Bloggen

Kultur

Häftiga skådespel i Drottningsholms Slottspark

Skapat 29 januari, 2012 av Johan

En så kallad karusell på Drottningholm år 1785 av Martin Rudolf Heland (1765-1814)

Allt sedan medeltiden arrangerades tornerspel över hela Europa.  Från början som en form av träning inför strid, men senare fick de mer formen av stora skådespel. Drottningholms slottspark var platsen för flera av dessa stora arrangemang. Hela parken förvandlades vid dessa tillfällen till en festplats, dit även allmänheten var välkommen.  Arenor byggdes upp för tornerspel medeltida borgar och fästningar konstruerades i papier-maché och gips för att förstärka de historiska spelen. Alléer och gläntor utnyttjades som festsalar med ljuskronor som bands mellan träden samt speglar som dessutom reflekterade ljuset. Även dessa så kallade ”illuminationer” var förstås av yttersta intresse. Arrangemangen kunde pågå i flera dagar eller till och med i månader och inne i Stockholm anslogs följande dags festprogram.

Det var ett omtyckt nöje inom hovet och dessutom en viktig del av kungamaktens propagandaverksamhet. Gustav III var en av de sista som anordnade dessa tornerspel i Sverige – eller karuseller som de också kallades – och det kostade ansenliga summor för att de skulle bli så ståtliga som möjligt.

Gustaf Mauritz Armfelt i gul klänning

Kungens festfixare arrangerade dessa upplevelser
Tornerspelen utvecklades till en spektakulär och påkostad totalupplevelse med teater, balett, sång- och riddarspel. Kungens favorit Gustaf Mauritz Armfelt – en dåtidens Micael Bindefeldsom var chef för nöjena, de kungliga teatrarna och Svenska Akademin; ordnade ofta dessa festligheter.

Quintaner som angrips med lans

Krans till segraren
Man kunde rida till storms mot upphängda ringar, som man elegant fångade på sin lans eller fick man angripa en quintanfigur, som föreställde förhatliga objekt såsom krigsfiender. Priser och kransar delades därefter ut till segraren av högättade damer. Kransutdelningen är en således en gammal tradition som fortfarande lever vidare i olika idrottssammanhang.

Konstverk från Drottningholms slottspark
Flera av dåtidens främsta konstnärer fick i uppgift att föreviga dessa tornerspel. Och eftersom många av dem anordnandes på Drottningholm så kan vi nu med hjälp av dessa konstverk få en bild av hur det kunde se ut i parken.

 

”Den förtrollade skogen” på Drottningholm 1785 P. Hillestrröm

Påkostade tillställningar
Den praktfullaste av Gustaf III:s karuseller var ”Den förtrollade skogen”, som anordnades på Drottningholm i augusti 1785 med anledning av Armfelts bröllop den 7 augusti med grevinnan Hedvig Ulrika De la Gardie. Ett extra påkostat arrangemang där 300 medverkande statister utklädda till olika historiska folkslag från skilda epoker och platser agerade tillsammans med olika sagoväsen. Även Gustaf III:s syster Prinsessan Sofia Albertina deltog som drottning Armide av Damaskus i en vagn som drogs av fyra hästar med enhörningshorn. På plats fanns dessutom stora brasor och marknadsstånd. Den sista karusellen i Sverige, hölls den 30 augusti 1800 och även den på Drottningholm.

Det skulle vara kul med lite festligheter av detta storstilade slag!  Undrar just om kungafamiljen skulle kunna tänka sig något liknande? Tror dock en bra festfixare behövs som kan hålla i projektet. /Ann

Etiketter:

En kommentar till “Häftiga skådespel i Drottningsholms Slottspark”

  1. [...] Götiska tornet en romantisk tolkning av en medeltida borg i gotisk stil När Gustav III tog över Drottningholm 1777 började han arbeta som projektledare för anläggandet av den nya Engelska parken. En av hans många planer var att bygga ett ”gotiskt slott” för att skapa en särskild stämning och dessutom förstärka parkupplevelsen med intressanta vyer. Möjligen var det även tänkt att fungera som kuliss för de riddarspel som kungen anordnade i parken. Läs mer om dem här. [...]

Kommentera