Mat, natur & kultur på Ekerö

Alla inlägg om "kafé"


Mat

Våffelkafé

Skapat 29 juni, 2014 av Johan

Varje lördag och söndag från 28 juni till och med 24 augusti är det kaféverksamhet på Färingsö Hembygdsgård mellan kl. 13 – 16. Nygräddade våfflor och kaffe serveras.

Etiketter:
Mat, Natur

Naturskyddsföreningen på Ekebyhovs slott

Skapat 17 oktober, 2013 av Johan

Denna dag är Mälaröarnas Naturskyddsförening värd för kaféverksamheten på Ekebyhovs slott. Kl 14 visar Anne-Marie Björn sina fina bilder av småkryp som fjärilar, flugor, steklar, spindlar eller okända kvalster. Ett program för både vuxna och barn. Hela dagen visar Sture Nordmark sin utställning av mossor och lavar.

Etiketter: , ,
Kultur, Mat, Natur

Höstpromenad med fika på Ekerö

Skapat 12 oktober, 2013 av Johan

 

Höst på Ekerö

Nu är hösten som vackrast på Ekerö. Det finns gott om möjligheter till fina och stärkande vandringar i naturen. Och det finns även många möjligheter till att ta en kopp kaffe eller att få något att äta. Här listar vi några av våra favoritställen som fortfarande har öppet och vi har klippt in lite aktuell information från deras hemsidor. Men vi rekommenderar ändå att du kollar deras egna hemsidor innan du ger dig ut i naturen på våra fina Mälaröar.

Asknäs gård
”En skön paus på söndagspromenaden kan vara att komma till lugnet på Asknäs. Njut av tystnaden och glittret på fjärden. Från och med söndagen den 13 oktober vid 16-tiden tänder vi brasan, sätter på lite skön musik och avnjuter Asknäs värmande höstgryta. Barnen är mer än välkomna!  – på övervåningen finns film och spel. De har även möjlighet att få vara med att laga till en smaskig efterätt.”

Äppelfabriken
”I vårt Café serverar vi lättare luncher, vår egen öl, cider och självklart bakverk från vår  kakverkstad. Vi gör det på riktigt med de bästa råvarorna och med mycket kärlek. Kardemummabullarna till exempel görs dagen innan, kalljäser över natten och gräddas alldeles innan vi öppnar. Tidskrävande och omständligt – men värt det! Kaffet kommer nymalet från Johan och Nyströms och du brygger det själv vid bordet. Godare och färskare kan det inte bli. Ekologiskt och rättvisemärkt.
Du njuter i något av alla trädgårdsrummen, i pergolan eller i lusthuset. Växthuset skänker tak över huvudet och vid sämre väder sitter du i timmerhuset. Är det kallt tänder vi en mysig brasa.”

Svartsjö slott
”Hösten är i full gång och slottsparken fullständigt glöder av alla vackra höstlöv! Passa på att njuta av de sista höstdagarna, och vad passar då bättre än ett besök i tårtcaféet följt av en promenad i slottsparken? Öppettider för caféet kl. 12.00-17.00 både lördag och söndag.
Nu på söndag den 13 oktober är det äntligen dags för det kära återseendet av Svartsjö Slotts klassiskt brittiska Afternoon tea. Det bjuds på godbitar av alla dess slag, bl.a. snittar, scones och alla möjliga sötsaker och tillbehör! Välj mellan sittningen kl. 12.30 och kl. 15.00. Pris: 280:-/pers. För att boka ring 08- 12 13 11 00.”

Kina slott
”Här i det gamla 1700-talsköket serverar vi nygräddade våfflor med kaffe och annat gott som hör en mysig fikastund till. Tillåter vädret har vi en underbar uteservering där du kan njuta av utsikten över den vackra parken ….. Vill du hellre sitta inomhus, finns det platser både framför den öppna spisen och en trappa ner i källarvalvet. Serveringen startades 1957 av Kina Slotts vaktmästarfamilj och idag är det vi i andra generationen som fortsätter att grädda våfflor – men givetvis efter samma goda recept.”

Ekebyhovs slott
”Det unika träslottet Ekebyhov från 1700-talet bjuder helgbesökaren vackra promenader i gammalt kulturlandskap där bokskog, äppelträd och jätterhododendron ger upplevelser en särskild karaktär. Doften av nybryggt kaffe, hembakad äppelpaj och annat gott lockar in besökaren till en avkopplande stund i kaféet. Kakelugnar och vackra tapeter ramar in konstupplevelser och underhållning som alla gäster bjuds på.”

Det här var några exempel på rastställen under höstpromenaden. Lägg gärna till egna tips. /johan

Etiketter: , , ,
Mat

Sommarkaféer på Ekerö

Skapat 5 juli, 2013 av Johan

Det finns många möjligheter att få en kopp kaffe med tillbehör i en vacker miljö på våra fina Mälaröar. Här följer några exempel:
Kaggeholms slott

Kaggeholms slott uppfördes på 1720-talet och det ligger naturskönt vid Mälaren på den lilla ön Helgö i Ekerö kommun. Här finns 23 rum till förfogande varav två är flerbäddsrum och tre är enkelrum, de flesta med egen dusch och toalett. Rummen är fördelade i huvudbyggnaden samt Norra och Södra flygeln.
Här finns också ett sommarkafé samt en slottsbod med present- och inredningsartiklar som är öppet under helgerna mellan klockan 12 – 16.
Kaféet erbjuder diverse bakverk och lättare lunch. Intas sommar ute i slottsträdgården eller i svalkan inomhus – allt beroende på väder.

Kaggeholms slott

Asknäs gård
Inbjuder till sitt sommarcafé som är öppet fredag-söndag kl 11-17 hela sommaren! 
Njut av grönskan i trädgården, fåglarnas kvitter, hembakad smulpaj, goda smörgåsar och grädda dina egna våfflor!
Asknäs Gård är ingen vanlig konferensanläggning utan en riktig levande Mälargård där varje arrangemang anpassas efter unika behov. Vackert läge vid Mälaren, 300 m egen strand, stor ångbåtsbrygga, åkrar och egna trädgårdar gör att det finns massor av utrymme för allehanda påhitt, mirakel och kalas.

Asknäs gård som med lite tur har öppet hela september


Rosenhill

På Rosenhill serverar man läckra hembakta kakor samt en hel del god mat efter säsong. Goda saker att dricka, korv, soppa, glass, gott bröd att avnjuta på verandan, i växthuset, på gräsmattan eller gården. Öppet tisdag till söndag klockan 11 – 17 under maj till oktober.
Färingsö hembygdsgård
Här serverar kaffe och nygräddade våfflor lördagar och söndagar klockan 13 – 16 under juli och augusti. Årets utställning i magasinet handlar om skolan.

Tipsa gärna om andra kaféställen inom Ekerö. /johan

Etiketter:
Mat

Drottningholms Slottscafé

Skapat 30 december, 2011 av Johan

Vid Drottningholms Slott driver Yngve och Ann-Cathrine sitt Slottscafé som serverar kaffe, bakverk, smörgåsar och lättare lunchrätter. Byggnaden har en intressant historia som Ann har forskat lite i. Här kommer historian om Drottningholmspaviljongen.

Karamellan eller Landelius konditori då förra seklet var ungt

Drottningholmspaviljongen
Drottningholmspaviljongen, även kallad ”Karamellan”, uppfördes sannolikt i början av 1880-talet som ett så kallat schweizeri. Där besökarna kunde beställa mat eller kaffe med finare bakverk och kanske ett glas punsch. Byggnaden har även kallats Landelius konditori efter hovkonditorn J C Landelius, som i denna byggnad drev verksamheten fram till 1913. Liknande serveringsbyggnader var under 1800-talet vanliga i offentliga parker, men få har bevarats till våra dagar.

Från schweizeri till besökscentrum
Byggnaden har nyligen genom Statens fastighetsverk (SFV) försorg genomgått en omfattande renovering, för att fungera som ett modernt besökscentrum till världsarvet Drottningholm.

En ny insida
Byggnaden har varit i privat ägo ända fram till 2007, då den köptes in av Statens fastighetsverk. Genom en total förändring av insidan skapade de en helt ny och spännande interiör. Efter många års förändringar hade nämligen byggnadens kulturhistoriska kvalitéer helt gått förlorade. Byggnaden innehöll från början ett konditori med ett par mindre caférum samt en veranda och köksavdelning.  På vinden fanns det dessutom sovrum. Nu är det är en helt ny känsla som möter en när man stiger in i lokalen. Det mest slående är rymden och ljuset i byggnaden, som är ett resultat av att hela övervåningen nu har tagits bort.

Ett vattenhål med shoppingmöjligheter
Sedan sommaren 2009 finns här förutom slottscaféet ett infocenter med museibutik och biljettförsäljning.

 

Etiketter:
Mat

Svartsjö Café och Livs

Skapat 30 december, 2011 av Johan

Vid Svartsjö Slott ligger Svartsjö Café och Livs som drivs av systrarna Ise och Maria. Verksamheten ligger i en gammal Konsumbutik och här serveras kaffe med hembakat och lättare luncher under sommarhalvåret. Man erbjuder även picknick-korgar att ta med till fantastiskt vackra Svartsjö Slottspark. I butiken som säljer lite av varje finns även närodlade grönsaker.
På onsdagskvällar är det öppet till kl 21.00 och då utlovas också lite trivsam livemusik när vädret så tillåter. Lokala förmågor inbjuds att ställa upp.

Se kommentar nedan.

Etiketter:
Mat

Serveringen Kina Slott

Skapat 30 december, 2011 av Johan

Kina Slott är ett annorlunda inslag i den mäktiga parken på Drottningholm. Här driver Erik och Katarina Antonson en servering som erbjuder nygräddade våfflor med kaffe och annat gott. Kina Slott uppfördes 1753 och var en födelsedagspresent till drottning Lovisa Ulrika. På den tiden placerades köket på avstånd från huvudbyggnaden – för att få både brandsäkerhet och social avskildhet. Det som idag är Serveringen Kina Slott var tidigare det gamla köket, som antas kommit till på 1760-talet. Byggnaden är murad i gråsten och invändigt har två spishällar bevarats och även en rad glödgropar som användes till kokning och stekning över stenhällarna. Slottsköket är ett statligt byggnadsminne.

Etiketter:
Mat

Jungfrusunds Café

Skapat 30 december, 2011 av Johan

Jungfrusunds Café ligger vid färjelägret där färjan mot Slagsta lägger ut. Här driver Mats ett kafé som är öppet året runt och som serverar bland annat korv, sallader, smörgåsar pajer, lättare luncher med mera. Förutom kafésortimentet finns det glass, böcker och över 140 tidningstitlar. En gång om året arrangeras en mycket populär dag för alla barn.

Etiketter:
Mat

Café Byblos, Ekerö centrum

Skapat 29 december, 2011 av Johan

I Ekerö biblioteks foajé finns Café Byblos som serverar kaffe, smörgåsar och enklare lunch. Förvånansvärt trevligt i en inte alltför trevlig miljö.

Etiketter:
Mat

Café Hovgården, Adelsö

Skapat 29 december, 2011 av Johan

Café Hovgården är öppet året runt. Caféet ligger i ett hembygdsmuseum, med örtagård och bagarstuga. Caféet har också ett Vikingabiblioteket – som är filial till huvudbiblioteket i centrum och I-punkt för kommunens information.
Förutom att de serverar sallader, lättluncher och hembakat så finns det blommor, krukor,
presenter med mera att köpa.

Etiketter:
Mat

Äppelfabriken

Skapat 27 augusti, 2011 av Jesper

Äppelfabriken finns på Färingsö. Här driver Katharina och Lasse Ångström en liten fin fabrik där de tillverkar prisbelönade smakupplevelser i långa rader. Det mesta från närodlade äpplen men också rabarber, hallon, jordgubbar, blåbär, lingon som blir till marmelader, chutneys, moser, muster, geléer, safter, glögg och mycket mer. Genom små kok om tre till fyra kilo, ekologiskt rörsocker och ingredienser kan man garantera en fantastisk äkta smakupplevelse. Det finns en gårdsbutik och ett kafé. Dessutom har äppelfabriken en fräsch anläggning för att musta dina äpplen. De pastöriserar din must och tappar upp den i bag in box medan du väntar. Tidsbokning är att rekommendera. /johan

Etiketter: , , ,