Alla inlägg om "drottningholms slott"
Kultur, Slott
Konstutställning: Esprit! Kulisser & krukor
Skapat 29 mars, 2015 av Johan
Lergods och unika screentryck, allt med motiv från kulisserna, exponeras tillsammans med ett urval av teaterns handmålade kulisser. Konstföremålen visas tillsammans med Drottningholmsteaterns 1700-talskulisser, i Déjeunersalongen. Konstnären Anna Bergman och keramikern Annika Wallström har arbetat fram en kollektion konstföremål inspirerad av Drottningholms Slottsteaters kulisser. Bildspråket i teaterns kulisser lyfts här fram i en ny kontext. Som förlagor har även tryckblock för 1700-talstapeter använts. Samtliga konstföremål i utställningen är till försäljning och mindre objekt kommer också att finnas i Teaterboden. Utställningen är ett samarbete mellan konstnärerna och Drottningholms Slottsteater.
Entre´: 80 kr, barn upp till 18 år ingen kostnad
Kultur
Julmarknad: Drottningsholms slott
Skapat 14 november, 2014 av Johan
Kultur
Esprit! Vissning av unika tapeter i Drottningholms slottsteater
Skapat 10 oktober, 2014 av Johan
Ingenstans i Sverige finns så många bevarade tapeter från 1700-talet som på Drottningholms Slottsteater. Följ med på en visning med konstvetare Anke von der Heyde genom Armfelts våning, primadonnelogen och museilogerna där teaterns unika samling av 1700-talstapeter finns. Tapeterna har nyligen rengjorts och konserverats.
Begränsat antal platser.
Biljetter 250 kr kan köpas via Ticnet online eller i Teaterboden.
Kultur
Museum de Vries-dagen 2014
Skapat 23 juli, 2014 av Johan
Besök museet som endast har öppet en dag om året. I år visar Museet med de Vries skulptursamling den 31 augusti mellan kl. 11.00–15.30, med guidad visning varje hel- och halvtimme. Biljetter säljs i Slottsboden på Drottningholm eller förköp dina biljetter genom att klicka på denna länk: biljetter.
Pris: Vuxna 100 kr, vuxna studenter 50 kr och barn 0–17 år fri entré i målsmans sällskap
Kultur
Premiär: Operan Mitridate på Drottningholms slottsteater
Skapat 29 juni, 2014 av Johan
Den 3 augusti har Mozarts första opera Mitridate premiär på Drottningholms Slottsteater. Det är ett av Mozarts ungdomsverk – en känsloladdad opera med sagolikt vackra arior och duetter. Verket, som inte tidigare har spelats i Sverige, gestaltas och tolkas här av några av världens främsta sångare tillsammans med Drottningholmsteaterns orkester, under ledning av dirigent David Stern. Den internationellt hyllade regissören Francisco Negrin står för iscensättningen. Föreställningens längd: 2,5 tim inkl paus
Speldagar:
Sön 3 augusti kl 16.00 PREMIÄR
Ons 6 augusti kl 19.30
Fre 8 augusti kl 19.30
Sön 10 augusti kl 16.00
Tis 12 augusti kl 19.30
Tor 14 augusti kl 19.30
Lör 16 augusti kl 16.00
Biljetter:
Biljetterna säljs via Ticnet och hos Ticnetombud (t ex Stockholm Tourist Center på Vasagatan i Stockholm). Även i Teaterboden när den öppnar för säsongen. Program och mer info klicka här.
Kultur, Slott
Föredrag med Christopher O’Regan: Nyfiken på livet vid Gustav III:s hov
Skapat 12 januari, 2014 av Johan
1700-talskännaren Christopher O’Regan tar i berättande form med oss till det gustavianska hovet, fyllt av intriger, etikett och ceremonier, men också av nöjen, kärlek och upptåg. Med stöd av samtida källor och ögonvittnesskildringar får vi en bild av Gustav III:s vardag och den rådande tidsandan. I samband med föredraget finns möjlighet att köpa boken »En bädd av dun – om livet vid Gustav III:s hov« och få en personlig signering av författaren! Förköp av biljetter, klicka på denna länk.
Etiketter: drottningholms slott, föredrag
Kultur, Slott
Föredrag: Drottningholms slottspark – att vårda och bevara en del av ett världsarv
Skapat 12 januari, 2014 av Johan
Slottsträdgårdsmästare på Drottningholms slottsförvaltning Paulina Landin berättar i ord och med många bilder om Drottningholms slottsparks långa och innehållsrika trädgårdshistoria. Vi får även följa med i en slottsträdgårdsmästares vardag och ta del av hur slottsparken levandegörs med olika trädgårdsutställningar. Förköp av biljetter, klicka på denna länk.
(Vi brukar normalt inte ta med evenemang som ligger utanför Ekerö men här gör vi ett undantag.)
Kultur, Slott
Familjevisning på Drottningholm slott
Skapat 12 januari, 2014 av Johan
Varför finns det en Dromedar på slottet? Och apor? Är det en klänning Gustav III har på sig? Var bor kungafamiljen? Finns det spöken på Drottningholm? Följ med på familjevisning av Drottningholms slott! Denna visning är anpassad för barn. Visningen pågår cirka 30 minuter och är underhållande för både stora och små. Visningen ingår i ordinarie entréavgift för vuxna och barn fri entré i vuxens sällskap.
Etiketter: drottningholms slott, guidningKultur, Slott
Familjevisning på Drottningholms slott
Skapat 12 januari, 2014 av Johan
Varför finns det en Dromedar på slottet? Och apor? Är det en klänning Gustav III har på sig? Var bor kungafamiljen? Finns det spöken på Drottningholm? Följ med på familjevisning av Drottningholms slott! Denna visning är anpassad för barn. Visningen pågår cirka 30 minuter och är underhållande för både stora och små. Visningen ingår i ordinarie entréavgift för vuxna och barn fri entré i vuxens sällskap. Söndagar under hela vintern.
Etiketter: drottningholms slott, guidningKultur
Julmarknad på Drottningsholms slott
Skapat 24 november, 2013 av Johan
Drottningholms årliga julmarknad infaller helgen i andra advent. Slottsgården blir en marknadsplats med delikatesser och traditionella hantverk i hög kvalitet, som hör julen till. Lördag, söndag 7–8 december kl. 11.00–16.00
Passa även på att besöka slottet. Under marknadsdagarna är slottet öppet för egen rundvandring och julkulejakt för barn – drottning Lovisa Ulrikas apor har gömt julpyntet och nu måste vi ha barnens hjälp att leta reda på alla julkulor!
Slottet öppet lördag, söndag kl. 11.00–15.30
Kultur, Slott
Påsklovsaktiviteter på Drottningsholms slott
Skapat 16 mars, 2013 av Johan
Årets familjeaktivitet under påsklovet på Drottningholm 29 mars–7 april handlar om guld. Guldet i slottets salar – på möbler, väggar, smycken och dräkter – leder oss fram till en skattkista! Man berättar också om hur guld använts som betalningsmedel och så läses det sagor med guldtema. Perioden 29 mars–7 april är Drottningholms slott öppet dagligen kl. 11.00–15.30. Guidade visningar ingår i entréavgiften alla öppetdagar med:
- Allmän visning kl. 14.00 på svenska och engelska
- Familjevisning kl. 11.00 och kl. 13.00
- Sagoläsning kl. 15.00
- Skattjakten är ett aktivitetsspår för barn som kan utföras på egen hand under öppettid. Hela påsklovet firar vi med fri entré för barn 0 – 18 år i vuxens sällskap!
Slottsboden och kaféet i Besökscentret är öppet samma period kl. 11.00–16.00. Slottsparken är öppen för promenader och ”spring-i-benen”.
Kultur
Sveriges första födelsedagstelegram
Skapat 14 oktober, 2012 av Johan
Födelsedagstelegram
Den 31 oktober 1794 sändes den första telegrafiska trafiken i Sverige från
det Götiska tornet till Stockholms slott. Dagen därpå skickades det första
födelsedagstelegrammet i landet till Gustav III:s son Gustav IV Adolf som
firade sin 16-årsdag på Drottningholm. Meddelandena sändes från den optiska
telegrafen, som då stod på taket av tornet. Telegrafen bestod av en mast
med tio plåtar, som kunde vinklas på olika sätt så man kunde semaforera
över långa avstånd. Trots att försöken var lyckade så användes anläggningen
enbart några gånger följande år och togs ned omkring 1800.
Götiska tornet en romantisk tolkning av en medeltida borg i gotisk stil
När Gustav III tog över Drottningholm 1777 började han arbeta som
projektledare för anläggandet av den nya Engelska parken. En av hans många
planer var att bygga ett ”gotiskt slott” för att skapa en särskild stämning
och dessutom förstärka parkupplevelsen med intressanta vyer. Möjligen var
det även tänkt att fungera som kuliss för de riddarspel som kungen
anordnade i parken. Läs mer om dem här.
Ett ofullbordat bygge
Arkitekten Louis Jean Desprez tog fram flera olika idéer och slutligen
fastnade kungen för förslaget att bygga ett torn. Byggnationerna påbörjades
1792 samma år som Gustav III mördades, och blev därmed inte helt färdigt.
Tornet som skulle påminna om landets urgamla historia har precis som
riktiga försvarstorn krönts det med skottgluggar och ett så kallat
fredstak. Ett tak som tidigare användes på borgar men som togs bort i
orostider och sattes åter i fredstid.
Jag skulle gärna gå upp för de 124 trappstegen och nå toppen men tydligen är
de två översta våningarna inte fullbordade.
Ann
Förstasidan, Kultur
Prima primadonnor på Drottningholms Slottsteater
Skapat 11 mars, 2012 av Johan
Kameliautställningen Kamelia Royale
Nu har Déjeunersalongen på slottsteatern fyllts med blommande kamelior. Utställningen med kamelior och olika stämningsgivande interiörobjekt, har skapats av den danske blomsterkonstnären Tage Andersen med särskilda anpassningar till lokalen.
Kärlek vid första ögonkastet
Endast 16 år gammal såg Tage Andersen sin första kamelia och insåg snart att det fanns flera olika sorter. Nu många år senare har han Nordens största kameliasamling med långt över 100 olika sorter som är härdiga i Skandinavien. Han säger att man sköter plantorna månad efter månad för att det ska lyckas, för att få uppleva det ögonblick av glädje när knoppen spricker upp och skapelsen slår ut.
Släkt med te
Kamelian som hör till familjen teväxter är släkt med tebusken (Camellia sinensis). Den vilda kamelian, (Camellia japonica), växer i Indien, Japan och Kina. Det är en långsamt växande buske, eller litet träd som i det vilda kan bli 6-8 meter hög. Den blommar tidigt på våren, men det finns numera även korsningar med andra blomningstider (från senhöst till senvår). Blommorna är ursprungligen enkla med fem kronblad, men det finns nu även fyllda med vita, röda och rosa nyanser. En kameliablomma kan hålla sig fräsch i allt från 3 – 10 dagar.
Svår krukväxt
Kamelia som togs till Europa på 1600-talet är en krukväxt som kräver en hel del av sin ägare, men som ger en fantastisk belöning om man lyckas. Bästa platsen för en kamelia är ett svalt och ljust utrymme som en gammaldags inglasad veranda. På 1800-talet då våra bostäder hade både svala, ljusa rum, var kamelia en vanlig krukväxt i vårt land, men den har kanske en ny framtid på våra inglasade balkonger.
Utställningen Kamelia Royale pågår 10 mars-15 april på Drottningholms Slottsteater och är öppen dagligen kl. 11.00-17.00. Inträdet är 100 kr. Under samma tider håller Teaterboden öppet med försäljning av presenter, men även Drottningholms Slottscafé har serveringen igång. Så varför inte avsluta besöket med en kopp te?
/Ann
Kultur
Häftiga skådespel i Drottningsholms Slottspark
Skapat 29 januari, 2012 av Johan
Allt sedan medeltiden arrangerades tornerspel över hela Europa. Från början som en form av träning inför strid, men senare fick de mer formen av stora skådespel. Drottningholms slottspark var platsen för flera av dessa stora arrangemang. Hela parken förvandlades vid dessa tillfällen till en festplats, dit även allmänheten var välkommen. Arenor byggdes upp för tornerspel medeltida borgar och fästningar konstruerades i papier-maché och gips för att förstärka de historiska spelen. Alléer och gläntor utnyttjades som festsalar med ljuskronor som bands mellan träden samt speglar som dessutom reflekterade ljuset. Även dessa så kallade ”illuminationer” var förstås av yttersta intresse. Arrangemangen kunde pågå i flera dagar eller till och med i månader och inne i Stockholm anslogs följande dags festprogram.
Det var ett omtyckt nöje inom hovet och dessutom en viktig del av kungamaktens propagandaverksamhet. Gustav III var en av de sista som anordnade dessa tornerspel i Sverige – eller karuseller som de också kallades – och det kostade ansenliga summor för att de skulle bli så ståtliga som möjligt.
Kungens festfixare arrangerade dessa upplevelser
Tornerspelen utvecklades till en spektakulär och påkostad totalupplevelse med teater, balett, sång- och riddarspel. Kungens favorit Gustaf Mauritz Armfelt – en dåtidens Micael Bindefeld – som var chef för nöjena, de kungliga teatrarna och Svenska Akademin; ordnade ofta dessa festligheter.
Krans till segraren
Man kunde rida till storms mot upphängda ringar, som man elegant fångade på sin lans eller fick man angripa en quintanfigur, som föreställde förhatliga objekt såsom krigsfiender. Priser och kransar delades därefter ut till segraren av högättade damer. Kransutdelningen är en således en gammal tradition som fortfarande lever vidare i olika idrottssammanhang.
Konstverk från Drottningholms slottspark
Flera av dåtidens främsta konstnärer fick i uppgift att föreviga dessa tornerspel. Och eftersom många av dem anordnandes på Drottningholm så kan vi nu med hjälp av dessa konstverk få en bild av hur det kunde se ut i parken.
Påkostade tillställningar
Den praktfullaste av Gustaf III:s karuseller var ”Den förtrollade skogen”, som anordnades på Drottningholm i augusti 1785 med anledning av Armfelts bröllop den 7 augusti med grevinnan Hedvig Ulrika De la Gardie. Ett extra påkostat arrangemang där 300 medverkande statister utklädda till olika historiska folkslag från skilda epoker och platser agerade tillsammans med olika sagoväsen. Även Gustaf III:s syster Prinsessan Sofia Albertina deltog som drottning Armide av Damaskus i en vagn som drogs av fyra hästar med enhörningshorn. På plats fanns dessutom stora brasor och marknadsstånd. Den sista karusellen i Sverige, hölls den 30 augusti 1800 och även den på Drottningholm.
Det skulle vara kul med lite festligheter av detta storstilade slag! Undrar just om kungafamiljen skulle kunna tänka sig något liknande? Tror dock en bra festfixare behövs som kan hålla i projektet. /Ann
Etiketter: drottningholms slottSenaste inläggen
- Julbord på Ekerö 2016
- Följ vår Facebooksida för aktuella evenemang inom Ekerö
- Stann- och strykfåglar
- Fåglar: Artrally
- Opera på Ekerö: Elektra
Senaste kommentarer
- Johan om Julmarknader på Ekerö 2014
- Lina om Julmarknader på Ekerö 2014
- Johan om Fåglar på Ekerö – senast veckan
- Niklas Svanberg om Fåglar på Ekerö – senast veckan
- Johan om Kosläpp på Lovö Prästgård
Bloggarkiv
- november 2016
- januari 2016
- november 2015
- mars 2015
- februari 2015
- januari 2015
- november 2014
- augusti 2014
- juli 2014
- juni 2014
- mars 2014
- februari 2014
- januari 2014
- november 2013
- oktober 2013
- augusti 2013
- juli 2013
- maj 2013
- april 2013
- februari 2013
- januari 2013
- november 2012
- oktober 2012
- september 2012
- augusti 2012
- juli 2012
- juni 2012
- maj 2012
- april 2012
- mars 2012
- februari 2012
- januari 2012
- december 2011
- november 2011
- september 2011