Mat, natur & kultur på Ekerö

Alla inlägg om "museum"


Kultur

Bertil Ifwers museum: Ett livs samlande i ett välordnat kaos

Skapat 23 juli, 2014 av Johan

Museet är inrymt i en röd loge med åtta olika rum och består till största delen av Bertil Ifwers egna samlingar av bruksföremål från Munsötrakten, men även av olika tidskrifter och dokument. Genom föremålen och dess historia finns här möjlighet att få en inblick i ett stycke svensk lokalhistoria. Tidigare fanns det på Munsö många trädgårdsmästerier, frukt- och grönsaksodlingar som då var viktiga näringar för bygden. Museet som ligger på Munsö drivs av en museiförening (Intresseföreningen Bertil Ifwers Museum) som bildades 1995 av en grupp Munsöbor i syfte att bevara och förvalta samlingarna i Bertil Ifwers anda och utveckla hans samlingar till ett hembygdsmuseum.

En ivrig samlare med en stor loge
Bertil Ifwer föddes på Ekerö den 25 februari 1925 och flyttade med sina föräldrar till Söderby gård på Munsö på 1930-talet. Redan i unga år vaknade hans samlarintresse, till en början var det föremål med anknytning till idrottsvärlden. Han gifte sig på 1950-talet med Ingrid och flyttade till hennes föräldragård Solvik på Munsö. I logen på gården fortsatte hans samlande senare i större skala. Bertils far Oskar Ifwer (1884-1980) var också en stor samlare, främst av dokument från politik och föreningsliv. Bertil Ifwer dog den 27 april 1994 och är begravd på Munsö kyrkogård.

Museet som ligger i Solvik på Munsö är endast öppet för grupper enligt överenskommelse.
 Information och bokning tel: 08-560 501 67, 560 503 67.

 

 

Etiketter:
Kultur

Evert Lundqvist Ateljémuseum

Skapat 8 september, 2013 av Johan

En vitputsad ateljébygggnad i närheten av Kina slott, som i enlighet med konstnärens önskan är bevarat som museum, med sin kompletta inredning. Här finns en del verk av Evert Lundqvist (1904-1994) men även oljemålningar av hustrun Ebba Reutercrona (1911-1998). Det är ett ungt museum som öppnades 1993 och som drivs av en stiftelse.
Byggnaden är, med sina välvda gavelfönster och rundning av gavlarna, representativt för det tidiga 1900-talets industribyggnader inom svensk jugendarkitektur. Det uppfördes 1907 för att med en ångmaskin alstra ström till Drottningholms Slott, men när man på 50-talet övergick till växelström uppläts huset som ateljé.

Evert Lundqvist som var målare och grafiker, är en av den svenska modernismens förgrundsgestalter. Han var aktiv konstnär i nästan trettio år debuterade 1934 på Konstnärshuset i Stockholm. Everts stora publika genombrott var dock med en retrospektiv utställning på Konstakademien tio år senare. Han var även professor vid Konsthögskolan i Stockholm.
När Evert 1953 flyttade sin konstnärliga verksamhet till Drottningholm inreddes den före detta energistationen med ateljé, loft, litet pentry och torrdass. Där arbetade och bodde ensam i flera år innan familjen bosatte sig i maskinistbostället intill. Läs mer om Evert Lundqvist HÄR.
Endast öppet för besökare med en guidad visning. Biljetter för fri entré hämtas på Kina Slott innan visningarna som hålls söndagar kl. 15 under maj – augusti. Klicka HÄR för senaste uppgift om öppettider.

Etiketter: , ,