Bloggen

Alla inlägg om "Norrby skog"


Kultur, Natur

Hösten på Ekerö: marknader, svamp och bad

Skapat 10 augusti, 2013 av Johan

Att sommaren går mot sitt slut och hösten närmar behöver inte vara tråkigt. Hösten har många positiva sidor. Nu finns det möjlighet till givande svamputflykter under vackra dagar med hög och klar luft. Dessutom anordnas höstmarknader här på Ekerö där det bland annat finns möjlighet att inhandla lokalt odlade grönsaker av hög kvalitet.

Norrby

Svamp på Ekerö
Den senaste tidens regnande borde göra det möjligt för svamparnas mycel att komma igång. Särskilt gärna skulle vi vilja hitta den läckra Karl-Johansvampen i år. Vi har tidigare intervjuat Bo Nylén som är Ekerös stora svampexpert. Klicka HÄR om du vill höra var han tycker att det är bäst att plocka svamp på Ekerö. Själva är vi väldigt förtjusta i området som kallas Norrby. Läs mer om vad vi tycker här. Klicka HÄR.
Vill du lära mer om svamp så anordnar Friluftsfrämjandet svamputflykter under sakkunnig ledning. Klicka HÄR för mer information. Helgen 8-9 september anordnar Naturkyddsföreningen sin välbesökta svamputställning. Klicka Här för mer information.Vuxenskolan anordnar en svampkurs med matlagningstips. Bo Nylén leder kursen som börjar måndag 16 sep och pågår under fem måndagar. Klicka HÄR.

Juntra på Färingsö

Höstmarknader
Under september anordnas flera olika marknader på Ekerö.
7-8 september: Färingsö marknad. Mer info HÄR.
14-15 september: Lovö marknad. Mer info HÄR.
14-15 september: Birka marknad. Mer info HÄR.

Gårdsförsäljning: lokalt odlade grönsaker
En utflykt till Juntra på Färingsö eller till Elin på prästgården på Lovö kan rekommenderas. Där kan man inhandla lokalt och ekologiskt odlade grönsaker.

 

 

 


Bad och mycket mer

Mälaröarnas fina klimat kommer sig av att Mälaren håller värmen en bra bit in på hösten. Det gör även att badsäsongen fortsätter långt in i september. HÄR är tips på badplatser. Kolla även in vårt kalendarium här finns ett rikt utbud av aktiviteter att ta del av. Vi tar i första hand med sådana som vi själva vill uppleva.  Klicka HÄR för att komma till kalendariet. /johan

Etiketter: , , , , ,
Förstasidan, Natur

Norrby skog

Skapat 16 september, 2012 av Johan

Norrby skog på Lovö är en fin och strövvänlig skog. Du kan självklart ströva fritt i skogen men här finns också några trevliga stigar:

Rävsstensstigen som är 3,3 kilometer lång leder fram till Rävstenen där det påstås ha bott rävar sedan urminnes tider. Stigen är lätt att promenera och en kortare sträcka går längs stranden där det finns grillplats. Ett par hundra meter från P-platsen (se kartan) så finns också ett vindskydd med grillplats.
Strandrundan är 1,7 kilometer och du når till fots via Rävsstensstigen eller från vägen som går förbi vattenverket.
Skogsrundan
är kuperad och det finns flera fina utsiktspunkter.Skogsrundan som är 3, 3 kilometer är en promenadvänlig stig. Den är lätt kuperad och går genom högvuxen barrskog med mossklädda stenar.

Etiketter:
Natur

Svamprikt på Mälaröarna

Skapat 16 september, 2012 av Johan

För alla oss med intresse för svamp har våra fina Mälaröar mycket att erbjuda. En varierad natur som också ger en stor artrikedom. Men inte nog med det, inom Ekerö bor också Bo Nylén, en av Sveriges främsta folkbildare när det gäller att sprida svampkunskap. Nu har Bosses fina bok ”Svampar i skog och mark” kommit ut i ny upplaga. Den kom ut redan 1979 och har sålt i över 200 000 exemplar sedan dess.

Bosse och förlaget har gjort om boken från grunden och bland annat lagt till åttio nya arter. Den har också fått ett mer generöst format och de riktigt goda matsvamparna har fått större plats med fler bilder. Texterna får större utrymme med kulturhistoriska inslag, naturbetraktelser och tillagningstips. Klicka här om du vill ha tips om Bosses kantarellställen.

Rävstensstigen

Själva var vi ute i Norrby skog på Lovön i helgen. En väldigt fin och artrik skog med några lättgångna stigar om man inte vill ströva fritt i skogen. Exempelvis är Rävstensstigen en fin liten utflykt till den omtalade rävlyan under den jättelika rävstenen.

Rävstenen

Många fina matsvampar hittade vi: kantarell, rödgul trumpetsvamp, blek taggsvamp, svart trumpetsvamp, trattkantarell, mandelriska, fina strävsoppar och mycket mera.

Bra matsvampar från Norrbyskogen

Vi rekommenderar varmt ett besök i Norrby skog. Här kan du läsa mer /johan

Etiketter: ,