Mat, natur & kultur på Ekerö

Alla inlägg om "lovö"


Natur

Fågelskådning vid Lovö kyrka

Skapat 7 februari, 2015 av Johan

Naturskyddsföreningen leder denna vårtidiga fågelskådning vid Lovö kyrka. Från kyrkbacken utlovas sånglärka, skogsduva, ormvråk,, tofsvipa och stare. Samåkning från kommunhuset vid Tappström kl 08.30. Ledare: Kenneth Bengtsson och Urpo Könnömäki.

Etiketter: ,
Natur

Vårfåglar på Lovön

Skapat 13 april, 2014 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening anordnar fågelutflykt till Lovön. Här finns mycket att erbjuda en vårmorgon i maj. Svenne Schultzberg har gedigen erfarenhet av fågelskådning på Lovö och han kommer att guida till de finaste områdena. Vi startar exkursionen vid mastområdet. Ledare: Svenne Schultzberg 0706 471062.

Etiketter: , ,
Natur

Fåglar vid Lovö Kyrka

Skapat 8 februari, 2014 av Johan

Naturskyddsföreningen inbjuder till fågelutflykt vid Lovö Kyrka. Från kyrkbacken räknar man med att kunna skåda sångsvan, sånglärka, skogsduva, ormvråk och mycket annat. Skådarvärdar är Kenneth Bengtsson och Urpo Könnömäki. Ta med kikare. Samåkning från kommunhuset Tappström kl 08:15.

Etiketter: ,
Natur

Fågelskådning på Lovön

Skapat 17 oktober, 2013 av Johan

Mälaröarnas ornitologiska förening inbjuder till denna fågelexkursion på Lovö som är utmärkt för dig som inte har skådat så mycket och vill lära dig några nya fågelarter.
 Lovön har många fina platser där bland annat rastande gäss, rovfåglar och tättingar kan studeras. Ledare är Svenne Schultzberg som guidar oss runt på Lovön och hjälper alla med artbestämning.  tel. 070-6471062

Etiketter: , ,
Kultur

Evert Lundqvist Ateljémuseum

Skapat 8 september, 2013 av Johan

En vitputsad ateljébygggnad i närheten av Kina slott, som i enlighet med konstnärens önskan är bevarat som museum, med sin kompletta inredning. Här finns en del verk av Evert Lundqvist (1904-1994) men även oljemålningar av hustrun Ebba Reutercrona (1911-1998). Det är ett ungt museum som öppnades 1993 och som drivs av en stiftelse.
Byggnaden är, med sina välvda gavelfönster och rundning av gavlarna, representativt för det tidiga 1900-talets industribyggnader inom svensk jugendarkitektur. Det uppfördes 1907 för att med en ångmaskin alstra ström till Drottningholms Slott, men när man på 50-talet övergick till växelström uppläts huset som ateljé.

Evert Lundqvist som var målare och grafiker, är en av den svenska modernismens förgrundsgestalter. Han var aktiv konstnär i nästan trettio år debuterade 1934 på Konstnärshuset i Stockholm. Everts stora publika genombrott var dock med en retrospektiv utställning på Konstakademien tio år senare. Han var även professor vid Konsthögskolan i Stockholm.
När Evert 1953 flyttade sin konstnärliga verksamhet till Drottningholm inreddes den före detta energistationen med ateljé, loft, litet pentry och torrdass. Där arbetade och bodde ensam i flera år innan familjen bosatte sig i maskinistbostället intill. Läs mer om Evert Lundqvist HÄR.
Endast öppet för besökare med en guidad visning. Biljetter för fri entré hämtas på Kina Slott innan visningarna som hålls söndagar kl. 15 under maj – augusti. Klicka HÄR för senaste uppgift om öppettider.

Etiketter: , ,
Kultur

Vandring Norra Lovön


Skapat 9 augusti, 2013 av Johan

Vandring ca 12 km dels genom gamla kulturbygder och dels i skogsterräng. Med tankar om hur den planerade ”FörbifartStockholm” kommer att påverka Lovön.
Plats: Lovön
 Samling på stora parkeringen mittemot Orangeriet vid Drottningholm för vidare samåkning med bilar. Med buss, hållplats ”Orangeriet”.
Anmälan: Ingen anmälan
Avgift: Fritt för medlem, övriga 30 kr
Arrangör: Friluftsfrämjandet Mälaröarna
Ledare: Dag Wigle 073-0642 243

Etiketter: ,
Kultur, Mat

Lovö Marknad

Skapat 7 augusti, 2013 av Johan

Traditionsenliga Lovö marknad med fina hantverk i rustik hembygdsgårdsmiljö. Bara någon kilometer från Drottningsholms Slott finns Rörby Gård som denna helg bjuder på många fina saker.

Etiketter: , , ,