Bloggen

Natur

Äntligen vår: Nu står blåsippan uti Ekerös backar

Skapat 1 april, 2013 av Johan

Blåsippor 1 april 2013, Malmvik (foto:ekeröguiden)

Äntligen börjar vi känna doft av våren. Och nu har vårens första budbärare äntligen börjat titta upp – om än väldigt försiktigt: Blåsipporna. Idag när vi tog en tur i backarna vid Malmvik gick det att hitta de första exemplaren – men visst är de fortfarande ganska försiktiga och det dröjer nog några dagar innan marken färgas blå i dessa skyddade backar.
Malmvik – som är knappt sex hektar stort – omfattas sedan år 2006 av ett naturvårdsavtal mellan Skogstyrelsen (Staten) och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond. Avtalet gäller i 50 år och har till syfte att bevara och utveckla de höga naturvärde som är knutna till den tall- och ädellövsdominerade skogen. Områdets yttergränser har markerats med en målad vit ring på träden samt ett målat N ovanför ringen. Och det är så här års man verkligen ska besöka området tack vare alla blåsippor.
När vi läste botanik på Universitetet för väldigt länge sedan hette blåsippa Anemone hepatica, men sedan ändrade man dess namn till Hepatica nobilis för att sedan byta tillbaka igen, för att sedan byta tillbaka igen. Är ni med i svängarna? Nu heter blåsippan i alla fall Hepatica nobilis enligt svensk kulturväxtdatabas (SKUD). Dessbättre är blåsippan själv helt ovetande om botanisternas ambivalens över dess vetenskapliga namn. Men om du behöver synliga bevis på att våren verkligen är på gång så rekommenderar vi ett besök i Malmviks sydsluttningar. /johan

Etiketter: ,

Kommentera