Mat, natur & kultur på Ekerö

Alla inlägg om "konst"


Kultur, Slott

Konstutställning: Esprit! Kulisser & krukor

Skapat 29 mars, 2015 av Johan

Lergods och unika screentryck, allt med motiv från kulisserna, exponeras tillsammans med ett urval av teaterns handmålade kulisser. Konstföremålen visas tillsammans med Drottningholmsteaterns 1700-talskulisser, i Déjeunersalongen. Konstnären Anna Bergman och keramikern Annika Wallström har arbetat fram en kollektion konstföremål inspirerad av Drottningholms Slottsteaters kulisser. Bildspråket i teaterns kulisser lyfts här fram i en ny kontext. Som förlagor har även tryckblock för 1700-talstapeter använts. Samtliga konstföremål i utställningen är till försäljning och mindre objekt kommer också att finnas i Teaterboden. Utställningen är ett samarbete mellan konstnärerna och Drottningholms Slottsteater.
Entre´: 80 kr, barn upp till 18 år ingen kostnad

Etiketter: , ,
Kultur

Öppet hus: Evert Lundquists ateljé

Skapat 29 mars, 2015 av Johan

Läs mer om Evert Lundquists ateljé HÄR.  Fri entré, biljett hämtas på samma dag i entrén till Kina Slott

Etiketter:
Kultur

Guidad visning av Evert Lundquists ateljé

Skapat 29 juni, 2014 av Johan

Läs mer om Evert Lundquists atelje, klicka här. Biljetter för fri entré hämtas på Kina Slott innan visningen.
Även söndag 13 juli kl. 15, söndag 20 juli kl. 15 och söndag 27 juli kl. 15

 

Etiketter: , ,
Kultur

Evert Lundqvist Ateljémuseum

Skapat 8 september, 2013 av Johan

En vitputsad ateljébygggnad i närheten av Kina slott, som i enlighet med konstnärens önskan är bevarat som museum, med sin kompletta inredning. Här finns en del verk av Evert Lundqvist (1904-1994) men även oljemålningar av hustrun Ebba Reutercrona (1911-1998). Det är ett ungt museum som öppnades 1993 och som drivs av en stiftelse.
Byggnaden är, med sina välvda gavelfönster och rundning av gavlarna, representativt för det tidiga 1900-talets industribyggnader inom svensk jugendarkitektur. Det uppfördes 1907 för att med en ångmaskin alstra ström till Drottningholms Slott, men när man på 50-talet övergick till växelström uppläts huset som ateljé.

Evert Lundqvist som var målare och grafiker, är en av den svenska modernismens förgrundsgestalter. Han var aktiv konstnär i nästan trettio år debuterade 1934 på Konstnärshuset i Stockholm. Everts stora publika genombrott var dock med en retrospektiv utställning på Konstakademien tio år senare. Han var även professor vid Konsthögskolan i Stockholm.
När Evert 1953 flyttade sin konstnärliga verksamhet till Drottningholm inreddes den före detta energistationen med ateljé, loft, litet pentry och torrdass. Där arbetade och bodde ensam i flera år innan familjen bosatte sig i maskinistbostället intill. Läs mer om Evert Lundqvist HÄR.
Endast öppet för besökare med en guidad visning. Biljetter för fri entré hämtas på Kina Slott innan visningarna som hålls söndagar kl. 15 under maj – augusti. Klicka HÄR för senaste uppgift om öppettider.

Etiketter: , ,
Kultur

Sommarutställning på Kaggeholms slott

Skapat 16 juli, 2013 av Johan

Sommaren 2013 är det premiär för konstutställning på Kaggeholms slott. Årets utställning är en separatutställning med den småländske konstnären Tomas Ivarsson. Utställningen är öppen lördag och söndag samma tider som sommarkafféet. Se Kaggeholms hemsida för mer information.
Plats: Kaggeholms slott, spegelsalen
Kontakt: Elin G Håkansson, Kaggeholms slott, info@kaggeholmsslott.se, www.kaggeholmsslott.se

Mer information om konstnären Tomas Ivarsson:
tomas@tomasivarsson.se

www.tomasivarsson.se

Etiketter: ,
Kultur

Konstringen – Ekerös egen konstrunda

Skapat 5 juli, 2013 av Johan

44 lokala konstnärer och konsthantverkare ordnar utställningar på ett 25-tal platser i kommunen lör-sön den 28-29 sept kl. 11-17. 
Ett verk av varje utställare visas dessutom på Ekebyhovs slott fre-sön den 27-29 sept kl. 11-17. Fredag även på Ekebyhovs slott kl. 11-17.00. Lördag-söndag ca 25 olika platser runt om inom kommunen. Mer information på Konstringens hemsida, klicka här. Karta finns här.

Etiketter:
Kultur

Evert Lundquist (1904–94) – från Duvnäs till Drottningholm

Skapat 11 maj, 2013 av Johan

EVERT LUNDQUIST (1904-1994), Flowers on the Cliff

Evert Lundqvist är en av den svenska modernismens förgrundsgestalter. En målare och grafiker som föddes och växte upp i Stockholm under 1900-talets början. Han började tidigt ägna sig åt måleri och påbörjade sina studier på Carl Wilhelmsons målarskola 1924 och antogs året därpå till Kungliga Konsthögskolan. Studierna avbröts dock av återkommande depressiva perioder som främst dök upp under de mörka höstarna.

Evert Lundquist debuterade 1934
Han debuterade 1934 på Konstnärshuset och träffade några år senare konstnärinnan och sin blivande hustru Ebba Reutercrona.  Hans stora publika genombrott var med den retrospektiva utställningen på Konstakademien 1944 och då han etablerades som konstnär. När Evert 1950 slog igenom som nyexpressionist hade han varit aktiv konstnär i nästan trettio år.
Tvillingarna Hybner (Hymme) och Emanuel (Manne) föddes 1947. En tragedi drabbade familjen hårt 1965, då Hymme spårlöst försvann. Han återfanns aldrig och dödförklarades senare.

Evert och Ebba vid bröllopet 1943

Evert var lärare i måleri vid Konsthögskolan och på hösten 1960 tillträdde han dessutom en av professurerna i målning vid Konsthögskolan. Ett uppdrag som varade i 10 år. I slutet av 1950-talet och början av 1960-talet hade han också stora framgångar internationellt och ställde ut på biennalen i Sao Paulo 1957, Guggenheim International Award i New York och på Tate i London. Under 2010 hade Moderna Museet i Stockholm en retrospektiv utställning med Evert Lundquist, där man även påtalade Lundquists betydelse för andra konstnärer.

Från Duvnäs till Drottningholm
I närheten av Kina slott ligger den ateljé som Evert använde från 1953 till 1990. För 60 år sedan flyttade han sin konstnärliga verksamhet ut till Drottningholm från Saltsjö-Duvnäs, där han tidigare var verksam i den s.k. Duvnäsguppen. Den före detta energistationen från 1907 inreddes då med ateljé, loft, litet pentry och torrdass. Han arbetade och bodde ensam där i flera år innan familjen bosatte sig i maskinistbostället intill.

Evert Lundquists ateljé är bevarad med sin kompletta inredning


Ett ungt museum

Idag är den vitputsade ateljébygggnaden i enlighet med konstnärens önskan ett bevarat museum Evert Lundqvist ateljémuseum som öppnades 1993 och drivs av en stiftelse. Här finns en del verk av Evert men även oljemålningar av hustrun Ebba Reutercrona (1911-1998).

Söndag 12 maj 2013 inbjuds till en temadag med visningar i ateljén. Klicka här för mer info. /ann

 

 

Etiketter:
Kultur

Temadag: Nyfiken på Evert Lundquists ateljé

Skapat 2 mars, 2013 av Johan

Ateljén visas denna dag. Visning varje halvtimme med start kl. 11.00 och dagens sista visning kl. 15.30. Här ses idag oljemålningar, kolteckningar och torrnålsgravyrer av konstnären Evert Lundquist (1904–1994), som brukade ateljén mellan åren 1953 och 1992. Här finns också oljemålningar av hans hustru Ebba Reutercrona, pasteller av sonen Manne och en skulptur och oljemålning av sonen Hymme.
Begränsat antal deltagare per visning, fri entré men platsbiljett krävs och hämtas samma dag vid entrén till Kina slott (belägen i Drottningholms slottspark). Platsbiljett kan förbokas per e-post info.kina-slott@royalcourt.se

Etiketter: ,
Kultur

Konstringen – Ekerö kommuns egen konstrunda

Skapat 16 september, 2012 av Johan

Ekerö kommuns egen konstrunda lockar 39 lokala konstnärer och konsthantverkare att ställa ut – yrkesverksamma som fritidsarbetande. De visar måleri, textil, glas, foto, silversmide med mera på 25 olika platser. Kartblad finns här och hos ICA Tappström och Konsum Stenhamra. Ett verk av varje utställare visas på Ekebyhovs slott fre-sön 28-30 sept kl. 11-17. Kontakt: Annika Öhman, 070-2098321

Etiketter: ,
Kultur

Utställning: Lerans kraft av Edita Rydhag

Skapat 25 augusti, 2012 av Johan

Konstutställningarna på Ekebyhovs slott brukar vara av väldigt skiftande kvalitet och det är inte alltid man gillar det man ser. Men denna vecka finns en i mina ögon topputställning av Edita Rydhags keramiska skulpturer. Utställningen har titeln Lerans Kraft. Det är originellt och begåvat. Gå och se dessa fina skulpturer. Klicka här om du vill ha en förhandstitt.

Etiketter: ,
Kultur

Konstrunda på Mälaröarna

Skapat 9 oktober, 2011 av Jesper

Nätverket KonstRingen består av ca 45 konstnärer och konsthantverkare på Mälaröarna, och de brukar under hösten bjuda in till en konstrunda där vi kan besöka dem i deras arbetsmiljö. På flera platser finns dessutom möjlighet att fika och alla medverkande brukar även vara representerade på en samlingsutställning på Ekebyhovs slott. För mer info om  årets utställare se här.

 

Etiketter:
Kultur

Olle Nordbergs Ateljé på Munsö

Skapat 8 oktober, 2011 av Johan

Vid Söderbyviken på Munsö ligger en fantastisk utställningslokal som är värd att upptäcka. Här ligger Olle Norbergs ateljébyggnad som uppfördes 1984 i modern stil. Och här finns drygt ett hundratal oljemålningar, reliefer, skulpturer och installationer, målade skåp och stolar – allt tillhörande en stiftelse. Vi kom dit första gången i samband med Konstringens konstrunda här på Mälaröarna. Då har stiftelsen öppet hus och det var med skräckblandad förtjusning vi stiftade bekantskap med Olle Nordbergs konst. Utställningen är verkligen värd ett besök och jag är säker på att även barnen uppskattar Olle Nordbergs konst. Här finns både änglar och djävular, förälskade par, den strävsamma bonden, ensamma torparen, den gamles drömmar om svunna förälskelser och onda som goda minnen.
Olle Nordberg  – som föddes 1905 och avled i sitt hem påsken 1986 – var en konstnär som var född och verksam på Mälaröarna. Han blev hembygden trogen, och med kärlek och humor berättar han i sina konstverk om tider som flytt här ute på Mälaröarna.

Visningar av ateljen
Ateljébyggnaden har öppet med gratis visningar för allmänheten två gånger per år. På våren en helg i maj och på hösten samma helg som Konstringen har sina visningar – sista helgen i september. Dessutom kan man beställa visningar för små eller större grupper, men då fordras en föranmälan och då tas även en inträdesavgift ut. Möjlighet till kaffeservering med smörgåsar m.m. finns också vid beställning.

Kontaktpersoner för visning av ateljen är Siv & Kurt Stål tel 08-560 316 97 och Rolf Nordberg tel 08-560 323 91.

Etiketter:
Kultur

Tjuren Ferdinand på Ekerö

Skapat 8 oktober, 2011 av Jesper

Skulpturen Tjuren Ferdinand av Amalia Årfelt finns under en helt vanlig ek på Ekerö. Här sitter han likt pacifisten Ferdinand i TV-rutan, under sin ek och njuter av blommornas dofter istället för att ägna sig åt att slåss. Konstnärinnan Amalia är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och verksam både som målare, grafiker och skulptör. Vill du skymta Ekerös Ferdinand tag vänster vid ICA Nyckelby och åk mot Kaggeholm och håll utkik på vänster sida av vägen för där under en ek sitter han. /ann

Etiketter: ,