Bloggen

Kultur, Natur

En älg blir sensationell sevärdhet på Drottningholm

Skapat 5 april, 2013 av Johan

Älg 1773 av George Stubbs (1724–1806). En del konstnärer hade endast en älghornstrofé och en häst till sin hjälp för att lyckas måla detta ovanliga djur.

Älgen på Drottningholm
Kung Adolf Fredrik fick år 1799 en tam älg i gåva. Eftersom älgen på den tiden var mycket sällsynt i vår svenska fauna blev den en stor attraktion som lockade många besökare. En djurvårdare med familj flyttade med anledning av detta in i en gård vid Drottningholmsparken för att ta hand om älgens nödvändiga skötsel. Älgen dog vid 9 års ålder den 15 juli 1803.

Ont om vilda älgar på 1700-talet
Under 1700-talet tycks älgstammen ha varit på stark tillbakagång i Sverige och vår store naturforskare Carl von Linné, som var en flitig resenär i vårt land, lyckades aldrig se en vild älg. Sin beskrivning av djuret gjorde han därför med hjälp av en tam älg som han såg under sin Västgötaresa 1746. Varför det under denna period förekom tama älgar beror på att man då hade stora planer på att tämja dem för olika ändamål, såsom dragdjur i gruvdriften eller för posttransporter. Verksamheten lades dock på is då djuren var sällsynta och arbetet inte heller var helt lätt.

Inte längre en sevärdhet
Nu är älgen dock en mycket vanlig gäst i Drottningholmsområdet och orsaker en del oreda i trafiken. En morgon på väg mot jobbet fanns det älgar på var sida om vägen, just då önskar man kanske att älgen var lite mer sällsynt. /Ann

 


Kommentera