Mat, natur & kultur på Ekerö

Alla inlägg om "utställning"


Kultur, Slott

Konstutställning: Esprit! Kulisser & krukor

Skapat 29 mars, 2015 av Johan

Lergods och unika screentryck, allt med motiv från kulisserna, exponeras tillsammans med ett urval av teaterns handmålade kulisser. Konstföremålen visas tillsammans med Drottningholmsteaterns 1700-talskulisser, i Déjeunersalongen. Konstnären Anna Bergman och keramikern Annika Wallström har arbetat fram en kollektion konstföremål inspirerad av Drottningholms Slottsteaters kulisser. Bildspråket i teaterns kulisser lyfts här fram i en ny kontext. Som förlagor har även tryckblock för 1700-talstapeter använts. Samtliga konstföremål i utställningen är till försäljning och mindre objekt kommer också att finnas i Teaterboden. Utställningen är ett samarbete mellan konstnärerna och Drottningholms Slottsteater.
Entre´: 80 kr, barn upp till 18 år ingen kostnad

Etiketter: , ,
Kultur

Museum de Vries-dagen 2014

Skapat 23 juli, 2014 av Johan

Besök museet som endast har öppet en dag om året.  I år visar Museet med de Vries skulptursamling den 31 augusti mellan kl. 11.00–15.30, med guidad visning varje hel- och halvtimme. Biljetter säljs i Slottsboden på Drottningholm eller förköp dina biljetter genom att klicka på denna länk: biljetter.
Pris: Vuxna 100 kr, vuxna studenter 50 kr och barn 0–17 år fri entré i målsmans sällskap

Etiketter: ,
Kultur

Guidad visning av Evert Lundquists ateljé

Skapat 29 juni, 2014 av Johan

Läs mer om Evert Lundquists atelje, klicka här. Biljetter för fri entré hämtas på Kina Slott innan visningen.
Även söndag 13 juli kl. 15, söndag 20 juli kl. 15 och söndag 27 juli kl. 15

 

Etiketter: , ,
Kultur

Sommarutställning: Bertil Ifwers museum på Munsö – ”gästar Ekerö Centrum”

Skapat 29 juni, 2014 av Johan

Utvalda delar av samlingen från Bertil Ifwers museum visas på biblioteket i Ekerö centrum. Här finns redskap, möbler, barnvagnar, symaskiner, köksmaskiner, böcker, tidskrifter och mycket annat i en nostalgisk röra såsom de visas i den unika samlingen på Munsö.
Ekerö-Munsö hembygdsförening i samarbete med föreningen Bertil Ifwers museum har utformat en utställning i Galleri Utkiken, Biblioteket Ekerö Centrum.

Etiketter:
Natur

SVAMPUTSTÄLLNING

Skapat 31 augusti, 2013 av Johan

Naturskyddsföreningen arrangerar svamputställning under dagarna två. Efter en sommar med sol och värme har lågtrycken börjat röra på sig och från slutet av augusti bör vi ha goda svampskördar att vänta i skog och mark.  Kl. 14.00 båda dagarna kåserar Bosse Nylén över de olika svamparnas ekologi, förekomst, ätlighet och giftighet. Välkomna, gärna med egna korgar, där lömskt skiljs från ofarligt med största ansvar av naturskyddsföreningens jourhavande svampkännare, Bosse Nylén och Barbro Alm. 

Etiketter: , ,
Kultur

Sommarutställning på Kaggeholms slott

Skapat 16 juli, 2013 av Johan

Sommaren 2013 är det premiär för konstutställning på Kaggeholms slott. Årets utställning är en separatutställning med den småländske konstnären Tomas Ivarsson. Utställningen är öppen lördag och söndag samma tider som sommarkafféet. Se Kaggeholms hemsida för mer information.
Plats: Kaggeholms slott, spegelsalen
Kontakt: Elin G Håkansson, Kaggeholms slott, info@kaggeholmsslott.se, www.kaggeholmsslott.se

Mer information om konstnären Tomas Ivarsson:
tomas@tomasivarsson.se

www.tomasivarsson.se

Etiketter: ,
Kultur

Temadag: Nyfiken på Evert Lundquists ateljé

Skapat 2 mars, 2013 av Johan

Ateljén visas denna dag. Visning varje halvtimme med start kl. 11.00 och dagens sista visning kl. 15.30. Här ses idag oljemålningar, kolteckningar och torrnålsgravyrer av konstnären Evert Lundquist (1904–1994), som brukade ateljén mellan åren 1953 och 1992. Här finns också oljemålningar av hans hustru Ebba Reutercrona, pasteller av sonen Manne och en skulptur och oljemålning av sonen Hymme.
Begränsat antal deltagare per visning, fri entré men platsbiljett krävs och hämtas samma dag vid entrén till Kina slott (belägen i Drottningholms slottspark). Platsbiljett kan förbokas per e-post info.kina-slott@royalcourt.se

Etiketter: ,
Kultur

de Vries skulptursamling – unikt tillfälle

Skapat 2 mars, 2013 av Johan

Museet med de Vries skulptursamling är öppet en dag om året. I år – 2013 – håller det öppet för egen rundvandring 26 maj kl. 11.00–16.00. Guidad visning ingår i entréavgiften varje hel- och halvtimme.
Entreavgift:
Vuxna 80 kr
Barn 7–18 år och studerande 40 kr
Barn under 7 år fri entré i målsmans sällskap

Etiketter: ,
Kultur, Natur

Fotoutställning: Nyfiken på fåglar

Skapat 2 mars, 2013 av Johan

Fågelfotografier av Göran Forsberg från Svartsjö.

Etiketter: ,
Kultur

Konstringen – Ekerö kommuns egen konstrunda

Skapat 16 september, 2012 av Johan

Ekerö kommuns egen konstrunda lockar 39 lokala konstnärer och konsthantverkare att ställa ut – yrkesverksamma som fritidsarbetande. De visar måleri, textil, glas, foto, silversmide med mera på 25 olika platser. Kartblad finns här och hos ICA Tappström och Konsum Stenhamra. Ett verk av varje utställare visas på Ekebyhovs slott fre-sön 28-30 sept kl. 11-17. Kontakt: Annika Öhman, 070-2098321

Etiketter: ,
Kultur, Natur

Äppelfest på Ekebyhov

Skapat 1 september, 2012 av Johan

Naturskyddsföreningen har vaxat och polerat de mogna äpplena för att förgylla den högtidliga utställningen. Både vanliga och mer exklusiva sorter kan studeras och beundras. Vandra också genom genbanken, och studera hur fruktträden bör beskäras. Vill få dina egna äpplen bestämda till sort kan du ta med 5 exemplar av varje sort.

Etiketter:
Natur

Svamputställning

Skapat 1 september, 2012 av Johan

Bo Nylén agerar vägvisare i svamparnas värld. (foto: ekeröguiden)

Naturskyddsförningen anordnar höstens stora svamphändelse. Sommaren har bjudit på ett ymnigt regnande med visserligen låga temperaturer men förutsättningarna borde vara goda för en härlig svamphöst. Många fina arter har redan visat sig.
Kl. 14 bägge dagarna kåserar Bosse Nylén över de uppdukade svamparnas ekologi, förekomst, ätlighet och giftighet.
Välkomna, tag gärna med din egen korg för att få hjälp att skilja det lömska från det ofarliga.

Etiketter: ,
Kultur

Utställning: Lerans kraft av Edita Rydhag

Skapat 25 augusti, 2012 av Johan

Konstutställningarna på Ekebyhovs slott brukar vara av väldigt skiftande kvalitet och det är inte alltid man gillar det man ser. Men denna vecka finns en i mina ögon topputställning av Edita Rydhags keramiska skulpturer. Utställningen har titeln Lerans Kraft. Det är originellt och begåvat. Gå och se dessa fina skulpturer. Klicka här om du vill ha en förhandstitt.

Etiketter: ,
Kultur

Museum de Vries: Unik samling krigsbyten – visas endast idag

Skapat 18 augusti, 2012 av Johan

Drottningholm har den största samlingen i världen av skulpturer av Adriaen de Vries. Bronsskulpturerna, som är från 1600-talets början, togs till Sverige som krigsbyten. I dag har skulpturerna i parken ersatts av moderna bronsavgjutningar och originalen finns samlade i Museum de Vries. Museet har öppet för allmänheten en dag om året. I år är de den 19 augusti.
Vuxna 80 kr
Barn 7–18 år och studerande 40 kr
Barn under 7 år fri entré i målsmans sällskap

Etiketter: ,
Kultur

Museum de Vries: Unika krigsbyten visas en gång om året

Skapat 18 augusti, 2012 av Johan

Drottningholm har den största samlingen i världen av skulpturer av Adriaen de Vries. Bronsskulpturerna, som är från 1600-talets början, togs till Sverige som krigsbyten i två omgångar, dels från Prag i juli 1648 under trettioåriga krigets sista dagar, dels från en plundring av Frederiksborgs slott i Danmark 1659 under kriget med Danmark 1658-60. De placerades i Drottningsholmsparken. I dag har skulpturerna i parken ersatts av moderna bronsavgjutningar och originalen finns samlade i Museum de Vries. Museet som således innehåller den största samling av Adriaen de Vries verk i världen har bara öppet för allmänheten en gång om året, vanligen en dag i augusti. ( 2012, 19 aug kl 11-16). 
Inträde under denna enda dag:

Vuxna 80 kr
Barn 7–18 år och studerande 40 kr
Barn under 7 år fri entré i målsmans sällskap

Förbokade grupper tas emot perioden maj–augusti.
Avgifter vid förbokade visningar
800 kr under Drottningholms slotts ordinarie öppettid
1800 kr under kontorstid, måndag–fredag
3400 kr övrig tid
Priserna avser 50 minuters visning för grupper om max 30 personer. Entréavgifter tillkommer.
Bokning per telefon 08-402 62 80 vardagar kl. 9–15.

Etiketter: ,
Kultur, Mat

Trädgårdsmarknad vid Kina Slott – Till Nytta och Nöje

Skapat 5 april, 2012 av Johan

Vid Kina slott blir det marknad med försäljning av blommor och grönt av lokala trädgårdsodlare och småskaliga matproducenter.

Etiketter: , ,
Kultur

Utställning: Trädgård och trädgårdsmästare på Drottningholm och Ekerö

Skapat 5 april, 2012 av Johan

Utställningen – Trädgård och trädgårdsmästare på Drottningholm och Ekerö, till nytta och nöje under 350 år – pågår 28 april 2 september 2012 och är öppen dagligen 10.0017.00 med fri entré är den största i Drottningholms slottsparks historia.  En trädgårdsutställning som sträcker sig över 1 800 kvadratmeter, med början vid Kina slott och uppbyggd av sex separata trädgårdsrum i parken. Det är ett samarbete mellan Drottningholms slottsförvaltning, Statens fastighetsverk och Ekerö kommun. Upplev 350 års trädgårdshistoria i Drottningholms slottspark.

Programmet innefattar blomsterarrangemang, temavisningar, föredrag, trädgårdsmarknad, och barnens trädgårdsrum.
VÅRPRAKT 28 april–6 juni
Blomsterarrangemang och scenerier i vårens alla färger med bland annat tulpaner, penséer och andra vårblommor utformat av Drottningholms trädgårdsmästare och blomsterkreatör Gunnar Kaj. På trapporna till Kina slott presenteras en blomstertrappa med 130 olika sorters penséer. För att fira Drottningholm som världsarv planterar skolbarn från Ekerö och Stockholm stad världsarvssymbolen med blommor.
SOMMARPRAKT
15 juni–2 september
Blomsterarrangemang och scenerier med bland annat pelargoner, fuchsior och annat växtmaterial utformat av Drottningholms trädgårdsmästare och blomsterkreatör Gunnar Kaj. På gårdsplanen till Kina slott presenteras en blomstertrappa med 100 olika sorters pelargoner och ett 40-tal fuchsior.
TRÄDGÅRDSMARKNAD ”TILL NYTTA OCH NÖJE”
12 maj kl. 10.00–16.00
Vid Kina slott blir det marknad med försäljning av blommor och grönt av lokala trädgårdsodlare och småskaliga matproducenter.
BARNENS TRÄDGÅRDSRUM 28 april–2 september
Under hela utställningsperioden kommer det att finnas ett trädgårdsrum för de yngsta där kan använda sin kreativa sida och bland annat gå på tipspromenad.

Etiketter: , ,
Förstasidan, Kultur

Prima primadonnor på Drottningholms Slottsteater

Skapat 11 mars, 2012 av Johan

Kamelia (Camellia japonica)


Kameliautställningen Kamelia Royale

Nu har Déjeunersalongen på slottsteatern fyllts med blommande kamelior. Utställningen med kamelior och olika stämningsgivande interiörobjekt, har skapats av den danske blomsterkonstnären Tage Andersen med särskilda anpassningar till lokalen.

Kärlek vid första ögonkastet
Endast 16 år gammal såg Tage Andersen sin första kamelia och insåg snart att det fanns flera olika sorter. Nu många år senare har han Nordens största kameliasamling med långt över 100 olika sorter som är härdiga i Skandinavien. Han säger att man sköter plantorna månad efter månad för att det ska lyckas, för att få uppleva det ögonblick av glädje när knoppen spricker upp och skapelsen slår ut.

Tage Andersen bland sina kära primadonnor - nu på Drottningholm (foto ekeröguiden)

Släkt med te
Kamelian som hör till familjen teväxter är släkt med tebusken (Camellia sinensis). Den vilda kamelian, (Camellia japonica), växer i Indien, Japan och Kina. Det är en långsamt växande buske, eller litet träd som i det vilda kan bli 6-8 meter hög. Den blommar tidigt på våren, men det finns numera även korsningar med andra blomningstider (från senhöst till senvår).  Blommorna är ursprungligen enkla med fem kronblad, men det finns nu även fyllda med vita, röda och rosa nyanser. En kameliablomma kan hålla sig fräsch i allt från 3 – 10 dagar.

Svår krukväxt
Kamelia som togs till Europa på 1600-talet är en krukväxt som kräver en hel del av sin ägare, men som ger en fantastisk belöning om man lyckas. Bästa platsen för en kamelia är ett svalt och ljust utrymme som en gammaldags inglasad veranda. På 1800-talet då våra bostäder hade både svala, ljusa rum, var kamelia en vanlig krukväxt i vårt land, men den har kanske en ny framtid på våra inglasade balkonger.

Utställningen Kamelia Royale pågår 10 mars-15 april på Drottningholms Slottsteater och är öppen dagligen kl. 11.00-17.00. Inträdet är 100 kr. Under samma tider håller Teaterboden öppet med försäljning av presenter, men även Drottningholms Slottscafé har serveringen igång. Så varför inte avsluta besöket med en kopp te?
/Ann

Etiketter: ,
Kultur

Kamelia Royale – en blomsterinstallation av Tage Andersen

Skapat 24 februari, 2012 av Johan

Den berömda danske blomsterkungen Tage Andersen kommer till Drottningholms Slottsteater där han skapar en utställning med många vackra installationer och stilleben i Déjunersalongen. Utställningen som tillägnas Kamelian kallar han Kamelia Royale. Kamelian (Camellia japonica) är en buske i familjen teväxter. Den kommer ursprungligen från bergstrakter i Japan, Korea och Kina. Så här säger Tage Andersen själv om Kamelian:
”Det är fascinationen för denna fantastiska, perfekta blomma som blommar under den mörkaste och tristaste tiden på året, som jag här önskar dela med mig av till andra kameliaälskare.”
Inträde 100 kr. Teaterboden och Drottningholms Slottscafé har öppet samma tider.

Etiketter: ,
Mat

Äpplen: SORTBESTÄMNING OCH UTSTÄLLNING

Skapat 27 augusti, 2011 av Johan

Den 9 oktober gästas Äppelfabriken av Håkan Svensson, en av Sveriges främsta pomologer. Han hjälper dig tillsammans med Katharina Ångström Isacsson att sortbestämma dina äpplen som du kanske inte vet vad de är. Ta med tre, fyra stycken plockade både från syd- och norrsida av trädet. Kom i god tid. Se också den fina äppelutställningen och prova utsökta svenska sorter i smakbaren.

Etiketter: ,