Guiden

Drottningholms Slottscafé

Vid Drottningholms Slott driver Yngve och Ann-Cathrine sitt Slottscafé som serverar kaffe, bakverk, smörgåsar och lättare lunchrätter. Byggnaden har en intressant historia som Ann har forskat lite i. Här kommer historian om Drottningholmspaviljongen.

Karamellan eller Landelius konditori då förra seklet var ungt

Drottningholmspaviljongen
Drottningholmspaviljongen, även kallad ”Karamellan”, uppfördes sannolikt i början av 1880-talet som ett så kallat schweizeri. Där besökarna kunde beställa mat eller kaffe med finare bakverk och kanske ett glas punsch. Byggnaden har även kallats Landelius konditori efter hovkonditorn J C Landelius, som i denna byggnad drev verksamheten fram till 1913. Liknande serveringsbyggnader var under 1800-talet vanliga i offentliga parker, men få har bevarats till våra dagar.

Från schweizeri till besökscentrum
Byggnaden har nyligen genom Statens fastighetsverk (SFV) försorg genomgått en omfattande renovering, för att fungera som ett modernt besökscentrum till världsarvet Drottningholm.

En ny insida
Byggnaden har varit i privat ägo ända fram till 2007, då den köptes in av Statens fastighetsverk. Genom en total förändring av insidan skapade de en helt ny och spännande interiör. Efter många års förändringar hade nämligen byggnadens kulturhistoriska kvalitéer helt gått förlorade. Byggnaden innehöll från början ett konditori med ett par mindre caférum samt en veranda och köksavdelning.  På vinden fanns det dessutom sovrum. Nu är det är en helt ny känsla som möter en när man stiger in i lokalen. Det mest slående är rymden och ljuset i byggnaden, som är ett resultat av att hela övervåningen nu har tagits bort.

Ett vattenhål med shoppingmöjligheter
Sedan sommaren 2009 finns här förutom slottscaféet ett infocenter med museibutik och biljettförsäljning.

 

Etiketter:

Kommentera

Kontakt:
Mail: info@drottningholmsslottscafe.se
Telefon: 08–759 00 35
Öppettider:
Lördag & Söndag 11.00–16.00 under vinterhalvåret

Relaterat

Arkiv