Bloggen

Kultur

Cornelis på Ekerö

Skapat 25 augusti, 2012 av Johan

Cornelis Vreeswijk med pappa och en syster vid barndomstorpet på Nibbla gård. (Fotograf okänd)

Torpet där Cornelis Vreeswijk (1937- 1987) och hans familj bodde ett antal år på 1950-talet hotas nu att rivas. En ny detaljplan har tagits fram för bostadsbyggande inom området och torpet hotas därmed av rivning. Torpet har rent allmänt mycket eftersatt underhåll och ett stort renoveringsbehov, men att en av våra stora nationalskalder har bott här en tid bidrar dock till att det omfattas av ett personhistoriskt intresse.
Sex personer i ett torp

När Cornelis Vreeswijks familj kom till Sverige från Holland 1949 var han 12 år gammal. Först bodde de vid Mariannelund och Sundby gård på Ekerö. Familjen fick därefter hyra torpet på Nibbla gård från 1951 och de flyttade in där med sina tre barn och bodde i stugan med ett rum och kök. Året därpå föddes även Cornelis tredje syster. Pappan arbetades som bilmekaniker men när han fick jobb på Lidingö flyttade familjen dit år 1954. Efter det har torpet hyrts ut för sommarboende och fått förfalla.
Ett rum och kök samt en gitarr

Under sina sommarlov arbetade Cornelis som cykelbud på Konsum i Träkvista och köpte sin första gitarr 1953. Så förmodligen inledde han sin vissångarkarriär vid tiden på Ekerö.
Det är svårt att föreställa sig hur man kunde bo så trångt och primitivt på 1950-talet /Ann


Kommentera