Bloggen

Kultur

Villa Erskine på Lovön stannar i familjen

Skapat 22 mars, 2012 av Johan


På 60-talet byggde Ralph Erskine sin villa på Lovön som nu är byggnadsminnesmärke. Många blev oroliga när den i höstas låg ute till försäljning. Utropspriset var 10,5 miljoner kronor. Huset som ligger på Drottningholmsmalmen har alltid varit lite omtvistat eftersom det ligger mitt bland hus som i övrigt är från 1700-talet. Nu skriver Svenska Dagbladet att huset stannar i familjen eftersom familjen har ändrat sig.
- Våra förutsättningar att behålla huset har förändrats, säger Matilda Crisp till SvD. Hon är själv arkitekt och barnbarn till Ralph Erskine.
Hennes uttalande lugnar stadsarkitekten Johan Hagland på Ekerö som är mycket nöjd nu när huset stannar i familjen.
Lovö hembygdsförening inbjuder till en vandring på Drottningsholmsmalmen den 5 maj. Då finns utmärkta tillfällen att lära mer om denna intressanta del av vår kommun./johan

Etiketter: ,
Förstasidan, Kultur

Prima primadonnor på Drottningholms Slottsteater

Skapat 11 mars, 2012 av Johan

Kamelia (Camellia japonica)


Kameliautställningen Kamelia Royale

Nu har Déjeunersalongen på slottsteatern fyllts med blommande kamelior. Utställningen med kamelior och olika stämningsgivande interiörobjekt, har skapats av den danske blomsterkonstnären Tage Andersen med särskilda anpassningar till lokalen.

Kärlek vid första ögonkastet
Endast 16 år gammal såg Tage Andersen sin första kamelia och insåg snart att det fanns flera olika sorter. Nu många år senare har han Nordens största kameliasamling med långt över 100 olika sorter som är härdiga i Skandinavien. Han säger att man sköter plantorna månad efter månad för att det ska lyckas, för att få uppleva det ögonblick av glädje när knoppen spricker upp och skapelsen slår ut.

Tage Andersen bland sina kära primadonnor - nu på Drottningholm (foto ekeröguiden)

Släkt med te
Kamelian som hör till familjen teväxter är släkt med tebusken (Camellia sinensis). Den vilda kamelian, (Camellia japonica), växer i Indien, Japan och Kina. Det är en långsamt växande buske, eller litet träd som i det vilda kan bli 6-8 meter hög. Den blommar tidigt på våren, men det finns numera även korsningar med andra blomningstider (från senhöst till senvår).  Blommorna är ursprungligen enkla med fem kronblad, men det finns nu även fyllda med vita, röda och rosa nyanser. En kameliablomma kan hålla sig fräsch i allt från 3 – 10 dagar.

Svår krukväxt
Kamelia som togs till Europa på 1600-talet är en krukväxt som kräver en hel del av sin ägare, men som ger en fantastisk belöning om man lyckas. Bästa platsen för en kamelia är ett svalt och ljust utrymme som en gammaldags inglasad veranda. På 1800-talet då våra bostäder hade både svala, ljusa rum, var kamelia en vanlig krukväxt i vårt land, men den har kanske en ny framtid på våra inglasade balkonger.

Utställningen Kamelia Royale pågår 10 mars-15 april på Drottningholms Slottsteater och är öppen dagligen kl. 11.00-17.00. Inträdet är 100 kr. Under samma tider håller Teaterboden öppet med försäljning av presenter, men även Drottningholms Slottscafé har serveringen igång. Så varför inte avsluta besöket med en kopp te?
/Ann

Etiketter: ,