Bloggen

Alla inlägg om "badplats"


Kultur, Natur

Hösten på Ekerö: marknader, svamp och bad

Skapat 10 augusti, 2013 av Johan

Att sommaren går mot sitt slut och hösten närmar behöver inte vara tråkigt. Hösten har många positiva sidor. Nu finns det möjlighet till givande svamputflykter under vackra dagar med hög och klar luft. Dessutom anordnas höstmarknader här på Ekerö där det bland annat finns möjlighet att inhandla lokalt odlade grönsaker av hög kvalitet.

Norrby

Svamp på Ekerö
Den senaste tidens regnande borde göra det möjligt för svamparnas mycel att komma igång. Särskilt gärna skulle vi vilja hitta den läckra Karl-Johansvampen i år. Vi har tidigare intervjuat Bo Nylén som är Ekerös stora svampexpert. Klicka HÄR om du vill höra var han tycker att det är bäst att plocka svamp på Ekerö. Själva är vi väldigt förtjusta i området som kallas Norrby. Läs mer om vad vi tycker här. Klicka HÄR.
Vill du lära mer om svamp så anordnar Friluftsfrämjandet svamputflykter under sakkunnig ledning. Klicka HÄR för mer information. Helgen 8-9 september anordnar Naturkyddsföreningen sin välbesökta svamputställning. Klicka Här för mer information.Vuxenskolan anordnar en svampkurs med matlagningstips. Bo Nylén leder kursen som börjar måndag 16 sep och pågår under fem måndagar. Klicka HÄR.

Juntra på Färingsö

Höstmarknader
Under september anordnas flera olika marknader på Ekerö.
7-8 september: Färingsö marknad. Mer info HÄR.
14-15 september: Lovö marknad. Mer info HÄR.
14-15 september: Birka marknad. Mer info HÄR.

Gårdsförsäljning: lokalt odlade grönsaker
En utflykt till Juntra på Färingsö eller till Elin på prästgården på Lovö kan rekommenderas. Där kan man inhandla lokalt och ekologiskt odlade grönsaker.

 

 

 


Bad och mycket mer

Mälaröarnas fina klimat kommer sig av att Mälaren håller värmen en bra bit in på hösten. Det gör även att badsäsongen fortsätter långt in i september. HÄR är tips på badplatser. Kolla även in vårt kalendarium här finns ett rikt utbud av aktiviteter att ta del av. Vi tar i första hand med sådana som vi själva vill uppleva.  Klicka HÄR för att komma till kalendariet. /johan

Etiketter: , , , , ,
Natur

Badplats: Hovgården

Skapat 16 juli, 2013 av Johan

Badplats norr om Hovgården

Om Världsarvet Hovgården överlåter till besökarens fantasi att skapa en upplevelse så får man nog säga att detsamma gäller för badplatsen just norr om Hovgården. Parkeringsplatsen storlek gör att man anar en stor badupplevelse – men så är inte fallet. Badet saknar det mesta, ingen toa, ingen kiosk, inga bryggor…. Ett bad för de närmast sörjande.

 

Etiketter:
Förstasidan, Natur

Badplatser på Ekerö

Skapat 31 juli, 2012 av Johan

Mörbybadet. Ett typiskt mälarbad.

Inom Ekerö kommun finns ett stort antal badplatser. De flesta är bara kända för de invigda som bor i närheten. Vi har börjat beskriva de största och mest kända av baden på Ekerö. Flera av baden sköts av kommunen. De flesta av baden på Ekerö är vad man kan kalla klassiska mälarbad med stora gräsytor och en smal sandstrand närmast vattnet. Perfekta för familjer med barn – men inte särskilt spektakulära. Det finns dock ett bad som är ett undantag: Det är den så kallade Gropen på Munsö. Den har bildats i ett tidigare sandtag och det är verkligen ett bad som inte bara lockar de närboende. Till Gropen kommer resande från hela stockholmsområdet. Och de blir inte besvikna. Här listar vi de badplatser som finns beskrivna här på Ekeröguiden. Komplettera gärna i kommentarsfältet med bad vi har glömt eller åsikter om de bad vi har tagit med.

Gropen. The Blue Lagoon på Munsö

Bad på Adelsö (klicka på namnet så kommer du vidare)
Hovgården: för de närmast sörjande
Sättra: också för de närboende

Bad på Munsö
Sjöängen: en badplats i förfall
Gropen: en unik badupplevelse

Bad på Ekerö
Kärsgatan: en badplats för de närboende
Södran: Välordnat familjebad
Lundhagen: Familjebad med simskola
Närlunda/Skäludden: populärt bland vindsurfare

Bad på Färingsö
Mörbybadet: välordnat familjebad
Stockbybadet: Centralt i Stenhamra
Kungsbergabadet: Litet bad för de närboende

Bad på Kärsön
Kärsögården: Passa på att gå en runda frisbeegolf

(uppdaterad med badplatserna på Adelsö 2013-07-16)

Etiketter:
Natur

Badplats: Kärsögården

Skapat 31 juli, 2012 av Johan

Badplatsen ligger på Kärsögårdens område som drivs av KFUM. Badet har stora gräsytor, bryggor, toaletter, kiosk med uteservering – om man har tur är det öppet.  Dessutom finns en bana för frisbee golf.
Test av kvalitet – 2012 EU-bad utmärkt kvalitet 2008-2010

 

Etiketter:
Natur

Badplats: Kungsberga

Skapat 30 juli, 2012 av Johan

Litet lokalt familjebad. Lite dyigt gräsbad, brygga, gungor, bajamaja.

Etiketter:
Natur

Badplats: Stockbybadet

Skapat 30 juli, 2012 av Johan

Nyrenoverad badplats centralt i Stenhamra. Gräsbad med sand, bryggor, pontonbrygga med hopptorn, omklädningsrum, dusch, gungor och dricksvattenfontän. Simskola i slutet på juli. Test av kvalitet – 2012 EU-bad utmärkt kvalitet 2008-2010.

Etiketter:
Natur

Badplats: Mörby

Skapat 30 juli, 2012 av Johan

Mycket välskött familjebad på Färingsö. Gräs med sand, omklädningsrum, bryggor, pontonbrygga med hopptorn, lek- och grillplats, bajamaja. Simskola under senare delen av juli.

Etiketter:
Natur

Badplats: Närlunda/Skäludden

Skapat 30 juli, 2012 av Johan

Ännu ett klassiskt mälarbad med gräs och sandstrand, lekplats, bajamaja. Anses lämpligt för vindsurfing.

Etiketter:
Natur

Badplats: Sjöängen

Skapat 30 juli, 2012 av Johan

Sjöängen som ligger på Munsö nära färjan till Adelsö är en badplats i förfall. Gräs med sandstrand, omklädningsrum och brygga som delvis ligger under vatten – eller är den kanske på flykt. Enkel grillplats.

Uppdatering, juli 2014:  Badplatsen verkar nu helt ha tagits över Falk event och bör nog inte längre betraktas som en allmän badplats.

Etiketter:
Natur

Badplats: Gropen

Skapat 30 juli, 2012 av Johan

Gropen på Munsö är en helt unik badplats som är värd en längre utflykt. En mycket ovanlig miljö med en badlagun har bildads efter tidigare grustäktverksamhet. Smaragdgrönt vatten och rikligt med sand. Det är inget kommunalt bad men här finns några toaletter. Inträde/P-avgift 20:-. Vägbommen är öppen mellan 08.00-21.00.

Etiketter:
Natur

Badplats: Kärsgatan

Skapat 30 juli, 2012 av Johan

Liten och mycket enkel badplats med gräs och sandstrand samt enkel brygga och bajamaja. Är nog mest ämnad för närboende.

Etiketter:
Natur

Badplats: Södran

Skapat 30 juli, 2012 av Johan

Ett typiskt mälarbad med gräs och sandstrand, flytbrygga med hopptorn ute på djupt vatten, kiosk
Test av kvalitet – 2012 Utmärkt kvalitet 2008-2010 EU-bad

Etiketter:
Natur

Badplats: Lundhagen

Skapat 30 juli, 2012 av Johan

Ett välordnat familjebad med klassisk mälarkaraktär. Ganska stor badplats med gräs och sandstrand, bryggor, omklädningsrum, dusch, toalett och kiosk. Simskola under senare delen av juli. Test av kvalitet – 2012 Utmärkt kvalitet 2008-2010  EU-bad

Etiketter: