Mat, natur & kultur på Ekerö

Alla inlägg om "odling"


Kultur, Natur

Studiebesök i nyanlagd äppelodling

Skapat 16 juli, 2013 av Johan

Sveriges Pomologiska sällskap anordnar en guidad rundvandring i nyanlags äppelodling.
Anmälan: Till Katharina på Äppelfabriken 070-496 13 22, 
senast 22 september. www.appelfabriken.se

Etiketter: ,
Kultur, Natur

Äppeldag i Ekebyhovs slottspark

Skapat 16 juli, 2013 av Johan

Svergies Pomologiska sällskap inbjuder till äppeldag i Ekebyhovs slottspark. Lär dig mer om beskärning, sortbestämning, med mera.
Info: Andreas Hellström, 073-938 08 98,
andreas@pomologi.se

Etiketter: ,
Kultur

De gröna öarna

Skapat 10 februari, 2012 av Johan

Mälaröborna har genom tiderna försett Stockholm med både frukt och grönt. I samband med Stockholms kraftiga befolkningsökning i slutet av 1800-talet och den ökande medvetenheten om grönsakers nyttighet så ökade efterfrågan. På grund av det gynnsamma klimatet på Mälaröarna och närheten till Stockholm så växte många handelsträdgårdar upp här. Varorna transporterades sjövägen och såldes på torgen i Gamla Stan. Till en början odlades grönsaker, frukt och bär av alla slag men senare blev blommor en allt viktigare produkt. Nu är de flesta gamla handelsträdgårdarna dock nedlagda, förutom några som fortfarande inriktar sig på blomsterodling. Nedan kan man se några företag som fortfarande håller traditionen vid liv. /Ann

Ängsäter Perenner en gammal fin perennplantskola vid Svartsjö
Alverbäcks Blommor
är en prydnadsväxtodling på Ekerö
ERA Garden
en plantskola med specialsortiment vilda pelargoner på Ekerö
Gustavshill
krukväxtodling med grossistförsäljning och trädgårdsbutik i Färentuna

Etiketter: ,
Mat

Äpplen: SORTBESTÄMNING OCH UTSTÄLLNING

Skapat 27 augusti, 2011 av Johan

Den 9 oktober gästas Äppelfabriken av Håkan Svensson, en av Sveriges främsta pomologer. Han hjälper dig tillsammans med Katharina Ångström Isacsson att sortbestämma dina äpplen som du kanske inte vet vad de är. Ta med tre, fyra stycken plockade både från syd- och norrsida av trädet. Kom i god tid. Se också den fina äppelutställningen och prova utsökta svenska sorter i smakbaren.

Etiketter: ,
Mat

Juntras Grönt

Skapat 27 augusti, 2011 av Jesper

Ute på Färingsö finns Juntra och här har hon sin gårdsbutik som öppnade första gången i juli 2008. Juntra kom till Sverige från Thailand 1991 och eftersom hon är uppvuxen i bondefamilj i Thailand var det inte så konstigt att hon började odla – först bara till familjen och sedan i allt större skala. Under en vanlig odlingssäsong har Juntra mellan 60 och 100 olika sorters grönsaker, kryddor och blommor i sitt sortiment. Själv köpte jag några spännande Thailändska smaksättare och även hennes ingefära. Hon är sannolikt ensam i Sverige att odla ingefära till försäljning. Fröerna köper hon från Sverige, England och Thailand. Redan i december är det dags att så nästa års chiliplantor. Sedan ökar det på under säsongen till ett riktigt grönsaksfyrverkeri efter midsommar till september. Allt odlas giftfritt och skördas för hand av Juntra och hennes familj./johan

Etiketter: ,
Kultur, Mat

Rosenhill

Skapat 18 maj, 2011 av Jesper

Självplock och gårdsbutik med frukt, bär och grönsaker. Musteri för den som vill lämna in egna äpplen. Skördefest i slutet av augusti. Café i härlig anda.

 

Etiketter: , , , ,