Guiden

Evert Lundqvist Ateljémuseum

En vitputsad ateljébygggnad i närheten av Kina slott, som i enlighet med konstnärens önskan är bevarat som museum, med sin kompletta inredning. Här finns en del verk av Evert Lundqvist (1904-1994) men även oljemålningar av hustrun Ebba Reutercrona (1911-1998). Det är ett ungt museum som öppnades 1993 och som drivs av en stiftelse.
Byggnaden är, med sina välvda gavelfönster och rundning av gavlarna, representativt för det tidiga 1900-talets industribyggnader inom svensk jugendarkitektur. Det uppfördes 1907 för att med en ångmaskin alstra ström till Drottningholms Slott, men när man på 50-talet övergick till växelström uppläts huset som ateljé.

Evert Lundqvist som var målare och grafiker, är en av den svenska modernismens förgrundsgestalter. Han var aktiv konstnär i nästan trettio år debuterade 1934 på Konstnärshuset i Stockholm. Everts stora publika genombrott var dock med en retrospektiv utställning på Konstakademien tio år senare. Han var även professor vid Konsthögskolan i Stockholm.
När Evert 1953 flyttade sin konstnärliga verksamhet till Drottningholm inreddes den före detta energistationen med ateljé, loft, litet pentry och torrdass. Där arbetade och bodde ensam i flera år innan familjen bosatte sig i maskinistbostället intill. Läs mer om Evert Lundqvist HÄR.
Endast öppet för besökare med en guidad visning. Biljetter för fri entré hämtas på Kina Slott innan visningarna som hålls söndagar kl. 15 under maj – augusti. Klicka HÄR för senaste uppgift om öppettider.

Etiketter:, ,

Kommentera