Norrby skog
Skapat 16 september, 2012 av Johan
Norrby skog på Lovö är en fin och strövvänlig skog. Du kan självklart ströva fritt i skogen men här finns också några trevliga stigar:
Rävsstensstigen som är 3,3 kilometer lång leder fram till Rävstenen där det påstås ha bott rävar sedan urminnes tider. Stigen är lätt att promenera och en kortare sträcka går längs stranden där det finns grillplats. Ett par hundra meter från P-platsen (se kartan) så finns också ett vindskydd med grillplats.
Strandrundan är 1,7 kilometer och du når till fots via Rävsstensstigen eller från vägen som går förbi vattenverket.
Skogsrundan är kuperad och det finns flera fina utsiktspunkter.Skogsrundan som är 3, 3 kilometer är en promenadvänlig stig. Den är lätt kuperad och går genom högvuxen barrskog med mossklädda stenar.
Kultur
Museum de Vries: Unika krigsbyten visas en gång om året
Skapat 18 augusti, 2012 av Johan
Drottningholm har den största samlingen i världen av skulpturer av Adriaen de Vries. Bronsskulpturerna, som är från 1600-talets början, togs till Sverige som krigsbyten i två omgångar, dels från Prag i juli 1648 under trettioåriga krigets sista dagar, dels från en plundring av Frederiksborgs slott i Danmark 1659 under kriget med Danmark 1658-60. De placerades i Drottningsholmsparken. I dag har skulpturerna i parken ersatts av moderna bronsavgjutningar och originalen finns samlade i Museum de Vries. Museet som således innehåller den största samling av Adriaen de Vries verk i världen har bara öppet för allmänheten en gång om året, vanligen en dag i augusti. ( 2012, 19 aug kl 11-16).
Inträde under denna enda dag:
Vuxna 80 kr
Barn 7–18 år och studerande 40 kr
Barn under 7 år fri entré i målsmans sällskap
Förbokade grupper tas emot perioden maj–augusti.
Avgifter vid förbokade visningar
800 kr under Drottningholms slotts ordinarie öppettid
1800 kr under kontorstid, måndag–fredag
3400 kr övrig tid
Priserna avser 50 minuters visning för grupper om max 30 personer. Entréavgifter tillkommer.
Bokning per telefon 08-402 62 80 vardagar kl. 9–15.
Natur
Badplats: Kärsögården
Skapat 31 juli, 2012 av Johan
Badplatsen ligger på Kärsögårdens område som drivs av KFUM. Badet har stora gräsytor, bryggor, toaletter, kiosk med uteservering – om man har tur är det öppet. Dessutom finns en bana för frisbee golf.
Test av kvalitet – 2012 EU-bad utmärkt kvalitet 2008-2010
Etiketter: badplats
Natur
Badplats: Kungsberga
Skapat 30 juli, 2012 av Johan
Litet lokalt familjebad. Lite dyigt gräsbad, brygga, gungor, bajamaja.
Etiketter: badplatsNatur
Badplats: Stockbybadet
Skapat 30 juli, 2012 av Johan
Nyrenoverad badplats centralt i Stenhamra. Gräsbad med sand, bryggor, pontonbrygga med hopptorn, omklädningsrum, dusch, gungor och dricksvattenfontän. Simskola i slutet på juli. Test av kvalitet – 2012 EU-bad utmärkt kvalitet 2008-2010.
Etiketter: badplatsNatur
Badplats: Mörby
Skapat 30 juli, 2012 av Johan
Mycket välskött familjebad på Färingsö. Gräs med sand, omklädningsrum, bryggor, pontonbrygga med hopptorn, lek- och grillplats, bajamaja. Simskola under senare delen av juli.
Etiketter: badplatsNatur
Badplats: Närlunda/Skäludden
Skapat 30 juli, 2012 av Johan
Ännu ett klassiskt mälarbad med gräs och sandstrand, lekplats, bajamaja. Anses lämpligt för vindsurfing.
Etiketter: badplatsNatur
Badplats: Sjöängen
Skapat 30 juli, 2012 av Johan
Sjöängen som ligger på Munsö nära färjan till Adelsö är en badplats i förfall. Gräs med sandstrand, omklädningsrum och brygga som delvis ligger under vatten – eller är den kanske på flykt. Enkel grillplats.
Uppdatering, juli 2014: Badplatsen verkar nu helt ha tagits över Falk event och bör nog inte längre betraktas som en allmän badplats.
Etiketter: badplatsNatur
Badplats: Gropen
Skapat 30 juli, 2012 av Johan
Gropen på Munsö är en helt unik badplats som är värd en längre utflykt. En mycket ovanlig miljö med en badlagun har bildads efter tidigare grustäktverksamhet. Smaragdgrönt vatten och rikligt med sand. Det är inget kommunalt bad men här finns några toaletter. Inträde/P-avgift 20:-. Vägbommen är öppen mellan 08.00-21.00.
Etiketter: badplatsNatur
Badplats: Kärsgatan
Skapat 30 juli, 2012 av Johan
Liten och mycket enkel badplats med gräs och sandstrand samt enkel brygga och bajamaja. Är nog mest ämnad för närboende.
Etiketter: badplatsNatur
Badplats: Södran
Skapat 30 juli, 2012 av Johan
Ett typiskt mälarbad med gräs och sandstrand, flytbrygga med hopptorn ute på djupt vatten, kiosk
Test av kvalitet – 2012 Utmärkt kvalitet 2008-2010 EU-bad
Natur
Badplats: Lundhagen
Skapat 30 juli, 2012 av Johan
Ett välordnat familjebad med klassisk mälarkaraktär. Ganska stor badplats med gräs och sandstrand, bryggor, omklädningsrum, dusch, toalett och kiosk. Simskola under senare delen av juli. Test av kvalitet – 2012 Utmärkt kvalitet 2008-2010 EU-bad
Etiketter: badplatsKultur
Ölsta Folkets Hus och Folkpark
Skapat 27 januari, 2012 av Johan
Ölsta Folkets Hus och Folkpark är en mötesplats där de boende på norra Färingsö under hundra år har samlas för möten och olika kulturupplevelser. Där finns utomhusscen, dansbana men även chokladhjul, skjutbana, kiosk, lotteristånd. Det var redan 1911 som några arbetare på Ilända tegelbruk bildade en Folkets Husförening. Att gå med i föreningen kostade då 2 kronor och femtio öre och som det sades: ”att betalas när utrymme finnes”. Föreningen växte och medlemmarna lånade senare ut pengar och byggde 1946 sitt Folkets hus och skapade sin folkpark. Genom åren har där arrangerats åtskilliga danser, festivaler, bröllop, midsommarfiranden och annat som hör en folkpark till. Håll utkik efter vad som händer på Ölstas hemsida. Där kan du också få information om du önskar hyra en lokal för något festligt tillfälle.
Eftersom folkparksdöden har drabbat många av landets folkparker så det är glädjande att Ölsta folkpark lever vidare med sin aktningsvärda ålder 101 år. Du kan gilla Ölsta på deras facebooksida. /Ann
Natur
Malmvik
Skapat 14 januari, 2012 av Johan
Malmvik är ett fint strövområde – särskilt på våren – med vackra tallar många äldre ädellövträd och ett fantastiskt vacker bestånd med blåsippor. Här finns goda förutsättningar för ett rikt fågel- och insektsliv. När vi var här i våras höll tusentals eldlöss på att para sig. Verkliga vårkänslor. Läs mer på Naturenshusbloggen om eldlusen.
Området – som är knappt sex hektar stort – omfattas sedan år 2006 av ett naturvårdsavtal mellan Skogstyrelsen (Staten) och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond. Avtalet gäller i 50 år och har till syfte att bevara och utveckla de höga naturvärde som är knutna till den tall- och ädellövsdominerade skogen. Områdets yttergränser har markerats med en målad vit ring på träden samt ett målat N ovanför ringen. Vi rekommenderar ett besök en tidig vårdag för blåsippornas skull.
Etiketter: blåsippa, eldlus, naturvårdsavtalFörstasidan, Natur
Ekebyhovsbacken
Skapat 11 januari, 2012 av Johan
Ekebyhovsbacken har fyra nedfarter som alla är belysta. Den längsta nedfarten är 510 meter med en höjdskillnad på 84 meter. Det finns både ett barnområde och så kallad SnowPark. Backen anses passa för alla sorters åkare – både nybörjare och mer avancerade åkare. Det finns uthyrning av skidutrusning på plats. Det finns ett även ett fik på plats. Det finns en ambition att satsa på företagsevent i samarbete med Jungfrusunds restaurang. På Ekebyhovsbackens Facebooksida kan du få uppgift om snösituation med mera.
Etiketter: skidor, slalom, vintersportKultur, Natur
Ekerö-Munsöleden
Skapat 8 januari, 2012 av Johan
Ekerö – Munsöleden är en av vandringslederna i Ekerö kommun. Den sträcker sig mellan Träkvista på Ekerön till Sjöängen på Munsön, en sträcka på ca 3,8 mil. Leden hålls öppen av Friluftsfrämjandet fram till Menhammar och Munsö IF som har ansvar för resten.
Förutsättningarna för leden ändras ibland på grund av skogsavverkningar med mera. Friluftsfrämjandets hemsida är bra plats för att hålla sig uppdaterad. Startpunkten för leden är vid Träkvista torg. En rundslinga på 5 kilometer har skapats från utsiktspunkten vid stora vägen till vägen mot Sandudden. Går du leden och upptäcker att märkning saknas, eller hittar andra svårigheter hör av dig till Friluftsfrämjandet: Dag Wigle 08-560 312 85. 073-064 22 43 eller dag.wigle@friluftsframjandet.se. Vill du ha lite vandringsinspiration föreslår vi att du tittar in följande bloggar: traneving 1, traneving 2.
Här kan du ladda ned kartan:
vandringekero_okt08_framobak_farg.pdf
Etiketter: vandringsled
Förstasidan, Kultur
Fornstigen på Lovön
Skapat 8 januari, 2012 av Johan
Fornstigen som är 18 km lång och märkt med blå kvadratiska snedställda plåtbrickor sammanbinder de intressantaste fornminnesplatserna och minnesmärkena på Lovön. Intiativet till fornstigen kommer från kyrkoherde Bengt Thure Molander i början på 70-talet. Syftet var att göra fornlämningarna mera kända och tillgängliga för de många människor som söker sig till Lovö för rekreation och friluftsliv. I mitten på 70-talet anlade Lovö hembygdsförening vandringsleden Fornstigen efter tillstånd från Riksantikvarieämbetet och Domänverket. Under våren år 2000 utfördes grundliga underhållsarbeten utmed hela sträckan.
”Promenera på Lovön” är en liten skrift som innehåller fornstigens sträckning med kartor och beskrivning av gammal och ny kultur. Den finns att köpa i Pressbyrån vid Drottningholm, i Drottningholms slottsbod, i Kina slott, på Drottningholms golfklubb, i Äppelvikens bokhandel eller genom Hembygdsföreningen för 80 kronor.
Vanligast är att vandrare – och cyklister – färdas moturs på Fornstigen med mål vid Kina slott.
Natur
Husby naturreservat
Skapat 5 januari, 2012 av Johan
Husbyområdet utgörs av en del av Uppsalaåsen. Åsen stupar brant mot öster, där det utefter hela sidan finns tydliga strandvallar och strandterrasser. I norr finns en markerad västsluttning med enstaka valar, terrasser och antydningar till mindre klapperstensfält. I söder är största delen barrskogsbevuxen, där skogen har ett botaniskt värde som naturskog.
Den nordvästra delen av reservatet ingår i ett större område med fornlämningar från yngre järnåldern (500 – 1050 e kr). Strax norr om reservatet ligger storhögen Björn Järnsidas hög. Björn Järnsida ska ha varit en av Ragnar Lodbroks söner och ska ha deltagit i faderns erövring av Paris. Namnet järnsida fick han eftersom han aldrig blev skadad i strid. Enligt legenden fick han Svitjod i arv av sin far medan brodern ärvde resten av Skandinavien. Gravfältet har sannolikt utgjort begravningsplats för befolkningen i den närliggande Husbygården som är en av Upplands många kungsgårdar.
Terrängen är mestadels lättframkomlig och utsikten över vattnet till Svartsjölandet är storslagen. Ändamålet med reservatet är främst att bevara ett geologiskt skyddsvärt och kulturhistoriskt intressant åsavsnitt av Uppsalaåsen samt att bevara ett värdefullt strövområde för friluftslivet. Inga anläggningar ska anordnas för friluftslivet med undantag av en mindre parkeringsplats i anslutning till reservatet.
Natur
Skansholmen naturreservat
Skapat 5 januari, 2012 av Johan
Reservatet omfattar ön Skansholmen i Lövstafjärden i Mälaren. Ön som endast två hektar stor är bevuxen av lövskog, till stor del ädellövskog med lind och ek. Floran är delvis lundartad men partier med torrbacksflora finns också. Skansholmen används som klubbholme av Kristinebergs båtklubb som har bryggor och vissa byggnader på ön. Syftet med reservatet är att skydda och bevara ett värdefullt lindbestånd samt att reglera förfogandet över en ö lämpad för båtsport och rörligt friluftsliv.
Etiketter: naturreservatNatur
Gåsholmen naturreservat
Skapat 5 januari, 2012 av Johan
Naturreservatet Gåsholmen bildades redan 1945 och består av de tre små öarna Gåsholmen, Gåsholmsskäret och Gåsholmshatten i Södra Björkfjärden. Öarnas berggrund består av sandsten från jotnisk tid och har på grund av detta höga geologiska värden. Vegetationen består av ädellövträd med stort inslag av lind. Även alm, ask, hägg och hagtorn förekommer. I fältskiktet finns bland annat en riklig förekomst av liljekonvalj. Gåsholmarna är den enda kända lokalen i Stockholms län för rutlåsbräken (Botrychium matricarifolium) – oklart om den finns kvar. Öarna har ett rikt fågelliv med mås-, tärn- och hägerkolonier.
Ändamålet med reservatet är att bevara öarna i sitt naturliga tillstånd. Vegetationen skall i princip tillåtas att utvecklas fritt med undantag för vissa punktinsatser med röjning i ädellövbestånden. De geologiska och ornitologiska värdena skall liksom de botaniska värdena uppmärksammas och skyddas. Öarna skall vara tillgängliga för det rörliga friluftslivet. Öarna nås endast med egen båt och de saknar natthamn.
Etiketter: naturreservatNatur
Djurgårds naturreservat
Skapat 5 januari, 2012 av Johan
Djurgårds naturreservat bildades redan 1967 och det omfattar två större skogbevuxna åkerholmar belägna i ett öppet odlingslandskap 1 kilometer nordost om Stenhamra. Det är sju hektar stort omges av odlad mark och anses inte vara lättillgängligt. Syftet med reservatet är att skydda två områden som är värdefulla för fågellivet och småviltet. Åkerholmarna är klädda av täta, nästan ogenomträngliga buskage. Viltrikedomen är stor och fågellivet rikt, bland annat finns här gott om näktergal. I nordligaste delen finns flera fornlämningar. Gå inte över åker med växande gröda. Gå inte heller över gården Morsarvet i väster.
Etiketter: naturreservatKultur
Kina slott en exotisk plats för vila och nöjen
Skapat 4 januari, 2012 av Johan
En tillflyktsort nu och då
Kina slott är ett litet lustslott slott som ligger i Drottningholmsparken. Det byggdes av kung Adolf Fredrik som en gåva till hans hustru. Slottet var en privat tillflyktsort dit kungafamiljen kunde bege sig för att bo och vila upp sig eller bara för att roa sig fritt utanför det stela hovlivet. Kina Slott är numera ett av Europas främsta exempel på rokokoinredning med så kallade kineserier. Själva slottsbyggnaden är en blandning av fransk, svensk och engelsk rokoko, men inredningen är starkt kinainspirerad. Drottningholm och Kina slott finns även på UNESCO:s världsarvlista. Passa på att besöka denna exotiska miljö under maj–september då slottet hålls öppet. En attraktion som lockar cirka 30 000 besökare per år.
En födelsedagsgåva som fick ersättas av en ny byggnad
Kung Adolf Fredrik lät i all hemlighet sätta upp en kinesisk paviljong i trä som en överraskning till sin hustru Lovisa Ulrika på hennes 33-årsdag 1753. Den lilla slottsbyggnaden fick dock ersättas redan 1763-69 med det nuvarande Kina slott, eftersom det förstördes av röta. Det första slottet bestod av en huvudbyggnad och två fristående paviljonger; allt i kinesisk stil och av trä. Kanske var gåvan inte tänkt att vara permanent men den kom senare att bli det då drottningen uppskattade sina vistelser där.
Det kinesiska paradiset
Vid mitten av 1700-talet fanns det i Europa en drömbild av Kina som tilltalade såväl kungligheter som adel. Man tänkte sig då att Kina var jordens paradis och att alla där var lyckliga och ingen behövde jobba. Det var kanske denna atmosfär som man försökte återuppliva vid vistelserna på Kina slott. En plats där man kunde ha lite lantligare klädsel, spela kort, dricka te och ha fester.
Tidens anda
Lustslottet visar tydligt på det romantiska intresset för den kinesiska kulturen, som då under 1700-talet hade uppmärksammats genom Ostindiska kompaniets verksamhet. I byggnaden förenas både det europeiska och det exotiskt kinesiska. Ett litet rokokoslott som saknar likheter med kinesiska byggnader. Dåtidens goda kunskaper om kinesisk byggnadskonst kan trots allt anas när man studerar de lackröda fasadernas skulpturala utsmyckningar med bland annat drakar och kinesansikten. Det mest kinesiska på Kina slott är inredningen, som bland annat består av porslin och handmålat siden, som kom till Sverige via det svenska Ostindiska kompaniet.
Ett slott med flera byggnader
Det nya Kina slott uppfördes i tegel och stod klart 1769. Själva slottsbyggnaden är en blandning av fransk, svensk och engelsk rokoko, med en mycket Kinainspirerad inredning.
Den färdiga anläggningen bestod av flera fristående byggnader och Gustav III uppförde senare det så kallade Vakttältet för att förse Kina slott med logement för sina drabanter. Det nya slottet ritades av slottsarkitekten Carl Fredrik Adelcrantz och hovintendent Jean Eric Rehn ledde arbetet med inredningen.
Byggnaderna på kartan:
1- Kina slott, huvudbyggnad, 2-Västra flygeln (Silverkammaren), 3-Östra flygeln (Biljarden), 4- Adolf Fredriks verkstad, 5- Confidencen, 6- Köket, 7- Trädgården, 8- Boningshus (rivet), 9, 10- Voliere (fågelhus) och lövsalar.
På tu man hand för förtroliga samtal
I paviljongen Confidencen som fungerade som sommarmatsal, finns en mycket smart tekniskt lösning, med vilken det dukade bordet kunde hissas både upp och ner genom golvet till eller från köket nere i källaren under matsalen. Måltiderna kunde därmed intas utan störande inslag av betjänterna, “en confidence”, som är franska och betyder i förtroende. Carl XVI Gustaf och Silvia firade sin silverbröllopsdag med en middag i denna matsal.
Varför inte ta med en korg packad med mat eller fika, för en härlig stund i den fina parken eller kanske nygräddade våfflor på serveringen. /Ann
Etiketter: slottKultur
Ekerö Bio
Skapat 3 januari, 2012 av Johan
Ekerö Bio har ett intressant program med barn- och ungdomsfilm på söndagseftermiddagar och kvalitetsfilmer på söndagskvällar. Tack vare att Ekerö Bio drivs vidare efter det att Eurostar avslutade sitt engagemang med Ekerö Bio år 2008 så kan även Ekerö filmstudio fortleva. De krävs dock att du är medlem i Filmstudion för att kunna se filmerna som visas där – så är inte fallet med filmerna som visas under rubriken Ekerö Bio. Program för Ekerö Bio hittar du här och för Filmstudion här.
Etiketter: filmNatur
Bonavik naturreservat
Skapat 1 januari, 2012 av Johan
”Syftet med reservatet skall vara att bevara ett för naturvården värdefullt barrskogsområde på sandig mark med dess växt- och djurliv, med särskild vikt på insekter knutna till sand. Den biologiska mångfalden knuten till barrskog på rullstensåsar ska bevaras och stärkas.” Så skriver Länstyrelsen i sitt beslut från december 2007. Bonavik är beläget på en del av en av landets mäktigaste rullstensåsar, Uppsalaåsen. Vid Bonavik har åsen en osymmetrisk tvärprofil med en brantare sluttning åt öster. På östra sidan förekommer strandterrasser och strandvallar som har bildats under landhöjningen. Stora delar av åsen har nyttjats för täktverksamhet. Det som är intressant ur naturvårdssynpunkt är att den gamla täkten inte har efterbehandlats genom släntning och plantering som annars är brukligt. Det gör att en lång rad arter trivs här som i många fall är hotade till sin existens, i första hand sandlevande insekter. Även om den vanliga besökaren kanske inte alltid upptäcker dessa arter så utgör just detta ett av skälen för reservaten. Även granskogen på områdets östsluttning är en så kallad nyckelbiotop som utgör livsmiljö för många sällsyntar arter. Exempel på arter som kan påträffas i eller nära reservatet är:
Svampar: Bombmurklan, Sarcosoma globosum, förekommer i granskogen på östsluttningen. Den lilaköttiga taggsvampen, Sarcodon fuligineoviolaceus har påträffats i området.
Insekter: Vårsidenbi, Colletes cunicularius, bibagge, Apalus bimaculatus och klöversobermal, Anacampsis fuscella. Trumgräshoppa, Psophus stridulus, som är knuten till torrängar med gynnsamt lokalklimat, har påträffats i anslutning till torpet i södra delen av reservatet.
Fåglar: Backsvala har noterats i området. De stora tallarna på åsen kan utgöra lämpliga boplatser för fiskgjuse. Området utgör också en värdefull miljö för hackspettar som större hackspett, spillkråka och gröngöling.
Växter: Och det som jag personligen tycker är mest intressant är att orkidén knärot, Goodyera repens, förekommer i en mindre population.
Ekerö-Musöleden går igenom reservatet och området är trots sin litenhet ett trevligt strövområde. Området kan även vara lämpligt som exkursionsobjekt för att visa Uppsalaåsens uppbyggnad.
Natur
Huvududden, naturreservat
Skapat 1 januari, 2012 av Johan
Vi har en speciell förkärlek för grusåsar eftersom vi bodde en tid i Bålsta och där kämpade vi hårt för att rädda de sista resterna av Uppsalaåsen. Den kampen fördes dock förgäves. Men här på Mälaröarna finns fortfarande vissa möjligheter att uppleva åsmiljön. En sådan plats är naturreservatet Huvududden – som instiftades år 2004 – och som sträcker sig cirka en kilometer ut i Mälaren. Det är en halvö som är täckt med glest tallbestånd med inslag av gran i de lägre partierna.
I reservatets norra del finns en dödisgrop med ett vackert, ca 120-årigt granbestånd, som har en medelhöjd av ca 30 m. Söder om åsen mot Menhammarsviken finns en beteshage med enstaka grova ekar och tallar.
”Ändamålet med reservatet är att skydda ett åsparti av betydande naturskönhet och med ett för landskapsbilden känsligt läge, samt att säkra ett för allmänhetens friluftsliv värdefullt område, som därjämte är ett objekt av betydande vetenskapligt och pedagogiskt värde.” skriver länstyrelsen i sin presentation av området.
Etiketter: naturreservat
Senaste inläggen
- Julbord på Ekerö 2016
- Gott nytt år 2016
- Julmarknader på Ekerö 2015
- Julbord på Ekerö 2015
- Rapportera vårens ankomst och bidra till forskningen
Senaste kommentarer
- Johan om Julmarknader på Ekerö 2014
- Lina om Julmarknader på Ekerö 2014
- Johan om Fåglar på Ekerö – senast veckan
- Niklas Svanberg om Fåglar på Ekerö – senast veckan
- Johan om Kosläpp på Lovö Prästgård
Bloggarkiv
- november 2016
- januari 2016
- november 2015
- mars 2015
- februari 2015
- januari 2015
- november 2014
- augusti 2014
- juli 2014
- juni 2014
- mars 2014
- februari 2014
- januari 2014
- november 2013
- oktober 2013
- augusti 2013
- juli 2013
- maj 2013
- april 2013
- februari 2013
- januari 2013
- november 2012
- oktober 2012
- september 2012
- augusti 2012
- juli 2012
- juni 2012
- maj 2012
- april 2012
- mars 2012
- februari 2012
- januari 2012
- december 2011
- november 2011
- september 2011