Bloggen

Alla inlägg om "svamp"


Natur

Svamp på Ekerö 2014

Skapat 31 augusti, 2014 av Johan

Hösten har kommit och svampen med den. Nu finns det möjlighet till givande svamputflykter under vackra dagar med hög och klar luft.  Vi har tidigare intervjuat Bo Nylén som är Ekerös stora svampexpert. Klicka HÄR om du vill höra var han tycker att det är bäst att plocka svamp på Ekerö. Svenska Dagbladet har också haft en artikel med Bosse nyligen. Vi brukar själva ta oss till området som kallas Norrby som vi gillar skarpt.
Helgen 13-14 september anordnar Naturskyddsföreningen sin välbesökta svamputställning. Klicka Här för mer information. Vill du lära ännu mer om svamp så anordnar Friluftsfrämjandet svamputflykter under sakkunnig ledning. Klicka HÄR för mer information. Vuxenskolan anordnar en svampkurs med matlagningstips. Bo Nylén leder kursen som pågår under fyra tillfällen. Klicka HÄR för mer info.
Lyckat till i svampskogen. Och till sist ett tips: ät endast svampar som du är 100% säker på. /johan

Etiketter: ,
Natur

Svampvandring med Friluftsfrämjandet

Skapat 31 augusti, 2014 av Johan

I år inbjuder Friluftsfrämjandet till två svampvandringar i september. Ingen förhandsanmälan krävs. Samåkning i egna bilar till svampmarkerna. Efter en förhoppningsvis givande och lärorik promenad i svampskogen äter vi vår medhavda matsäck och examinerar våra fynd.
Ta med: Korg eller tygpåse, kniv och en liten svampbok om du har. Glöm inte matsäck.
Ledare: Gunnar Thorsell och Xerces Persson
Frågor: Gunnar Thorsell 070-228 48 46

Etiketter: , ,
Natur

Svampvandring med friluftsfrämjandet

Skapat 31 augusti, 2014 av Johan

I år inbjuder Friluftsfrämjandet till två svampvandringar i september. Ingen förhandsanmälan krävs. Samåkning i egna bilar till svampmarkerna. Efter en förhoppningsvis givande och lärorik promenad i svampskogen äter vi vår medhavda matsäck och examinerar våra fynd.
Ta med: Korg eller tygpåse, kniv och en liten svampbok om du har. Glöm inte matsäck.
Ledare: Gunnar Thorsell och Xerces Persson
Frågor: Gunnar Thorsell 070-228 48 46

Etiketter: , ,
Natur

Svamputställning

Skapat 25 augusti, 2014 av Johan

Mälaröarnas naturskyddsföreningen anordnar traditionsenlig svamputställning. Tag gärna med din svampkorg, så kan du få den granskad av kunniga personer. Svampexperten Bosse Nylén kåserar över de olika svamparnas ekologi, förekomst, ätlighet och giftighet vid kl. 14.00 bägge dagarna.

Etiketter:
Natur

Svampvandring

Skapat 31 augusti, 2013 av Johan

I samband med svamputställning vid Träsjögården arrangerar naturskyddsföreningen en kortare vandring för er som vill lära in några lätta, matnyttiga svampar under ledning Anne-Marie Björn.

Etiketter: , ,
Natur

SVAMPUTSTÄLLNING

Skapat 31 augusti, 2013 av Johan

Naturskyddsföreningen arrangerar svamputställning under dagarna två. Efter en sommar med sol och värme har lågtrycken börjat röra på sig och från slutet av augusti bör vi ha goda svampskördar att vänta i skog och mark.  Kl. 14.00 båda dagarna kåserar Bosse Nylén över de olika svamparnas ekologi, förekomst, ätlighet och giftighet. Välkomna, gärna med egna korgar, där lömskt skiljs från ofarligt med största ansvar av naturskyddsföreningens jourhavande svampkännare, Bosse Nylén och Barbro Alm. 

Etiketter: , ,
Kultur, Natur

Hösten på Ekerö: marknader, svamp och bad

Skapat 10 augusti, 2013 av Johan

Att sommaren går mot sitt slut och hösten närmar behöver inte vara tråkigt. Hösten har många positiva sidor. Nu finns det möjlighet till givande svamputflykter under vackra dagar med hög och klar luft. Dessutom anordnas höstmarknader här på Ekerö där det bland annat finns möjlighet att inhandla lokalt odlade grönsaker av hög kvalitet.

Norrby

Svamp på Ekerö
Den senaste tidens regnande borde göra det möjligt för svamparnas mycel att komma igång. Särskilt gärna skulle vi vilja hitta den läckra Karl-Johansvampen i år. Vi har tidigare intervjuat Bo Nylén som är Ekerös stora svampexpert. Klicka HÄR om du vill höra var han tycker att det är bäst att plocka svamp på Ekerö. Själva är vi väldigt förtjusta i området som kallas Norrby. Läs mer om vad vi tycker här. Klicka HÄR.
Vill du lära mer om svamp så anordnar Friluftsfrämjandet svamputflykter under sakkunnig ledning. Klicka HÄR för mer information. Helgen 8-9 september anordnar Naturkyddsföreningen sin välbesökta svamputställning. Klicka Här för mer information.Vuxenskolan anordnar en svampkurs med matlagningstips. Bo Nylén leder kursen som börjar måndag 16 sep och pågår under fem måndagar. Klicka HÄR.

Juntra på Färingsö

Höstmarknader
Under september anordnas flera olika marknader på Ekerö.
7-8 september: Färingsö marknad. Mer info HÄR.
14-15 september: Lovö marknad. Mer info HÄR.
14-15 september: Birka marknad. Mer info HÄR.

Gårdsförsäljning: lokalt odlade grönsaker
En utflykt till Juntra på Färingsö eller till Elin på prästgården på Lovö kan rekommenderas. Där kan man inhandla lokalt och ekologiskt odlade grönsaker.

 

 

 


Bad och mycket mer

Mälaröarnas fina klimat kommer sig av att Mälaren håller värmen en bra bit in på hösten. Det gör även att badsäsongen fortsätter långt in i september. HÄR är tips på badplatser. Kolla även in vårt kalendarium här finns ett rikt utbud av aktiviteter att ta del av. Vi tar i första hand med sådana som vi själva vill uppleva.  Klicka HÄR för att komma till kalendariet. /johan

Etiketter: , , , , ,
Natur

Svampvandringar: OBS inställt 1 sep.

Skapat 16 juli, 2013 av Johan

OBS Inställt

Friluftsfrämjandet på Mälaröarna inbjuder till svampvandringar alla söndagar i september.
Plats:
Samling på Kommunhusets parkering
Tid:
söndagar 1, 8, 15, 22, och 29 september
start 10.00 åter ca kl. 14.00

Arrangör:
Friluftsfrämjandet Mälaröarna
Ledare:
Britt Torstensson och Xerces Persson. Samåkning med bilar till svampmarkerna. Efter en promenad äter vi matsäck och examinerar våra fynd. Vid för svamp helt otjänlig väderlek, titta på hemsidan. www.friluftsframjandet.se/malaroarna

Etiketter: ,
Natur

Svamprikt på Mälaröarna

Skapat 16 september, 2012 av Johan

För alla oss med intresse för svamp har våra fina Mälaröar mycket att erbjuda. En varierad natur som också ger en stor artrikedom. Men inte nog med det, inom Ekerö bor också Bo Nylén, en av Sveriges främsta folkbildare när det gäller att sprida svampkunskap. Nu har Bosses fina bok ”Svampar i skog och mark” kommit ut i ny upplaga. Den kom ut redan 1979 och har sålt i över 200 000 exemplar sedan dess.

Bosse och förlaget har gjort om boken från grunden och bland annat lagt till åttio nya arter. Den har också fått ett mer generöst format och de riktigt goda matsvamparna har fått större plats med fler bilder. Texterna får större utrymme med kulturhistoriska inslag, naturbetraktelser och tillagningstips. Klicka här om du vill ha tips om Bosses kantarellställen.

Rävstensstigen

Själva var vi ute i Norrby skog på Lovön i helgen. En väldigt fin och artrik skog med några lättgångna stigar om man inte vill ströva fritt i skogen. Exempelvis är Rävstensstigen en fin liten utflykt till den omtalade rävlyan under den jättelika rävstenen.

Rävstenen

Många fina matsvampar hittade vi: kantarell, rödgul trumpetsvamp, blek taggsvamp, svart trumpetsvamp, trattkantarell, mandelriska, fina strävsoppar och mycket mera.

Bra matsvampar från Norrbyskogen

Vi rekommenderar varmt ett besök i Norrby skog. Här kan du läsa mer /johan

Etiketter: ,
Natur

Svamputställning

Skapat 1 september, 2012 av Johan

Bo Nylén agerar vägvisare i svamparnas värld. (foto: ekeröguiden)

Naturskyddsförningen anordnar höstens stora svamphändelse. Sommaren har bjudit på ett ymnigt regnande med visserligen låga temperaturer men förutsättningarna borde vara goda för en härlig svamphöst. Många fina arter har redan visat sig.
Kl. 14 bägge dagarna kåserar Bosse Nylén över de uppdukade svamparnas ekologi, förekomst, ätlighet och giftighet.
Välkomna, tag gärna med din egen korg för att få hjälp att skilja det lömska från det ofarliga.

Etiketter: ,
Förstasidan, Natur

Svampexperten Bo Nylén avslöjar sina svampställen

Skapat 10 september, 2011 av Johan

Bosse Nylen nämner följande bra svampområden: Norra munsö och norra Adelsö och han har följande smultronställen för naturutflykter: Väsby Hage, Slottsparken vid Svartsjö och Eldgarnsö.

Etiketter: