Bloggen

Mat

Julbord på Ekerö

Skapat 19 november, 2011 av Johan

Det finns inte mycket som lyser upp i vintermörkret, men att få äta ett traditionellt julbord kan kanske göra tillvaron lite ljusare. På Ekerö finns en handfull olika möjligheter att bli riktigt mätt på allt det goda som ett julbord har att bjuda.
Personligen tror att det är julbordet på Ekebyhov som lockar mest.  Men det finns flera andra. Det mest otippade är nog julbordet på Troxhammar golfrestaurang, som säkert är alldeles utmärkt. De inleds 25 november och är sedan öppet onsdag-lördag kl 18 och söndag kl 14. Priset är endast 395 kronor vilket gör att man inte behöver bli ruinerad om tar med hela familjen.
Rastaholms värdhus inbjuder till julbord under helgerna i december. Lördag den 10 december är det vikingagille – vad det nu kan innebära. Priset är 490 kr.
Nykrog har öppet för julbord från och med första advent och under de kommande helgerna fram till jul. Priset är 395 kronor.
Alla barnfamiljer kan glädjas att alla de ovanstående har fördelaktiga priser för barnen.
Julbordet på Jungfrusund är lite annorlunda. Här har bordet ett skärgårds- och Medelhavstema. Priset är 495 kronor på vardagar och 395 kronor under helgerna – oklart om de har reducerat pris för barn. /johan


Mat

Release av 2011 års äppelglögg

Skapat 14 november, 2011 av Johan

Bild från Äppelfabrikens hemsida

Fredag den 25 november klockan 19.00 är det dags för release av 2011 års äppelglögg från Äppelfabriken. Både butik och växthus håller därför extraöppet till kl. 21.00.  Glöggen tillverkas endast i en begränsad upplaga och förhandsreservationer har kunnat göras fram till och med den 8 november. Äppelfabriken belönades 2008 med en guldmedalj i SM i mathantverk, för sin Äppelglögg. ”Fantastiskt god” enligt Ingrid Rogblad, sensorisk bedömare på Vin & Sprit (Pernod Ricard). Advent närmar sig nu med stormsteg så det är hög tid att skaffa glögg.

 


Förstasidan, Mat

Guldregn över Äppelfabriken

Skapat 11 november, 2011 av Johan

Eldrimner är ett nationellt centrum för mathantverk som ger kunskap, stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige. De kan hjälpa till i starten såväl som i utvecklingen av företaget. Eldrimner hjälper företagare genom rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Jag har förmånen att vara ambassadör för Eldrimner – det är fint även om det inte är helt klart för mig vad det innebär. Eldrimner anordnar årligen SM i mathantverk. Här tävlar mathantverkare i mängd olika klasser. Ekerös stolthet i dessa sammanhang – Äppelfabriken – tog idag hem tre guldmedaljer (klassisk marmelad, grönsaksmarmelad och gelé) och ett brons (klassisk sylt) i denna förnämliga tävling.
I helgen bjuder Äppelfabriken in till marmeladmarknad. Vi kan bara rekommendera att du åker ut och köper årets julklappar redan nu. Varför inte passa på att gratulera Katharina Ångström-Isacsson till hennes fina prestationer när du ändå är därute. /johan

Etiketter:
Förstasidan, Natur

Orkidéer – min första stora kärlek

Skapat 9 november, 2011 av Johan

I övre tonåren spenderade jag en del av mitt sommarlov på Gotland. Där träffade jag en bankdirektör som delade mitt intresse för den svenska floran. Han var särskilt intresserad av orkidéer. En fin sommardag gjorde vi en heldagstur runt Fardume träsk. Där såg vi – och fotograferade – en lång rad av våra svenska orkidéer. Jag blev helt fascinerad av skönheten och mångfalden. Långt senare lärde jag mig att orkidéfamiljen är den mest artrika växtfamiljen i världen. Den svenska art som jag blev särskilt intresserade av var Ophrys insectifera – eller flugblomster på svenska. Blommarna liknar honan av en viss stekelart och de har till och med större attraktionskraft på hanarna än de riktiga honorna. Det gör att hanarna idogt försöker para sig med blommorna. Och när de flyger från blomma till blomma så utför de pollineringen. I Sverige finns endast en art av flugblomster. Men i Europa finns många fler, något som Ann och jag upplevde när vi tågluffade genom Europa för länge sedan. Nu på fredag 11 november kommer ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om Europas orkidéer när Bo Nylén håller ett föredrag på Ekebyhovs Slott. Jag kommer att vara där.  Läs mer om det här. /johan