Bloggen

Kultur

Emil på Ekerö

Skapat 25 maj, 2013 av Johan

Den första boken om Emil gavs ut redan för femtio år sedan och än i dag är Emil i Lönneberga aktuell med alla sina hyss. Detta har firats med parader runt om i hela landet och även med stort kalas på Skansen.
Emils liv utspelades i Småland under slutet av 1800- och början av 1900-talet, och en del av filminspelningarna har faktiskt gjorts på Ekerö. När Emil går på styltor och far in genom fru Petrells verandafönster rätt ner i en skål med blåbärssoppa, eller när han sätter fart på borgmästarens fyrverkeri och orsakade stor oro att kometen nått Småland. Båda dessa händelser har spelats in på olika platser inom Malmenområdet invid Drottningholm.

Fru Petrells hus där Emil for som en komet genom fönstret

Borgmästarens hus där Emil startade fyrverkeriet

Kometen som folket i Lönneberga och Vimmerby oroade sig för var säkert Halleys komet som passerade jorden 1910. Under samma tidsperiod var det också en stor jordbävning i Amerika (San Francisco 1906). Pigan Lina undrar om hon inte skulle föredra att drabbas av jordbävningskatastrofen framför att behöva ha att göra med Emil. Men egentligen var han väl en snäll liten pojke. /Ann

 


Kommentera