Drottningholms Slottscafé
Skapat 30 december, 2011 av Johan
Vid Drottningholms Slott driver Yngve och Ann-Cathrine sitt Slottscafé som serverar kaffe, bakverk, smörgåsar och lättare lunchrätter. Byggnaden har en intressant historia som Ann har forskat lite i. Här kommer historian om Drottningholmspaviljongen.
Drottningholmspaviljongen
Drottningholmspaviljongen, även kallad ”Karamellan”, uppfördes sannolikt i början av 1880-talet som ett så kallat schweizeri. Där besökarna kunde beställa mat eller kaffe med finare bakverk och kanske ett glas punsch. Byggnaden har även kallats Landelius konditori efter hovkonditorn J C Landelius, som i denna byggnad drev verksamheten fram till 1913. Liknande serveringsbyggnader var under 1800-talet vanliga i offentliga parker, men få har bevarats till våra dagar.
Från schweizeri till besökscentrum
Byggnaden har nyligen genom Statens fastighetsverk (SFV) försorg genomgått en omfattande renovering, för att fungera som ett modernt besökscentrum till världsarvet Drottningholm.
En ny insida
Byggnaden har varit i privat ägo ända fram till 2007, då den köptes in av Statens fastighetsverk. Genom en total förändring av insidan skapade de en helt ny och spännande interiör. Efter många års förändringar hade nämligen byggnadens kulturhistoriska kvalitéer helt gått förlorade. Byggnaden innehöll från början ett konditori med ett par mindre caférum samt en veranda och köksavdelning. På vinden fanns det dessutom sovrum. Nu är det är en helt ny känsla som möter en när man stiger in i lokalen. Det mest slående är rymden och ljuset i byggnaden, som är ett resultat av att hela övervåningen nu har tagits bort.
Ett vattenhål med shoppingmöjligheter
Sedan sommaren 2009 finns här förutom slottscaféet ett infocenter med museibutik och biljettförsäljning.
Etiketter: kafé
Mat
Svartsjö Café och Livs
Skapat 30 december, 2011 av Johan
Vid Svartsjö Slott ligger Svartsjö Café och Livs som drivs av systrarna Ise och Maria. Verksamheten ligger i en gammal Konsumbutik och här serveras kaffe med hembakat och lättare luncher under sommarhalvåret. Man erbjuder även picknick-korgar att ta med till fantastiskt vackra Svartsjö Slottspark. I butiken som säljer lite av varje finns även närodlade grönsaker.
På onsdagskvällar är det öppet till kl 21.00 och då utlovas också lite trivsam livemusik när vädret så tillåter. Lokala förmågor inbjuds att ställa upp.
Se kommentar nedan.
Etiketter: kaféMat
Serveringen Kina Slott
Skapat 30 december, 2011 av Johan
Kina Slott är ett annorlunda inslag i den mäktiga parken på Drottningholm. Här driver Erik och Katarina Antonson en servering som erbjuder nygräddade våfflor med kaffe och annat gott. Kina Slott uppfördes 1753 och var en födelsedagspresent till drottning Lovisa Ulrika. På den tiden placerades köket på avstånd från huvudbyggnaden – för att få både brandsäkerhet och social avskildhet. Det som idag är Serveringen Kina Slott var tidigare det gamla köket, som antas kommit till på 1760-talet. Byggnaden är murad i gråsten och invändigt har två spishällar bevarats och även en rad glödgropar som användes till kokning och stekning över stenhällarna. Slottsköket är ett statligt byggnadsminne.
Etiketter: kaféMat
Jungfrusunds Café
Skapat 30 december, 2011 av Johan
Jungfrusunds Café ligger vid färjelägret där färjan mot Slagsta lägger ut. Här driver Mats ett kafé som är öppet året runt och som serverar bland annat korv, sallader, smörgåsar pajer, lättare luncher med mera. Förutom kafésortimentet finns det glass, böcker och över 140 tidningstitlar. En gång om året arrangeras en mycket populär dag för alla barn.
Etiketter: kaféMat
Café Byblos, Ekerö centrum
Skapat 29 december, 2011 av Johan
I Ekerö biblioteks foajé finns Café Byblos som serverar kaffe, smörgåsar och enklare lunch. Förvånansvärt trevligt i en inte alltför trevlig miljö.
Etiketter: kaféMat
Café Hovgården, Adelsö
Skapat 29 december, 2011 av Johan
Café Hovgården är öppet året runt. Caféet ligger i ett hembygdsmuseum, med örtagård och bagarstuga. Caféet har också ett Vikingabiblioteket – som är filial till huvudbiblioteket i centrum och I-punkt för kommunens information.
Förutom att de serverar sallader, lättluncher och hembakat så finns det blommor, krukor,
presenter med mera att köpa.
Natur
Fåglar på Ekerö – senast veckan
Skapat 19 december, 2011 av Johan
Genom artportalen.se kan du få reda på vilka fåglar som har observerats inom Ekerö den senaste veckan. Artportalen är en oberoende samlingsplats för fynd av arter. Rapportör blir den som så önskar och bestämmer själv vad som skall rapporteras.
Fynden är fria att utnyttja för alla, allmänhet, forskare, organisationer och myndigheter även om skyddsvärda observationer förbehålls rapportören och ackrediterade personer inom respektive ideell förening samt ArtDatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet. Rapportsystemet för fåglar utvecklas och förvaltas av ArtDatabanken med finansiering från Naturvårdsverket på uppdrag av Sveriges Ornitologiska förening, i nära samarbete med Club300. Alla fynd publiceras först och kvalitetsgranskas i efterhand av ansvariga inom respektive ideell förening./johan
Kultur
Drottningsholms slott
Skapat 11 december, 2011 av Johan
Slottsanläggning i världsklass
Drottningholms slott ligger på Lovö i Ekerö kommun och det nuvarande slottet uppfördes under 1600-talet, men den första slottsbyggnaden uppfördes redan på 1570-talet av Johan III till sin hustru. Detta slott brann dock ned på nyårsaftonen 1661 och det nuvarande slottet började byggas upp redan påföljande år men stod klart först 37 år senare. Lovisa Ulrika lät senare bygga på slottsflyglarna med ytterligare en våning samt såg till att Drottningholmsteatern byggdes år 1766. Denna slottsanläggning i världsklass sägs vara den svenska stormaktstidens förnämsta byggnadsverk, ett ”Sveriges Versailles”.
Slott sedan lång tid
På platsen för det nuvarande slottet låg tidigare den medeltida gården Torvesund (Thorsund), men vid 1500-talets mitt övergick marken i kungens ägo och Johan III byggde det första slottet som fick sitt namn Drottningholm redan 1580.
Statligt byggnadsminne
Den svenska staten blev 1777 tvungen att lösa in slottet på grund av ekonomiska problem, men den kungliga dispositionsrätten kvarstod trots detta. Sedan 1935 är slottet ett statligt byggnadsminne som förvaltas av Statens fastighetsverk.
Ett hem och ett besöksmål
Sedan 1981 bor den svenska kungafamiljen i den södra slottslängan, men stora delar av byggnaden hålls öppna och visas för oss besökare.
Ett världarv värt att bevara
Sedan 1991 finns Drottningholm på Unescos världsarvslista över världens mest skyddsvärda kulturarv att bevaras för framtiden. Världsarvet Drottningholm omfattar inte bara slottet med slottsparken, utan även Drottningholms slottsteater och Kina slott.
Motiveringen till detta val lyder: ”Drottningholms slottsområde – med slott, teater, Kina slott och slottsparken – är det bäst bevarande exemplet på ett kungligt slott uppfört på 1700-talet i Sverige och som samtidigt är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från denna tid, uppförd med Versailles som förebild och inspirationskälla.”
Mat
Nykrog
Skapat 9 december, 2011 av Johan
Nykrog är en gemytlig liten restaurang och kafé inrymd i ett gammalt torp vid Mälarens strand. Nykrog drivs sedan en tid i ny regi och med nya förutsättningar och öppettider. Nu är restaurangen öppen kvällstid torsdag till söndag och då serverar man dels en trerättersmeny som varieras veckovis och dels en veckans husman. Bäst att kolla med deras egen hemsida vad som är på gång. Dessutom har Nykrog öppet dagtid lördag och söndag kl 12-16 men då endast med kaffeservering. De har öppet för beställningar om man vill boka för olika typer av fester med plats för 40 sittande gäster.
Ring för att boka 08 560 330 25
Natur
Naturstig på Jungfrusundsåsen
Skapat 14 november, 2011 av Johan
Friluftsfrämjandet på Mälaröarna har en naturstig på Jungfrusundsåsen. En utmärkt lättåtkomlig stig för alla som vill följa naturens växlingar under året. Det är 5 härliga km som går genom ett flertal olika naturtyper, allt från sumpmark till tallhed. Naturstigen utgår från en plast nedanför MASK-backen – du kan även börja vid Ekebyhov – och går förbi MSOK-stugan ut på Jungfrusundsåsen och den passerar förbi flera av Friluftsfrämjandets vinsdskydd.
Etiketter: naturstigKultur, Natur
Adelsö Vandringsled
Skapat 13 november, 2011 av Johan
Runt norra Adelsö löper en 12 km vacker vandringsled anlagd av Adelsö Föreningsråd. Leden passerar forntida gravfält och om man väljer ett längre alternativ, 14 km, även en av öns båda fornborgar. Den passerar också öns högsta punkt, 54 m.ö.h., med ett utsiktstorn, från vilken man har milsvid utsikt över Mälaren. Dessutom går leden förbi Adelsö-Sättra Naturreservat med gammal, orörd skog som vid Västerhavet ligger vackert sluttande mot Mälaren.
Ledmarkering
Vandringsleden är utmärkt med blå färgmarkeringar på träd, stenar etc. På vissa partier kan leden vara provisoriskt omdragen. Dessa partier är då märkta med blå band.
Framkomlighet
Leden underhålls och röjs helt på ideell basis. Därför kan framkomligheten variera från tid till annan. Enbart de delar av leden som ligger på skogsvägar är lämplig att nyttja om man har funktionshinder eller tänker gå leden med barnvagn eller liknande. Kommentera gärna här på Ekeröguiden hur leden funkare.
Kartor
Kartor finns att köpa hos Borins Handelsbod, Hovgården Adelsö, samt Ekerö Kommunalkontor. Dessutom går kartan att ladda hem nedan:
- Karta, låg upplösning (PDF-format, 730 kB)
- Karta, låg upplösning (JPG-format, 727 kB)
- Karta, hög upplösning (PDF-format, 3,80 MB)
- Karta, hög upplösning (JPG-format, 3,79 MB
/johan
Etiketter: vandringsled
Natur
Björkö naturreservat
Skapat 12 november, 2011 av Johan
Björkö är mest känt för att här ligger Sveriges mest kända fornlämning – Birka – som tillsammans med Hovgården på Adelsö är uppsatt på Unescos världsarvslista. Betydligt mindre uppmärksammat är naturreservatet på Björkö som endast är 1,6 ha stort. Området består av gammal barrskog. Många av träden har en ålder av över 200 år. Det lilla skogsområdet ger ett relativt opåverkat intryck med få spår från avverkningar. Även delar av den omgivande skogen ger ett opåverkat intryck. Ändamålet med reservatet är att bevara den naturskogsliknande vegetationen utan avverkningar eller röjningar. Länsstyrelsen och kommunen – som är förvaltare – har inga ambitioner att iordningställa några anordningar för allmänhetens friluftsliv.
Etiketter: naturreservatNatur
Plogad skridskobana vid Tranholmen
Skapat 9 november, 2011 av Johan
Genom Friluftsfrämjandets försorg finns den vintertid – om vädret tillåter – en plogad skridskobana på Älvnäsviken. Banan plogades första gången 2003. Banan är öppen hela veckorna. En särskild barnbana finns för de minsta.
Etiketter: skridskoKultur
Svartsjö – Rokokoslott med fängslande historia
Skapat 12 oktober, 2011 av Johan
Slåtteröl på Svartsjö slott en oljemålning av Pehr Hilleström från 1780-talet; som har tillhört drottning Lovisa Ulrika och tidigare hängt på slottet. Tavlan återfinns numera på Nordiska museet.
Ett lust- och jaktslott
Nuvarande Svartsjö slott på Färingsö byggdes vid mitten av 1700-talet som lustslott åt kung Fredrik I och hans hustru Ulrika Eleonora. Arkitekt för byggnationen var Carl Hårleman (1700-1753) och slottet som blev ett franskt lustslott i svensk tappning bestod då enbart av mittpartiet. Många av landets herrgårdar här hämtat sin inspiration från detta vackra slott. Senare på 1770-talet förlängdes byggnaden och fick ett torn. Sedan Gustav III fått dispositionsrätten till Drottningholms slott, fick hans mor Drottning Ulrika Eleonora istället flytta till Svartsjö där hon levde till sin död 1782 .
Från lustslott till fängelse
Efter hennes död stod slottet tomt och förföll mer och mer, men 1891 invigdes en tvångsarbetsanstalt med drygt 330 celler och en fem meter hög stenmur. Där sattes män som drev omkring och inte kunde försörja sig, vilket vid denna tid var olagligt. Fångarna var tvungna att jobba i ett närbeläget stenbrott. Under 1910-talet började man också placera straffångar på Svartsjö och från 1920 även alkoholister.
Åter i sin forna glans
Efter 75 år lades fånganstalten ner 1966 och efter ytterligare några år revs även fängelsemurarna och inredningen. Efter ytterligare en period i törnrosasömn och förfall restaurerades slottet och delar av parken av Statens fastighetsverk (1995 – 2002) med målet att återställa slottets 1700-talskaraktär. Där Hårleman på ett förunderligt vackert sätt, en gång lät det svenska möta det franska. Svartsjö slott är en del av vårt gemensamma kulturarv som förvaltas av Statens fastighetsverk. En eloge till dem som utfört arbetet med att återställa slottet. /Ann
Kultur
Konstrunda på Mälaröarna
Skapat 9 oktober, 2011 av Jesper
Nätverket KonstRingen består av ca 45 konstnärer och konsthantverkare på Mälaröarna, och de brukar under hösten bjuda in till en konstrunda där vi kan besöka dem i deras arbetsmiljö. På flera platser finns dessutom möjlighet att fika och alla medverkande brukar även vara representerade på en samlingsutställning på Ekebyhovs slott. För mer info om årets utställare se här.
Etiketter: konst
Förstasidan, Kultur, Mat, Natur
Ekebyhovs slott
Skapat 8 oktober, 2011 av Jesper
Ekebyhovs slott är en av Sveriges största och äldsta träbyggnader från 1600-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden av trä uppfördes av C.G. Wrangel med start under 1670-talet.
Slottet som numera ägs av Ekerö kommun förklarades 1970 som byggnadsminne. På vardagarna bedriver kommunen bland annat konferensverksamhet i slottet, men under veckosluten disponeras det av kommunens föreningar för olika kulturaktiviteter. Under vardagarna finns därför möjlighet att inta lunch här och under helgerna att fika till ett bra pris.
I den omgivande Ekebyhovsparken som är en naturpark med många olika inplanterade träd, finns dessutom landets nordligaste självföryngrande bokskog. I trädgården finns även en så kallad äppelgenbank där många lokala äppelsorter bevaras för framtiden.
Ekebyhov finns även på Facebook.
Läs vad vi tycker om lunchen på Ekebyhov: LUNCH
Etiketter: konferens, lunch, slott, UtställningarKultur
Olle Nordbergs Ateljé på Munsö
Skapat 8 oktober, 2011 av Johan
Vid Söderbyviken på Munsö ligger en fantastisk utställningslokal som är värd att upptäcka. Här ligger Olle Norbergs ateljébyggnad som uppfördes 1984 i modern stil. Och här finns drygt ett hundratal oljemålningar, reliefer, skulpturer och installationer, målade skåp och stolar – allt tillhörande en stiftelse. Vi kom dit första gången i samband med Konstringens konstrunda här på Mälaröarna. Då har stiftelsen öppet hus och det var med skräckblandad förtjusning vi stiftade bekantskap med Olle Nordbergs konst. Utställningen är verkligen värd ett besök och jag är säker på att även barnen uppskattar Olle Nordbergs konst. Här finns både änglar och djävular, förälskade par, den strävsamma bonden, ensamma torparen, den gamles drömmar om svunna förälskelser och onda som goda minnen.
Olle Nordberg – som föddes 1905 och avled i sitt hem påsken 1986 – var en konstnär som var född och verksam på Mälaröarna. Han blev hembygden trogen, och med kärlek och humor berättar han i sina konstverk om tider som flytt här ute på Mälaröarna.
Visningar av ateljen
Ateljébyggnaden har öppet med gratis visningar för allmänheten två gånger per år. På våren en helg i maj och på hösten samma helg som Konstringen har sina visningar – sista helgen i september. Dessutom kan man beställa visningar för små eller större grupper, men då fordras en föranmälan och då tas även en inträdesavgift ut. Möjlighet till kaffeservering med smörgåsar m.m. finns också vid beställning.
Kontaktpersoner för visning av ateljen är Siv & Kurt Stål tel 08-560 316 97 och Rolf Nordberg tel 08-560 323 91.
Etiketter: konstKultur
Tjuren Ferdinand på Ekerö
Skapat 8 oktober, 2011 av Jesper
Skulpturen Tjuren Ferdinand av Amalia Årfelt finns under en helt vanlig ek på Ekerö. Här sitter han likt pacifisten Ferdinand i TV-rutan, under sin ek och njuter av blommornas dofter istället för att ägna sig åt att slåss. Konstnärinnan Amalia är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och verksam både som målare, grafiker och skulptör. Vill du skymta Ekerös Ferdinand tag vänster vid ICA Nyckelby och åk mot Kaggeholm och håll utkik på vänster sida av vägen för där under en ek sitter han. /ann
Etiketter: konst, skulpturMat
Kungsberga Grill & Pizza
Skapat 4 oktober, 2011 av Jesper
Kungsberga Grill & Pizza kommer väl aldrig att få en stjärna i Michelinguiden men den är ett säkert kort om man är riktigt hungrig. Här kan man även äta lunch för 75 kronor mellan kl 11 – 14.
Etiketter: lunch, mat, pizzeria, restaurangMat
Väringgården
Skapat 12 september, 2011 av Johan
Väringgården ligger vid Träkvista torg och restaurangen drivs nu i ny regi. Ekeröguiden har inte ännu haft chansen att pröva vad den nya ägaren Charlotte med personal har att erbjuda. Vi återkommer med en rapport. http://www.varinggarden.se/
Etiketter: pizzeria, restaurang
Kultur
Ekerö filmstudio
Skapat 11 september, 2011 av Jesper
Ekerö filmstudio är en ideell förening med ca 130 medlemmar som visar filmer i Erskinesalen. För att se filmerna som visas måste Du bli medlem i föreningen, och det kostar för närvarande 180 kr per termin och gäller terminens samtliga filmer. Åldersgräns är 15 år. Det går inte att köpa enstaka biljetter till en enskild film. Filmerna som visas plockas fram av styrelsens medlemmar. Filmerna hittar du i vårt kalendarium.
Etiketter: filmFörstasidan, Mat
Brostugan
Skapat 29 augusti, 2011 av Jesper
Brostugan ligger på den lilla ön Kärsön som är den första ön som besökare till Ekerö kommer till efter att ha passerat Nockebybron. Brostugan byggdes redan 1776 och har en rik historia. Restaurangen har en robust matsedel med rimliga priser och fullständiga rättigheter. Här finns även konferensmöjligheter.
Etiketter: mat, restaurang
Mat
Rastaholm
Skapat 28 augusti, 2011 av Jesper
Välkomna ut i naturen och värmen på Rastaholm som ligger vackert beläget på Ekerö vid södra Björkfjärden i Mälaren! Holmen ägs av Stockholms Segelsällskap men Värdshuset drivs idag av Familjen Nilsson & Lau.
På hemtrevliga Rastaholms Värdshus vistas du i en miljö med anor från 1930-talet, rustik och charmig inredning med inslag av segling och hav, samt en storslagen utsikt över Mälaren. Inspireras under en konferens, anordna dina drömmars bröllop eller fest med Din personliga touch, finn lugnet genom att besöka värdshusets Sköna Söndagar med Brunch under vinter/höstsäsong, njut av levande musik på sommaren med en fantastisk solnedgång, fira en högtid här så som julbord, alla hjärtans dag, påskbord, morsdag, farsdag, födelsedag eller varför inte förlänga din Mälarvistelse genom att övernatta i vårt vandrarhem.
Har ni inte möjlighet att besöka Rastaholm så erbjuder man även catering.
Värdshusets smyckning inspireras av årstiderna och naturens skiftningar i både omgivning och meny.
Klubbhuset på Rastaholm invigdes 1932 efter att SSS fått ön som gåva av grosshandlare Birger Gustafsson och Direktör Ingvar Rosenlund.
SSS har anordnat många olika seglingar genom åren, bl.a. höstseglingar, regattor och SM-seglingar alltid med högt deltagarantal.
Familjen Nilsson & Lau hälsar Er hjärtligt välkomna!
Etiketter: mat, restaurang
Mat
Äppelfabriken
Skapat 27 augusti, 2011 av Jesper
Äppelfabriken finns på Färingsö. Här driver Katharina och Lasse Ångström en liten fin fabrik där de tillverkar prisbelönade smakupplevelser i långa rader. Det mesta från närodlade äpplen men också rabarber, hallon, jordgubbar, blåbär, lingon som blir till marmelader, chutneys, moser, muster, geléer, safter, glögg och mycket mer. Genom små kok om tre till fyra kilo, ekologiskt rörsocker och ingredienser kan man garantera en fantastisk äkta smakupplevelse. Det finns en gårdsbutik och ett kafé. Dessutom har äppelfabriken en fräsch anläggning för att musta dina äpplen. De pastöriserar din must och tappar upp den i bag in box medan du väntar. Tidsbokning är att rekommendera. /johan
Etiketter: äpplen, kafé, mathantverk, MusteriMat
Juntras Grönt
Skapat 27 augusti, 2011 av Jesper
Ute på Färingsö finns Juntra och här har hon sin gårdsbutik som öppnade första gången i juli 2008. Juntra kom till Sverige från Thailand 1991 och eftersom hon är uppvuxen i bondefamilj i Thailand var det inte så konstigt att hon började odla – först bara till familjen och sedan i allt större skala. Under en vanlig odlingssäsong har Juntra mellan 60 och 100 olika sorters grönsaker, kryddor och blommor i sitt sortiment. Själv köpte jag några spännande Thailändska smaksättare och även hennes ingefära. Hon är sannolikt ensam i Sverige att odla ingefära till försäljning. Fröerna köper hon från Sverige, England och Thailand. Redan i december är det dags att så nästa års chiliplantor. Sedan ökar det på under säsongen till ett riktigt grönsaksfyrverkeri efter midsommar till september. Allt odlas giftfritt och skördas för hand av Juntra och hennes familj./johan
Etiketter: gårdsbutik, odlingMat
Restaurang Jungfrusund
Skapat 29 maj, 2011 av Jesper
Restaurang Jungfrusund öppnade i juni 2007 och har utvecklats till en sjökrog i härlig miljö. Här bjuds på lunch hela året och à la carte på kvällarna (ons-lör) under vår, sommar och höst. På helgerna serveras en mycket omtyckt brunch. Dessutom inbjuder man regelbundet till olika typer av specialarrangemang. Restaurang Jungfrusund har även konferensmöjligheter där ca 30 personer får plats en halv- eller heldag. Självklart finns trådlöst nät, projektor samt blädderblock m.m. Då vädret tillåter kan man även njuta av en egen altan utanför mot vattnet.
Under 2008 anslöt sig Ulrika Samaletdin till restaurangen och hon är idag delägare samt VD. På hemsidan står något som jag gillar ”vår stora drift att utveckla marinan är att vi vill bo och verka på vår fantastiska ö, Ekerö.” Ett bra motiv för att driva en affärsverksamhet tycker jag./johan
Natur
Väsby Hage naturreservat
Skapat 29 maj, 2011 av Jesper
Längst ut på Munsö i Mälaren ligger Väsby hage. I reservatet finns stora sammanhängande hagmarker med pampiga ekar som ger området dess karaktär. Området växlar mellan öppna ängs- och betesmarker och slutna skogspartier. Väsby hage är lättvandrat och lämpar sig väl för strövtåg. På Roparhällsudden vid Mälarstranden i väster finns fina badklippor. Personligen besöker jag Väsby Hage helst tidigt på våren innan betesdjuren är utsläppta. Betet är en förutsättning för den rika floran. Men jag är inte helt trygg med stora betesdjur omkring mig. Större delen av Väsby hage betas med kor och får, men slåtter sker också i en mindre del av reservatet. Området har brukats för slåtter i många hundra år.
Floran är mycket rik och i mitten av juli blommar brudbröd och vildlin. Det lilla oansenliga gräset älväxing ger delar av markerna en blåviolett ton när det blommar. Här kan man också hitta den lilla ormbunken ormtunga.
Den varierande växtligheten i reservatet ger utrymme för ett rikt djurliv, bland annat förekommer gullvivefjärilen, vars larver lever på gullvivan, och som har blivit alltmer sällsynt i det moderna jordbrukslandskapet. Ibland ger sig nötkråkan tillkänna med ett ljudligt kraxande på sin jakt efter hasselnötter. Den skygga stenknäcken, som knäcker körsbärskärnor och andra stenfrukter med sin kraftiga näbb, är en annan art som man kan stöta på i området. Spår av vildsvin av bökande vildsvin var väldigt påtagliga när jag besökte Väsby i våras.
Söder om reservatet ligger Hässlesandsbadet som är en kommunal badplats.
/johan
Etiketter: naturreservatFörstasidan, Natur
Eldgarnsö naturreservat
Skapat 28 maj, 2011 av Jesper
Eldgarnsö naturreservat ligger nordost om Färingsö i Ekerö kommun. Reservatets inre och östra del domineras av ädellövskog. Landskapet i övrigt är omväxlande med öppna åkermarker, barrskog och strandängar med breda vassbälten. Eldgarnsö är känd för sitt täta bestånd av mistel. Jag har som tradition att gå stigen runt varje försommar. Den är 6 km lång och från parkeringen kommer man först till en gammal ekhage där det växer lungört, tandrot och vårärt. Markerna hålls öppna genom bete av nötkreatur. En vandring runt Eldgarnsö ger garanterat en fin upplevelse – jag väljer gärna en vardag för då får jag vara ensam med min naturupplevelse.
Ädellövskogen på Eldagarnsö domineras av ek, ask och alm. Innan lövsprickningen ser man rikligt av den fridlysta misteln i trädkronorna. Misteln vill egentligen ha ett betydligt varmare klimat än vårt för att trivas. Den mistel som växer här är reliktart (kvarleva) från varmare tidsperioder. Misteln klarar sig här tack vare det relativt milda klimatet i Mälardalen. Misteln är en halvparasit som utnyttjar värdträdets kärlsystem för att komma åt näring och vatten. Främst förekommer den på lind, lönn och fruktträd. Fröna sprids med fåglarnas spillning efter att de ätit de klibbiga bären.
Fågellivet är rikt och arter som bivråk, göktyta och ortolansparv förekommer. På den nordöstra sidan av ön växer underviol och nattviol i ädellövskogens skugga.
På Eldgarnsö finns flera sällsynta insektsarter som främst är knutna till ädellövskogen. Många är beroende av en särskild värdväxt för att överleva. En långhorning (skalbagge) som finns på ön lägger till exempel sina ägg i lindar som angripits av mistel. /johan
Natur
Adelsö-Sättra naturreservat
Skapat 28 maj, 2011 av Jesper
Skog som avverkas ska planteras enligt skogsvårdslagen. Det är bra. Men det ger likåldriga och tråkiga skogar. Därför blir man glad av reservatet på norra Adelsö vid Sättra. Området domineras av gammal olikåldrig barrskog med lågor och gran och tall spridda i området. Det är tydligt att området har lämnats utan skogliga ingrepp under lång tid. Ett bevis för detta är att här finns den sällsynta bombmurklan. Men om det inte lockar finns det många andra värden: mycket bär och svamp och dessutom goda möjligheter till bad och grillning vid den fina naturstranden. Skogsområdet har även uppmärksammats i Skogsvårdsstyrelsens nyckelbiotopsinventering. Biotoptypen med de kvaliteter som noterats vid nyckelbiotopsinventeringen är idag ovanlig. Sammantaget är det faktorer som ger området ett mycket högt naturvärde. Reservatet har bildats år 2004 och är ca 26 ha stort. /johan.
Etiketter: naturreservat
Kultur, Mat
Rosenhill
Skapat 18 maj, 2011 av Jesper
Självplock och gårdsbutik med frukt, bär och grönsaker. Musteri för den som vill lämna in egna äpplen. Skördefest i slutet av augusti. Café i härlig anda.
Etiketter: Café, Musteri, odling, Scen, Trädgård
Senaste inläggen
- Julbord på Ekerö 2016
- Gott nytt år 2016
- Julmarknader på Ekerö 2015
- Julbord på Ekerö 2015
- Rapportera vårens ankomst och bidra till forskningen
Senaste kommentarer
- Johan om Julmarknader på Ekerö 2014
- Lina om Julmarknader på Ekerö 2014
- Johan om Fåglar på Ekerö – senast veckan
- Niklas Svanberg om Fåglar på Ekerö – senast veckan
- Johan om Kosläpp på Lovö Prästgård
Bloggarkiv
- november 2016
- januari 2016
- november 2015
- mars 2015
- februari 2015
- januari 2015
- november 2014
- augusti 2014
- juli 2014
- juni 2014
- mars 2014
- februari 2014
- januari 2014
- november 2013
- oktober 2013
- augusti 2013
- juli 2013
- maj 2013
- april 2013
- februari 2013
- januari 2013
- november 2012
- oktober 2012
- september 2012
- augusti 2012
- juli 2012
- juni 2012
- maj 2012
- april 2012
- mars 2012
- februari 2012
- januari 2012
- december 2011
- november 2011
- september 2011