Bloggen

Alla inlägg om "cykling"


Kultur, Natur

Cykel på Ekerö, Färingsöturen

Skapat 6 maj, 2012 av Johan

Vi är inga hängivna cyklister trots de fina cykelvägarna på Ekerö. Därför har vi bjudit in Mårten Lind som gästbloggare för att få den inbitne cyklistens perspektiv på Ekerö. /Johan

Gästbloggare: Mårten Lind
Mitt namn är Mårten Lind och jag har äran att som gästbloggare här på Ekeröguiden reflektera kring ett fenomen som bara växer på Ekerö: landsvägscykling. Sen ett par år tillbaka är jag nämligen cykelbiten och med cykel menar jag då en så’n där obekväm med smala hjul och bockstyre som man sitter dubbelvikt på. Det har nog inte undgått några Ekeröbor att cykling blivit populärt där. På helger och ljusa sommarkvällar susar mängder av stora och mindre klungor fram på vägarna. Ser ni orangefärgat streck susa förbi kan det vara jag. Många frågar sig säkert vad tjusningen är. Monotont trampande i timtal sittandes på en stenhård sadel, kan det vara nå’t? Detta blogginlägg är inte ett försök att förklara varför landsvägscykling är så trevligt. Jag tror att det måste upplevas och vad kan då vara bättre än en tur på Ekerö.

Ekerö och cykling
Min egen kommun Sundbyberg är fantastisk på många sätt, men något cykelmecka är det inte. Tur då att Ekerö är nära. På Ekerö cyklar tusentals cyklister regelbundet och där sopas de långa vindlande cykelvägarna tidigt på våren. Från och med april är därför Ekerö det givna målet. När jag ger mig ut börjar det med inledande stök och bök och diverse byggkaos i Sundbyberg, som numera inkluderar livsfaran att riskera fastna med de smala hjulen i tvärbanespåren, följt av turen genom Bromma förbi Brommaplan. Sedan är målet nära. Drottningholms slott tornar upp sig efter Nockebybron och därefter handlar det bara om ren och skär njutning. Valet av väg är dock inte lätt. Ska det bli den korta fina turen till Prästvik på Lovön eller kanske den riktigt långa mot Adelsö? Jag tror att om jag ska rekommendera en väg framför andra så är det en av dem som går ut på Färingsö. Där finns de bästa cykelvägarna. Innan du kommit så långt, glöm inte svänga höger efter Drottningholms Slott och ta turen förbi Lovö Kyrka. En underbart vacker och slingrande väg ner mot kyrkan, och håller du vänster efter kyrkan är du snart tillbaka på Ekerövägen igen. Se dig omkring, har du tur ser du en älg, de trivs vid kyrkan. I närheten finns även exotiska inslag såsom Thailändska longtailbåtar.

Färingsö och Stenhamra
Färingsö når man genom att svänga höger ut på Färentunavägen vid Tappström där Ekerövägen tar av till vänster. Då har man ungefär en mil fina cykelvägar mot Stenhamra. Jag brukar dock välja att svänga höger innan man når Stenhamra och istället ta Kumlavägen mot Svartsjö Slott. Där slutar cykelvägarna, men oroa er inte för det, bilarna är väldigt få. Vägarna är lagom kurviga och kuperade. Inte sällan kommer jag upp i maxhastigheten just här i ett av nerförsluten innan man når Kumla By. Det gäller att bromsa in för att inte överskrida maxhastigheten.

Svartsjö
Efter Kumla By kommer snart det vackra Svartsjö Slott. Här kanske det passar bra med en fika. Varför inte prova Svartsjö Café. Har man medhavd fika är det bara att slå sig ner vid slottet i slänten ner mot vattnet, öppna termosen och låta lokala fiskare stå för underhållningen. När cykelturen sedan fortsätter står man inför valet och kvalet, svänga vänster mot stan eller höger vidare ut på Färingsö. Har man tid tar man höger på Färentunavägen och sedan vänster på Sånga-säbyvägen som tar dig på fina vägar förbi den kända konferensanläggningen och vidare mot Stenhamra. Fikade du inte vid Svartsjö Slott rekommenderar jag att svänga ut mot Mälaren när du når Stenhamra. Där finns många fina platser, varför inte följa Gnejsvägen ner till strandbadet och fika på bryggan.

Äppelfabriken
Ekerö har något för alla och eftersom cykling så lätt går att kombinera med andra aktiviteter åker man hemåt fylld av djur, natur, kultur och/eller mat. Det finns alltid nya saker att upptäcka, det har jag inte minst upptäckt efter att ha börjat följa Ekeröguiden.se. På min nästa cykeltur har jag för avsikt att besöka Äppelfabriken som blir en perfekt avstickare från Färingsöturen.

Glöm inte verktyg, extra slang och pump
Jag tänkte avsluta med några tips på vägen. Trots att vägarna generellt är välsopade så kan olyckan vara framme. Hjälpen kan på Ekerö kan vara långt bort. Glöm därför inte att ta med verktyg, extra slang och pump. Ett annat tips är att visa hänsyn. Ekerö har blivit oerhört populärt bland cyklister och från och till blir det därför trångt. Då är olyckan inte långt borta. Detta gäller särskilt innan Vätternrundan som är det stora målet för flertalet. Om du inte vill cykla själv så går det ofta bra att cykla till Brommaplan och invänta något trevligt sällskap är på väg utåt Ekerö. Varför inte gå med i en klubb? Sveriges största cykelklubb Fredrikshof tränar mycket ute på Ekerö. Ekerö Kommun anordnar även de cykelutflykter.

Vi ses ute på Ekerö, förhoppningsvis med cykeln på rätt köl! /mårten lind

Etiketter: