världsarvlista. Passa på att besöka denna exotiska miljö under maj–september då slottet hålls öppet. En attraktion som lockar cirka 30 000 besökare per år. 

Den första slottsbyggnaden ett litet lustslott i Kina-inspirerad stil ritning av arkitekten Carl Hårleman 1750

En födelsedagsgåva som fick ersättas av en ny byggnad
Kung Adolf Fredrik lät i all hemlighet sätta upp en kinesisk paviljong i trä som en överraskning till sin hustru Lovisa Ulrika på hennes 33-årsdag 1753. Den lilla slottsbyggnaden fick dock ersättas redan 1763-69 med det nuvarande Kina slott, eftersom det förstördes av röta. Det första slottet bestod av en huvudbyggnad och två fristående paviljonger; allt i kinesisk stil och av trä. Kanske var gåvan inte tänkt att vara permanent men den kom senare att bli det då drottningen uppskattade sina vistelser där.

Det kinesiska paradiset
Vid mitten av 1700-talet fanns det i Europa en drömbild av Kina som tilltalade såväl kungligheter som adel. Man tänkte sig då att Kina var jordens paradis och att alla där var lyckliga och ingen behövde jobba. Det var kanske denna atmosfär som man försökte återuppliva vid vistelserna på Kina slott. En plats där man kunde ha lite lantligare klädsel, spela kort, dricka te och ha fester.

Den andra slottsbyggnaden är ett rokokoslott med kinesiska utsmyckningar. Fasadritning av Carl Fredrik Adelcrantz 1763

Tidens anda
Lustslottet visar tydligt på det romantiska intresset för den kinesiska kulturen, som då under 1700-talet hade uppmärksammats genom Ostindiska kompaniets verksamhet. I byggnaden förenas både det europeiska och det exotiskt kinesiska. Ett litet rokokoslott som saknar likheter med kinesiska byggnader. Dåtidens goda kunskaper om kinesisk byggnadskonst kan trots allt anas när man studerar de lackröda fasadernas skulpturala utsmyckningar med bland annat drakar och kinesansikten. Det mest kinesiska på Kina slott är inredningen, som bland annat består av porslin och handmålat siden, som kom till Sverige via det svenska Ostindiska kompaniet.

På 1770-talet bestod anläggningen av ett tiotal byggnader och en park. Karta från 1779

Ett slott med flera byggnader
Det nya Kina slott uppfördes i tegel och stod klart 1769. Själva slottsbyggnaden är en blandning av fransk, svensk och engelsk rokoko, med en mycket Kinainspirerad inredning.
Den färdiga anläggningen bestod av flera fristående byggnader och Gustav III uppförde senare det så kallade Vakttältet för att förse Kina slott med logement för sina drabanter. Det nya slottet ritades av slottsarkitekten Carl Fredrik Adelcrantz och hovintendent Jean Eric Rehn ledde arbetet med inredningen.

Byggnaderna på kartan:
1- Kina slott, huvudbyggnad, 2-Västra flygeln (Silverkammaren), 3-Östra flygeln (Biljarden), 4- Adolf Fredriks verkstad, 5- Confidencen, 6- Köket, 7- Trädgården, 8- Boningshus (rivet), 9, 10- Voliere (fågelhus) och lövsalar.

En matsal med många finesser utöver det vanliga

På tu man hand för förtroliga samtal
I paviljongen Confidencen som fungerade som sommarmatsal, finns en mycket smart tekniskt lösning, med vilken det dukade bordet kunde hissas både upp och ner genom golvet till eller från köket nere i källaren under matsalen. Måltiderna kunde därmed intas utan störande inslag av betjänterna, “en confidence”, som är franska och betyder i förtroende. Carl XVI Gustaf och Silvia firade sin silverbröllopsdag med en middag i denna matsal.

Varför inte ta med en korg packad med mat eller fika, för en härlig stund i den fina parken eller kanske nygräddade våfflor på serveringen. /Ann

Etiketter:

Kommentera