Bloggen

Mat, Okategoriserade

Ekebyhovs slott – Stockholms bästa lunchställe?

Skapat 30 maj, 2012 av Johan


Jag blir alltid lika glad när jag äter min lunch på Ekebyhovs slott. Dagens rätt är alltid väldig bra. Men det som verkligen gör det här till en av stockholmstraktens bästa lunchställe är salladsbordet. Här trängs en lång rad lite mer ovanliga salladsrätter med mer traditionella salladsingredienser. Allt är gott och i många fall väldigt fantasifullt. Full poäng för det. Att det inte är särskilt dyrt är ytterligare en poäng – 90 kr.  Veckans meny hittar du om klickar här. /johan


Okategoriserade

Kosläpp på Lovö Prästgård

Skapat 18 maj, 2012 av Johan

Nu har många kor blivit utsläppta på grönbete, efter en lång vistelse inomhus. Här kan man se hur det såg ut när Lovö Prästgård nyligen släppte ut sina glada kor. På gården har man sedan 1987 bedrivit ekologiskt jordbruk. Förutom korna har man här Sveriges största Arla miniorverksamhetoch tar emot över 6000 barn varje år som får komma och se gården.

Här är filmen från kosläppet:

YouTube Preview Image
Natur

Näktergalen har kommit

Skapat 13 maj, 2012 av Johan

I veckan som gick anlände näktergalen till Ekerö. Det är en oansenlig fågel med fantastiska röstresurser. Den hörs nu natten lång – och ibland även på dagen. Den sitter främst i träden i lite fuktigare områden. Liksom många andra småfåglar så går denna fågel mot hösten över från att äta insekter till att äta bär. Så här låter den: näktergalens sång.

Näktergalen är oansenlig fågel med fantastiska röstresurser.

 

Etiketter:
Kultur, Natur

Cykel på Ekerö, Färingsöturen

Skapat 6 maj, 2012 av Johan

Vi är inga hängivna cyklister trots de fina cykelvägarna på Ekerö. Därför har vi bjudit in Mårten Lind som gästbloggare för att få den inbitne cyklistens perspektiv på Ekerö. /Johan

Gästbloggare: Mårten Lind
Mitt namn är Mårten Lind och jag har äran att som gästbloggare här på Ekeröguiden reflektera kring ett fenomen som bara växer på Ekerö: landsvägscykling. Sen ett par år tillbaka är jag nämligen cykelbiten och med cykel menar jag då en så’n där obekväm med smala hjul och bockstyre som man sitter dubbelvikt på. Det har nog inte undgått några Ekeröbor att cykling blivit populärt där. På helger och ljusa sommarkvällar susar mängder av stora och mindre klungor fram på vägarna. Ser ni orangefärgat streck susa förbi kan det vara jag. Många frågar sig säkert vad tjusningen är. Monotont trampande i timtal sittandes på en stenhård sadel, kan det vara nå’t? Detta blogginlägg är inte ett försök att förklara varför landsvägscykling är så trevligt. Jag tror att det måste upplevas och vad kan då vara bättre än en tur på Ekerö.

Ekerö och cykling
Min egen kommun Sundbyberg är fantastisk på många sätt, men något cykelmecka är det inte. Tur då att Ekerö är nära. På Ekerö cyklar tusentals cyklister regelbundet och där sopas de långa vindlande cykelvägarna tidigt på våren. Från och med april är därför Ekerö det givna målet. När jag ger mig ut börjar det med inledande stök och bök och diverse byggkaos i Sundbyberg, som numera inkluderar livsfaran att riskera fastna med de smala hjulen i tvärbanespåren, följt av turen genom Bromma förbi Brommaplan. Sedan är målet nära. Drottningholms slott tornar upp sig efter Nockebybron och därefter handlar det bara om ren och skär njutning. Valet av väg är dock inte lätt. Ska det bli den korta fina turen till Prästvik på Lovön eller kanske den riktigt långa mot Adelsö? Jag tror att om jag ska rekommendera en väg framför andra så är det en av dem som går ut på Färingsö. Där finns de bästa cykelvägarna. Innan du kommit så långt, glöm inte svänga höger efter Drottningholms Slott och ta turen förbi Lovö Kyrka. En underbart vacker och slingrande väg ner mot kyrkan, och håller du vänster efter kyrkan är du snart tillbaka på Ekerövägen igen. Se dig omkring, har du tur ser du en älg, de trivs vid kyrkan. I närheten finns även exotiska inslag såsom Thailändska longtailbåtar.

Färingsö och Stenhamra
Färingsö når man genom att svänga höger ut på Färentunavägen vid Tappström där Ekerövägen tar av till vänster. Då har man ungefär en mil fina cykelvägar mot Stenhamra. Jag brukar dock välja att svänga höger innan man når Stenhamra och istället ta Kumlavägen mot Svartsjö Slott. Där slutar cykelvägarna, men oroa er inte för det, bilarna är väldigt få. Vägarna är lagom kurviga och kuperade. Inte sällan kommer jag upp i maxhastigheten just här i ett av nerförsluten innan man når Kumla By. Det gäller att bromsa in för att inte överskrida maxhastigheten.

Svartsjö
Efter Kumla By kommer snart det vackra Svartsjö Slott. Här kanske det passar bra med en fika. Varför inte prova Svartsjö Café. Har man medhavd fika är det bara att slå sig ner vid slottet i slänten ner mot vattnet, öppna termosen och låta lokala fiskare stå för underhållningen. När cykelturen sedan fortsätter står man inför valet och kvalet, svänga vänster mot stan eller höger vidare ut på Färingsö. Har man tid tar man höger på Färentunavägen och sedan vänster på Sånga-säbyvägen som tar dig på fina vägar förbi den kända konferensanläggningen och vidare mot Stenhamra. Fikade du inte vid Svartsjö Slott rekommenderar jag att svänga ut mot Mälaren när du når Stenhamra. Där finns många fina platser, varför inte följa Gnejsvägen ner till strandbadet och fika på bryggan.

Äppelfabriken
Ekerö har något för alla och eftersom cykling så lätt går att kombinera med andra aktiviteter åker man hemåt fylld av djur, natur, kultur och/eller mat. Det finns alltid nya saker att upptäcka, det har jag inte minst upptäckt efter att ha börjat följa Ekeröguiden.se. På min nästa cykeltur har jag för avsikt att besöka Äppelfabriken som blir en perfekt avstickare från Färingsöturen.

Glöm inte verktyg, extra slang och pump
Jag tänkte avsluta med några tips på vägen. Trots att vägarna generellt är välsopade så kan olyckan vara framme. Hjälpen kan på Ekerö kan vara långt bort. Glöm därför inte att ta med verktyg, extra slang och pump. Ett annat tips är att visa hänsyn. Ekerö har blivit oerhört populärt bland cyklister och från och till blir det därför trångt. Då är olyckan inte långt borta. Detta gäller särskilt innan Vätternrundan som är det stora målet för flertalet. Om du inte vill cykla själv så går det ofta bra att cykla till Brommaplan och invänta något trevligt sällskap är på väg utåt Ekerö. Varför inte gå med i en klubb? Sveriges största cykelklubb Fredrikshof tränar mycket ute på Ekerö. Ekerö Kommun anordnar även de cykelutflykter.

Vi ses ute på Ekerö, förhoppningsvis med cykeln på rätt köl! /mårten lind

Etiketter:
Kultur, Natur

Vilda tulpaner på Mälaröarna

Skapat 5 maj, 2012 av Johan

 

Tulipa sylvestris

Nu kan man njuta av alla guldgula vildtulpaner som blommar vid vägkanten i Malmenområdet mitt emot Drottningholms slott samt ute vid Svartsjö slott.

Den gula tulpanen från Bologna
Denna tulpan beskrevs för första gången 1563 i litteraturen och då som den gula tulpanen från Bologna. Vildtulpanen har sedan länge varit känd som ett ogräs på odlad mark i Europa, framförallt i vingårdar och fruktodlingar.

Vildtulpanen i vårt land
Genom dokumentation vet man att vildtulpanen fanns på Gotland 1701-1702 och att den då kallades för ”den gula tulpanen från Bologna”. Numera kan vildtulpanen (Tulipa sylvestris) främst hittas i trädgårdar och slottsparker, från Skåne till Uppland men även på övergivna åkrar, i vägrenar och skogsbryn. Den trivs bäst i fullt ljus men klarar även skuggiga förhållanden. Denna väldoftande tulpan som kan bli uppemot 40 cm hög, har en gracil stjälk med långsmala grågröna blad. De gula blommorna slår ut från sina nedåtböjda knoppar.
Varför inte passa på att njuta av dessa rara gyllengula tulpaner som nu börjar sin blomning. /Ann