Mat, natur & kultur på Ekerö

Kultur

Evert Lundqvist Ateljémuseum

Skapat 8 september, 2013 av Johan

En vitputsad ateljébygggnad i närheten av Kina slott, som i enlighet med konstnärens önskan är bevarat som museum, med sin kompletta inredning. Här finns en del verk av Evert Lundqvist (1904-1994) men även oljemålningar av hustrun Ebba Reutercrona (1911-1998). Det är ett ungt museum som öppnades 1993 och som drivs av en stiftelse.
Byggnaden är, med sina välvda gavelfönster och rundning av gavlarna, representativt för det tidiga 1900-talets industribyggnader inom svensk jugendarkitektur. Det uppfördes 1907 för att med en ångmaskin alstra ström till Drottningholms Slott, men när man på 50-talet övergick till växelström uppläts huset som ateljé.

Evert Lundqvist som var målare och grafiker, är en av den svenska modernismens förgrundsgestalter. Han var aktiv konstnär i nästan trettio år debuterade 1934 på Konstnärshuset i Stockholm. Everts stora publika genombrott var dock med en retrospektiv utställning på Konstakademien tio år senare. Han var även professor vid Konsthögskolan i Stockholm.
När Evert 1953 flyttade sin konstnärliga verksamhet till Drottningholm inreddes den före detta energistationen med ateljé, loft, litet pentry och torrdass. Där arbetade och bodde ensam i flera år innan familjen bosatte sig i maskinistbostället intill. Läs mer om Evert Lundqvist HÄR.
Endast öppet för besökare med en guidad visning. Biljetter för fri entré hämtas på Kina Slott innan visningarna som hålls söndagar kl. 15 under maj – augusti. Klicka HÄR för senaste uppgift om öppettider.

Etiketter: , ,
Natur

Badplats: Sättra

Skapat 16 juli, 2013 av Johan

Sättra på norra Adelsö, för de närboende

På norra Adelsö ligger detta bad som saknar det mesta. Inte värt att ta färjan från Munsö för att bada här. Men säkert en tillgång för närboende.


Natur

Badplats: Hovgården

Skapat 16 juli, 2013 av Johan

Badplats norr om Hovgården

Om Världsarvet Hovgården överlåter till besökarens fantasi att skapa en upplevelse så får man nog säga att detsamma gäller för badplatsen just norr om Hovgården. Parkeringsplatsen storlek gör att man anar en stor badupplevelse – men så är inte fallet. Badet saknar det mesta, ingen toa, ingen kiosk, inga bryggor…. Ett bad för de närmast sörjande.

 

Etiketter:
Mat

Svartsjö Matsal

Skapat 17 maj, 2013 av Johan

Svartsjö Matsal ligger granne med Svartsjö slott. Här serveras i första hand lunch måndag till fredag mellan kl 10.00 – 14.30. Men det verkar även gå att få något i sig på helgen – Ekeröguiden är lite osäker på den punkten. Man har även ett stort utbud i sin cateringverksamhet.

 

 

 


Kultur

Vilan vid Drottningholm

Skapat 16 mars, 2013 av Johan

Vilan och det Götiska tornet av Johan Fredrik Julin

I utkanten av Drottningholms slottsområde ligger Vilan. Gustav III:s balettmästare Louis Gallodier (1733-1803) fick efter Gustav III:s död 1792, lustslottet Vilan som livstidsförläning av hertig Karl, som var Gustav III:s bror. Gallodier bodde i Stockholm, men vistades på gården vissa tider under 1790-talet. Kontraktet gällde därefter även för hans barn. Släkten frånträdde dock Vilan år 1868.

Den svenska balettkonstens grundare
Louis Gallodier hade stor betydelse för utvecklingen av den svenska baletten. Han var fransk dansare och kom 1758 hit med en teatergrupp, som bland annat uppträdde på Drottningholmsteatern. När den svenska nationalscenen för balett grundades 1773 blev han Kungliga Balettens första balettmästare med ansvar för den nygrundade balettskolan. Louis var även danslärare åt de unga kronprinsarna Gustav III och Gustav IV Adolf.

Haga slott innan Brunnsvikens sänkning år 1863 (konstnär okänd)

Vilan förebild för slott
Arkitekt för Vilan var Carl Christoffer Gjörwell (1766-1837) efter idé av arkitekten Louis Jean Desprez (1737-1804). Byggnaden är typisk för hans arkitektur och fick senare flera efterföljare, som bland annat Haga slott (1805) med inspiration från Vilan.

Café
Efter det att balettmästarens familj hade lämnat Vilan 1868 och en tids förfall fungerade det även som café. När Axel Wallenberg tog över arrendet 1906 renoverades gården pietetsfullt så att bland annat handmålade kinesiska tapeter och väggmålningar kunde bevaras. Under slutet av 1980-talet utfördes ytterligare en omfattande renovering av både exteriör och interiör. Vilan är idag ett statligt byggnadsminne och som en del av Drottningholms slott även en del av världsarvet. /Ann