Bloggen

Kultur

Häftiga skådespel i Drottningsholms Slottspark

Skapat 29 januari, 2012 av Johan

En så kallad karusell på Drottningholm år 1785 av Martin Rudolf Heland (1765-1814)

Allt sedan medeltiden arrangerades tornerspel över hela Europa.  Från början som en form av träning inför strid, men senare fick de mer formen av stora skådespel. Drottningholms slottspark var platsen för flera av dessa stora arrangemang. Hela parken förvandlades vid dessa tillfällen till en festplats, dit även allmänheten var välkommen.  Arenor byggdes upp för tornerspel medeltida borgar och fästningar konstruerades i papier-maché och gips för att förstärka de historiska spelen. Alléer och gläntor utnyttjades som festsalar med ljuskronor som bands mellan träden samt speglar som dessutom reflekterade ljuset. Även dessa så kallade ”illuminationer” var förstås av yttersta intresse. Arrangemangen kunde pågå i flera dagar eller till och med i månader och inne i Stockholm anslogs följande dags festprogram.

Det var ett omtyckt nöje inom hovet och dessutom en viktig del av kungamaktens propagandaverksamhet. Gustav III var en av de sista som anordnade dessa tornerspel i Sverige – eller karuseller som de också kallades – och det kostade ansenliga summor för att de skulle bli så ståtliga som möjligt.

Gustaf Mauritz Armfelt i gul klänning

Kungens festfixare arrangerade dessa upplevelser
Tornerspelen utvecklades till en spektakulär och påkostad totalupplevelse med teater, balett, sång- och riddarspel. Kungens favorit Gustaf Mauritz Armfelt – en dåtidens Micael Bindefeldsom var chef för nöjena, de kungliga teatrarna och Svenska Akademin; ordnade ofta dessa festligheter.

Quintaner som angrips med lans

Krans till segraren
Man kunde rida till storms mot upphängda ringar, som man elegant fångade på sin lans eller fick man angripa en quintanfigur, som föreställde förhatliga objekt såsom krigsfiender. Priser och kransar delades därefter ut till segraren av högättade damer. Kransutdelningen är en således en gammal tradition som fortfarande lever vidare i olika idrottssammanhang.

Konstverk från Drottningholms slottspark
Flera av dåtidens främsta konstnärer fick i uppgift att föreviga dessa tornerspel. Och eftersom många av dem anordnandes på Drottningholm så kan vi nu med hjälp av dessa konstverk få en bild av hur det kunde se ut i parken.

 

”Den förtrollade skogen” på Drottningholm 1785 P. Hillestrröm

Påkostade tillställningar
Den praktfullaste av Gustaf III:s karuseller var ”Den förtrollade skogen”, som anordnades på Drottningholm i augusti 1785 med anledning av Armfelts bröllop den 7 augusti med grevinnan Hedvig Ulrika De la Gardie. Ett extra påkostat arrangemang där 300 medverkande statister utklädda till olika historiska folkslag från skilda epoker och platser agerade tillsammans med olika sagoväsen. Även Gustaf III:s syster Prinsessan Sofia Albertina deltog som drottning Armide av Damaskus i en vagn som drogs av fyra hästar med enhörningshorn. På plats fanns dessutom stora brasor och marknadsstånd. Den sista karusellen i Sverige, hölls den 30 augusti 1800 och även den på Drottningholm.

Det skulle vara kul med lite festligheter av detta storstilade slag!  Undrar just om kungafamiljen skulle kunna tänka sig något liknande? Tror dock en bra festfixare behövs som kan hålla i projektet. /Ann

Etiketter:
Kultur

Gå på bio här på Ekerö – det funkar!

Skapat 27 januari, 2012 av Johan

Jag har tidigare bloggat om möjligheten att se film här på Ekerö  - utan att jag hade varit i Erskinesalen i Ekerö centrum och sett någon film. Nu har jag gått med i filmklubben och sett min första film här på Ekerö. Salen fylldes nästan till sista plats och det var verkligen en helt godkänd kvalitet på visningen. De eventuella brister som kanske finns jämfört med de bästa biograferna inne i Stockholm uppvägs med god marginal av närheten till Erskinesalen. Nu på söndag visar Ekerö bio filmen ”En enkel till Antibes” med Sven-Bertil Taube som fick en guldbagge helt nyligen för sin roll i filmen. Du kan boka biljetter genom att gå in på Ekerö Bio:s hemsida. /johan

 

 

 

 


Kultur

Ett helgtips – familjevisning på Drottningholms Slott

Skapat 21 januari, 2012 av Johan

Denna vackra vinterlördag verkar en promenad i naturen ett bra tips. I morgon tipsar vi om att ta med barnen – eller barnbarnen – till en familjevisning på Drottningholms Slott. Jag anar att vi är väldigt många på Ekerö som inte har varit inne på slottet.
Under familjevisning får många frågor sina svar: Varför finns det en Dromedar på slottet? Och apor? Är det en klänning Gustav III har på sig? Var bor kungafamiljen? Finns det spöken på Drottningholm?
Alla söndagar kl. 13 äger visningen rum som är anpassad för barn. Visningen pågår cirka 30 minuter och är underhållande för både stora och små. Visningen ingår i ordinarie entréavgift. Halva priset för barn och studerande, fri entré för barn upp till sex år.


Natur

Ekerö först med klimatkompenserade tulpaner

Skapat 15 januari, 2012 av Johan

Idag är det Tulpanens dag. Och på Ekerö kan vi köpa lokalt odlade tulpaner med gott samvete från familjeföretaget Alverbäcks, som nu är först ut i landet med att klimatkompensera sina tulpaner. Företaget grundades för drygt 42 år sedan då makarna Sven och Birgitta Alverbäck startade med blomsterodling på Ekerö. Varje år producerar de 23 miljoner tulpaner, 250.000 Amaryllis och 400.000 krukor med påskliljor. Här kan du se ett inslag om Alverbäcks miljöarbete.

Tulpanens dag firas kanske med vita tulpaner
Sverige är det land i världen där det köps mest tulpaner per invånare, till och med fler än i Holland. I år finns det cirka 130 miljoner tulpaner för drivning i landet, vilket är nytt rekord. De svenska odlarna gör således allt de kan för att klara vår efterfrågan. Genom tiderna har de olika sorternas populäritet varierat och nu önskar de flesta vita tulpaner istället för som tidigare röda och gula. Den vita sorten’White Dream’ har nu gått om den mycket populära röda sorten ’Abba’. Så den nya inredningstrenden ”Vitt och fräscht” visar sig även tydligt vid vårt val av tulpaner.

En gammal goding från 1643, på 1600-talet var de polkagrisrandiga och enkelblommande tulpanerna de mest populära

Det blir nog en bukett med vita tulpaner om de nu inte är slut. /Ann

Etiketter:
Kultur

Veckans helgtips: Ekebyhovs slott

Skapat 13 januari, 2012 av Johan

I helgen kommer vi att besöka Ekebyhovs slott som inleder sitt vårprogram. Varje helg har en ideell förening eller en skolklass ansvar för slottets kaféverksamhet. Denna helg är det Lovö vävare som har ansvar för kaféet. Det brukar alltid varit väldigt och bra och mycket prisvärt. Slottskaféet är öppet varje lördag och söndag mellan klockan 12 och 16.
Dessutom inbjuder Ekebyhovs slotts intresseförening – som har övergripande ansvar för helgverksamheten – till konstutställningar och program. I helgen är det dels en klädvisning på lördagen och på söndag kommer jazzgruppen Always – både programmen börjar klockan 14. Vi siktar nog på ett besök på söndag.
I galleriet har Mälaröarnas konstföreningen ansvar för utställningar. Nu till helgen är det vernissage med akvareller och skulpturer av Christer Svensson samt fotogravyr och måleri av Elisabeth Sivard. Denna utställning är även öppen nästa helg.
Har du frågor om verksamheten på Ekebyhovs slott kan de ställas till Göran Rydeberg (gudrunp@teliac.om) i Ekebyhovs slotts intresseförening .

Vad tänker du själv göra i helgen? Har du några spännande tips?


Kultur

Slott på tapeten

Skapat 8 januari, 2012 av Johan

Entréfasaden på Kina slott som är förlagan både till tyg och tapet med samma namn

Nu finns det möjlighet att inreda sitt hem med inslag från slotten på Drottningholm om man så önskar. ”Kina Slott” finns både som tyg och som tapet, och dessutom finns tyget ”Drottningholm”. Varför inte sy lite nya kuddar eller kanske tapetsera om när det inte är passande väder för en utflykt.

”Kina Slott” ur kollektionen ”Nora”, Sandberg Tyg & Tapet

Kina slott både som tyg och tapet
”Kina Slott” har länge funnits som tyg i Sandbergs sortiment, men numera finns dessutom samma mönster som tapet. Tapeten finns i tre olika färgställningar; svart, ljusgrått eller blått och tyget från kollektionen Classic Prints II, av 100 % lin finns i vitt med mörkblått mönster eller brunt. Vill man uppleva idyllen Kina slott på riktigt så är det bara att bege sig till Drottningholmsparken. Slottet är öppet maj – september, men det är fritt fram att ströva i parken bland byggnaderna även andra tider på året.

Drottningholms slott i 100 % silke med mörkgrönt mönster

Drottningholms slott på gardin eller kudde
Tyget ”Drottningholm”
av 100 procent silke finns i mörkgrön eller mörklila färgställning. Undrar om det finns hemma hos kungafamiljen på Drottningholms slott? Skulle kanske vara snyggt att tapetsera en vägg med ”Kina Slott” eller varför inte en del av en vägg? Vet dock inte om ”Drottningholm” skulle passa hemma hos oss. /Ann

Etiketter: ,
Kultur

Gå på bio på Ekerö!

Skapat 3 januari, 2012 av Johan

Jag ska erkänna med en gång, jag har aldrig varit på bio här på Ekerö. Men det finns faktiskt väldigt goda möjligheter att se bra film här. Genom den verksamhet som drivs inom Ekerö Bio finns dels ett mer lättillgängligt program på söndagskvällar och dels genom Ekerö Filmstudio som har ett program som kanske lockar en lite snävare publik. Det är ju faktiskt en väldig tillgång för oss Ekeröbor att vi kan se kvalitetsfilm utan att behöva ta oss in till stan.
När jag växte upp i Sumpan på 60-talet hade vi en handfull biografer att välja mellan varje kväll och farsan och jag var ofta på bio. Han lyckade tidigt få in mig även på barnförbjudna filmer. En av de första var Ringaren i Notre Dame med Charles Laughton som ringaren – det var en häftig upplevelse. Men antalet biografer har minskat dramatiskt och nu har gamla Bristol och Scala med flera bommat igen. Men som sagt, vi har fortfarande möjlighet att se bra film här på Ekerö och jag ska i alla fall ta chansen under våren att se bra film. Ska även försöka hinna med att se filmerna som Ekerö Filmstudio visar. Gör ett försök du med. /johan

Etiketter: